Čechy na Zadově zaskočili sourozenci Holmgrenovi z Kanady

Patricie Srnská a Ondřej Cink dojeli ve 2. závodě ČP na Zadově za kanadskými sourozenci Isabellou a Gunnarem Holmgrenovými...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Čechy na Zadově zaskočili sourozenci Holmgrenovi z Kanady

 

Týden před Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě se na šumavském Zadově sešli závodníci ze 12 zemí, aby se porvali o body ve 2. závodě Českého poháru XCO zařazeného do kategorie C1. Na něj dorazili ve skvělé formě kanadští sourozenci Isabella a Gunnar Holmgrenovi, kteří zvítězili v obou elitních kategoriích. Čeští bikeři Patricie Srnská a Ondřej Cink dojeli druzí.

Po brzkém ranním startu kadetů, expertů a masters se na rozbahněný okruh, v mírném deštíku a deseti stupních, vydali ke svému druhému vzájemnému boji v ČP junioři. Ale jejich závod byl závodem jednoho muže, a to Davida Friedela (Ostra Multicraft Čeladná). Osmnáctiletý mladík si zopakoval triumf z úvodního kola v Městě Touškov, a navíc si alespoň trochu zlepšil náladu po nešťastném defektu, který ho minulý týden připravil o docela jistou medaili na ME v Rumunsku.  

David Friedel

"Skvělý, je to o trošku lepší než minule v Touškově. Po mistrovství Evropy jsem si spravil chuť dalším prvním místem, což je příjemné," líčil v cíli David, který vedl od startu do cíle. "Cítím stále formu, povedlo se mi v těchto těžkých podmínkách brzy ujet. Nebylo to vůbec jednoduché, ale jelo se mi dobře. Mám rád takovéto bahno a sedělo mi to. Doufám, že to takhle půjde i v Novém Městě na Moravě," uvedl David, jenž se už vloni blýsknul v Novém Městě třetím místem.


Nejlepší juniorská trojka Zadova, zleva: Takács, Friedel a Vašut...

I druhý jezdec v cíli Zsombor Takács (HUN, Superior Racing Team) sedlal český bike. V prvních dvou kolech měl Maďar českého bikera nadohled, ale pak odpadl, druhé místo si ale udržel až do cíle. Bronz nakonec po dlouhém boji urval David Vašut (Bike Pro Racing).

Juniorky měly také svou hvězdu, která zářila od startu do cíle, a to Slovenku Viktórii Chladoňovou (Climberg Sport Team). Ta se brzy dotáhla na pomalejší ženy, které startovaly minutu před juniorkami a s drtivým náskokem bezmála tří minut zvítězila před druhou Amálií Gottwaldovou (CP Team) a Kateřinou Duškovou (Czech Multisport Coaching), jež dojela o další minutu později.


Nejrychlejší juniorky, zleva: Gottwaldová, Chladoňová a Dušková...

 
Srnská ukázala skvělou formu

Závod žen skvěle rozjela česká bikerka Patricie Srnská (Nutrend Specialized SKR), jež se v prvním kole přetahovala o vedení s favorizovanou Rebeccou Henderson (AUS, Primaflor Mondraker). Jenže dvaatřicetiletá Australanka začala zaostávat a překvapivě s Patricií nedržela krok. Naopak se ve druhém kole na čelo dostala osmnáctiletá Kanaďanka Isabella Holmgren (Lidl Trek). Dvojnásobná mistryně světa mezi juniorkami - cyklokros a horská kola 2023 - okamžitě začala navyšovat náskok a do cíle přijela s doslova mamutím náskokem 4 minut před fantasticky jedoucí Patricíí Srnskou. 


Ženy odstartovaly ještě za mírného deště, Srnská šla ihned do čela...


"Je to skvělé, já jsem si závod naprosto užila a jsem nejvíce spokojená s tím, že jsem se nenechala ničím vyvézt z míry. Spokojená jsem hlavně s výkonem, ale i výsledek je super," radovala se v cíli česká bikerka, jež se po zdravotním výpadku, který ji vyřadil z Města Touškov i z mistrovství Evropy, tak poprvé utkala s domácí konkurencí a poprvé dojela na stupních vítězů. "Vzhledem k tomu, že závod byl dlouhej, musela jsem zůstat konzistentní, nedělat chyby, což se mi povedlo. Ve druhém okruhu jsem měla trochu krizi, ale pak jsem se rozjela a dobře to dopadlo. Líbila se mi i trať, mám ráda bahníčko, kluzké kořeny, takže super."

Kanadská bikerka se radovala dvojnásob, protože v závěrečném pátém kole se třetí místo dostala její sestra Ava Holmgren, která odsoudila vítězku tří závodů SP Henderson ke čtvrtému místu.   


Isabella Holmgren...

"Mám velkou radost, zase jsme s Avou spolu na stupních. Možná to vypadalo lehce, ale dneska to bylo super těžké. Pršelo už na startu, trať proto byla techničtější a já jsem se ní zpočátku trochu prala," přiznala vítězka. "Je těžká, ale pěkná, jsou tu i podobné pasáže jako v Novém Městě na Moravě, takže budu na příští týden dobře připravena."

Top pětku doplnila maďarská jednička Kata Blanka Vas (SD Workx Protime), která na Zadově jela svůj letošní první závod na horských kolech. Šesté a sedmé místo obsadily dvě české reprezentantky bojující o místo na startovní čáře na OH v Paříži, tedy Jitka Čábelická (GAPP System Kollofix) a Adéla Holubová (Rouvy Specialized). Nachlazená jezdkyně pořádajícího celku Holubová se tak po vítězství v Městě Touškov a sedmé příčce na Zadově dál drží na čele průběžného pořadí Českého poháru.


Stupně vítězkyň Zadov 2024: 1. I. Holmgren, 2. Srnská, 3. A. Holmgren, 4. Henderson, 5. Vas

 
Holmgren Family business

Rodinnou ságu Holmgrenů vítězně završil Gunnar. Starší bratr dvojčat Isabelly a Avy na Zadově startoval už vloni, to dojel třetí za Eggerem a Blumsem. Byť mu v první půlce šestikolového závodu na paty šlapal Ondřej Cink (Primaflor Mondraker), tak na 24letého jezdce týmu KMC Ridley  byl krátký. Kanaďan ve druhé půlce závodu neměl soupeře a bezpečně si dojel pro vítězství.  


Gunnar Holmgren, nejstarší člen cyklistické rodiny Kanaďanů...

"Je to skoro neuvěřitelné, tohle jsem opravdu nečekal. Na závod jsem se těšil, vloni jsem tu byl třetí a věděl jsem, do čeho jdu. Mám velkou radost, je to pro mě před Novým Městem dobrá zpráva," spokojeně vypovídal Gunnar. "Dnes bylo cílem najíždět na prvním místě na rockgarden a do sjezdů, což se mi dařilo a v kopcích jsem to podpořil. Jelo se mi hezky, užíval jsem si to," doplnil vítěz, jehož v cíli čekaly mladší sestry Isabella a Ava a také třetí sestra Torunn, která obstarávala feed zónu... 


Ondřej Cink...

Ondřej Cink už na Šumavě strávil celý týden, i on podobně jako Patricie vynechal Město Touškov a mistrovství Evropy kvůli zdravotním lapáliím. Na Zadově vypadal svěže, ale na vítěze, mimochodem bronzového medailistu z amerického kontinentálního mistrovství z minulého týdne, nestačil. "Snažil jsem se bojovat o vítězství, ze začátku jsem se cítil silněji, ale když jsem to na něj zkusil, dostal jsem se do maximálních intenzit a tepů, kde jsem to nemohl rozdýchat. Začal jsem pociťovat alergii a to astma. Zas tak špatné to není, uvidíme, jak to půjde dál. Minimálně to byl dnes dobrý trénink a snažil jsem se ze sebe vymáčknout všechno, co jsem v sobě měl, i když to tak nešlo. Alergická sezóna se snad změní. Doufám, že v Novém Městě to bude lepší," sdělil v po závodě stříbrný Cink.


Jan Sáska...

O překvapení, nejen to své, ale i všech kolem se postaral Jan Sáska (Subterra Santa Cruz), jenž skončil na třetím místě. Od začátku sršel energií a nechal za svými zády celou armádu svých soupeřů. V podstatě celý závod bojoval osamoceně na 3. místě až do samotného cíle.

"Plánoval jsem, že vyhraju (smích). Neměl jsem úplně nejlepší start, pohyboval jsem se kolem pátého šestého místa. Po prvním sjezdu jsem se dostal na čtvrté místo a po kopci jsme trochu odjeli, aniž bych to plánoval. Pak jsme se rozdělili, hned ve druhém kole jsem se ustálil na 3. místě a držel jsem to až do cíle, což je super. Nejdříve jsem si říkal, jestli jsem se neosamostatnil moc brzo, ale docela to šlo. Ke konci mě už začínaly brát křeče, takže už jsem doufal, že mě nedoženou," vypověděl domácí Sazín, jenž se tak dostal do čela průběžného hodnocení seriálu.


Stupně vítězů Zadov 2024: 1. Holmgren, 2. Cink, 3. Sáska, 4. Arias Cuervo, 5. Zatloukal...

Těsně pod stupni vítězů dojel Kolumbijec Diego Alfonso Arias Cuervo. Tenhle šestatřicetilý národní šampion skvěle kombinuje disciplíny, vloni dokázal v Itálii vyhrát závod světového poháru v maratonu. Top pětku pak završil Jan Zatloukal (Nutrend Specialized SKR).

Další díl Českého poháru XCO se jede za tři týdny v Bedřichově. 

 

 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Čechy na Zadově zaskočili sourozenci Holmgrenovi z Kanady
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárHSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
    HSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #3 - Nové Město na Moravě
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #3 - Nové Město na Moravě
  3. Světový pohárStřípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
    Střípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
  4. Světový pohárPidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
    Pidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
  5. Světový pohárČechům závody u23 nevyšly, vítězí jezdci z Ameriky
    Čechům závody u23 nevyšly, vítězí jezdci z Ameriky
  6. Světový pohárOhlasy českých jezdců před světovým pohárem v NMnM #2
    Ohlasy českých jezdců před světovým pohárem v NMnM #2

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744