Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel Ivan Mráz, bývalý fotbalista a stříbrný olympionik z Tokia

Ivan Mráz v dresu pražské Dukly (1966). foto: ČTK

Krátce před 83. narozeninami zemřel v sobotu v Kostarice bývalý československý fotbalový reprezentant a stříbrný olympijský medailista z Tokia 1964 Ivan Mráz. ČTK to oznámila jeho dcera Kristina Horáčková. Trojnásobný vítěz české ligy s pražskou Spartou a Duklou se v Kostarice usadil a získal si zde renomé jako trenér.
  13:56

S týmem Alajuelense vybojoval dva mistrovské tituly v letech 1980 a 1991. Vedl také kostarickou reprezentaci. V minulosti pracoval i jako zpravodaj ČTK v Římě.

„S lítostí oznamujeme, že zemřel bývalý trenér červeno-černých pan Ivan Mráz, kouč šampionů z let 1980 a 1991, který díky svým schopnostem a vizi způsobil revoluci v kostarickém fotbale,“ uvedl klub Alajuelense na sociální síti X. „Hodně sil jeho blízkým.“

Rodák z Levoče nastupoval jako útočník za Slovan Bratislava, Spartu, Duklu a nizozemský Maastricht. V domácí lize odehrál 162 zápasů a dal 55 gólů. V reprezentačním A týmu nastoupil čtyřikrát a vstřelil pět branek. V roce 1965 byl s šesti góly nejlepším střelcem Poháru vítězů poháru. Ve Spartě nastupoval po boku Andreje Kvašňáka či Václava Maška a vyhrál s ní ligu v letech 1965 a 1967. Mezitím pomohl k titulu Dukle.

S trénováním začal na Letné. Spartu vedl v sezoně 1974/75, v níž sestoupila. Na konci soutěže u pádu do druhé ligy však už nebyl. V závěru 70. let minulého století začal koučovat v Kostarice, kde si udělal jméno. Později v zemi působil i jako funkcionář a také řídil fotbalovou školu pro talentované hráče.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!