Jak německý imigrant vynalezl chilli a vylepšil chuť mexické kuchyně

Jak německý imigrant vynalezl chilli a vylepšil chuť mexické kuchyně

Foto: merc67 / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1883 rodiče Williama Gebhardta emigrovali do Spojených států a o dva roky později se usadili v německém městě New Braunfels v Texasu. Tam se William, který byl vychován v němčině, naučil číst a psát anglicky. Díky své vášni, umu a vytrvalosti se „Willie“ stal úspěšným podnikatelem, kuchařem, řezníkem a hlavně inovátorem na poli chilli papriček.

Gebhardtova (1875-1956) vášeň pro vaření se poprvé rozhořela v roce 1892, kdy si otevřel kavárnu v zadní části saloonu na rohu ulic West San Antonio Street a Castell Street v centru New Braunfelsu. V polovině 90. let 19. století byl tento podnik známý jako Phoenix Saloon. Po dobu čtyř let, kdy vlastnil podnik vlastnil, vyvinul produkt, který dal vzniknout jeho slavnému prášku z chilli papriček. Nejprve jej nazýval „Tampico Dust"a ochucoval s ním svůj guláš.

Nadšen pikantní rozmanitostí mexické kuchyně ve volném čase cestoval 50 kilometrů na jih do San Antonia, aby si pochutnával na místních mexických pokrmech. Začal experimentovat s mletím bylinek a sušených papriček a vařit různé druhy chilli - v tomto případě pokrmu „chilli con carne“ pro své zákazníky. Tento dušený kořeněný pikantní pokrm byl v této oblasti oblíbeným jídlem, ale kvůli dostupnosti čerstvých paprik byla jeho příprava sezónně omezená.

Později Willie zjistil, že když chilli papričky usuší a rozemele na ochucený prášek, může je udržet čerstvé několik měsíců. Když se dozvěděl, že indiánské kmeny v minulosti používaly papričky ancho k dochucování jídel, začal je dovážet po vagonech ze San Luis Potosí v Mexiku. Takto uskladnil dostatek paprik na celý rok. Ten správný recept na mletí chilli papriček na pikantní prášek známý jako ,chilli powder´ vyvíjel Gebhardt dlouhé roky.

V roce 1896 už prodával lahvičky se svou směsí a nazval ji Gebhardt's Eagle Brand Chili Powder. Zaregistroval si název Eagle Brand a ochrannou známku Eagle Chili Powder. V roce 1898 se přestěhoval do San Antonia a otevřel továrnu na West Commerce Street. Při sčítání lidu v roce 1900 byla jeho rodina uvedena v San Antoniu a Gebhardt byl uveden jako „výrobce chilli prášku" . Nejprve prodával v Texasu, později po celých Státech, až se chilli prášek sypal po celém světě.

Reklama

V roce 1908 vydala jeho společnost kuchařku Mexická kuchyně, která se snažila seznámit americkou veřejnost s mexickou kuchyní. Byla to jedna z prvních kuchařek zaměřených na mexicko-americkou kuchyni. V roce 1911 získal Gebhardt řeznickou licenci. Tato dodatečná kvalifikace umožnila jeho společnosti - přejmenované na Gebhardt's Chili Powder Company - růst a diverzifikovat své výrobky nejprve prodejem konzervovaného chilli a později konzervovaných tamales (bochánky z kukuřičné mouky plněné masem zabalené v kukuřičném nebo banánovém listu – pozn.).

Gebhardt's Eagle Chili Powder. Vynálezce William Gebhardt experimentoval s mletím a sušením různých chilli papriček, aby vytvořil chilli prášek, který mohou kuchaři využívat po celý rok.

Reklama
Reklama