Tři samičky sokola okroužkovali ornitologové na komíně v Kralupech nad Vltavou. Je jim asi měsíc

Ornitologové okroužkovali v kralupské rafinerii tři mláďata sokola stěhovavého. Všechno to jsou samičky, hnízdo mají v budce ve více než stometrové výšce na nejvyšším komíně podniku a o první let se opeřenci vylíhnutí v polovině dubna pokusí asi za 14 dnů.

Kralupy nad Vltavou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ke komínu se musí projít provozem. Do více než stometrové výšky po žebříku jde ornitolog a fotograf, ne ale reportér Českého rozhlasu, protože nemá bezpečnostní povolení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rafinerii v Kralupech nad Vltavou kroužkovali letošní mláďata sokolů. Více si poslechněte v reportáži Radka Duchoně

„Nahoře na ochozu je dnes velice větrno. Létá okolo nás samice s potravou a křičí, ale v tom větru její křik úplně zaniká. A i tento rychlý pták má dnes v silném větru problémy s manévrováním. Mláďata jsou téměř třicet dnů stará a pří výstupu byla mimo budku. Nechala se však snadno chytit a nyní již spokojeně odpočívají v budce,“ nahrál na ochozu na zapůjčený diktafon ornitolog Václav Beran.

„Jako kořist zde mláďata mají čerstvě ulovenou jiřičku obecnou,“ doplnil.

Na nejvyšším komíně v rafinerii v Kralupech nad Vltavou okroužkovali ornitologové letošní tři přírůstky sokola stěhovavého. Všechno to jsou samičky a asi za 14 dnů se pokusí o první let | Zdroj: Orlen Unipetrol

Oba muži se šťastně vrátili dolů. Ornitolog Beran i zkontroloval kroužky rodičů.

„V tomto páru vidíme, že kroužkovaný je sameček. Byl kroužkovaný v Praze v Michli. Bez kroužku bychom to nevěděli. Samice je bez kroužku, tam o jejím původu nemáme tušení, a u mláďat doufáme, že díky kroužkům je zase někde brzy identifikujeme,“ věří ornitolog.

Místo mláďat našli na čížkovickém komíně mrtvé sokoly a studená vejce. Proč uhynuli, zatím není jasné

Číst článek

Docela možné je, že to bude třeba jednou v okolí právě tohoto hnízda.

„Rodiče jsou na stavbách stálí, takže sice se jmenuje sokol stěhovavý, ale u ptáků, kteří hnízdí v nížinách na stavbách, už to neplatí. Mají tady dostatek potravy po celý rok a příhodné klima, takže ti už jsou zde trvale. A mláďata pár toleruje asi měsíc poté, co se naučí létat,“ popsal Beran.

Mluvčí Orlen Unipetrol Tomáš Rada si udržuje přehled, kolik sokolů se za poslední léta v jejich firmách vylíhlo. „Celkem letos přibylo šest mláďat. Tři právě tady v Kralupech a tři v Litvínově. Vloni jsme kroužkovali čtyři mláďata v Kralupech a čtyři v Litvínově. Po letošku máme už 55 mláďat od počátku sledování v roce 2012,“ počítá.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Vloni bylo v Česku 136 hnízdících párů, letos by jich mohlo být přes 140.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme