Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Počasí se ustálilo na teplotě kolem 30°C, zrádný vítr neměl už zdaleka páteční intenzitu, trať dokázali rozžhavit natěšení tifosi, pro něž nepřipadalo v úvahu nic jiného, než triumf "jejich" maranellských ořů. Startovní pole ze tří čtvrtin vsadilo na středně tvrdou směs, pouze Pérez, Zhou a Sargeant zkusili tvrdé pneumatiky, Alonso (startující z boxů) a Gasly zase vyrazili proti proudu a nasadili nejměkčcí.

Start se obešel bez karambolů či kolizí, určitě s ním ale nebyl spokojen Cunoda, jenž se propadl za Hamiltona a Hülkenberga, jeho týmový kolega zase neudržel za sebou Péreze. V první pětici se pořadí neměnilo, Verstappen pozvolna ujížděl Norrisovi a Leclercovi, čtvrtý Sainz jr. měl plné ruce práce s Piastrim, ale Australan přes dlouhodobou výhodu DRS nedokázal druhé Ferrari zdolat. V 15. kole měl Verstappen náskok 5,097 vteřiny a zdálo se, že půjde o další spanilou jízdu dvojnásobného šampiona.

Většina pilotů se rozhodla pro jednu zastávku v boxech a ze špičky se jako první odhodlal Russell (23. kolo). Následovali Norris (24.), Piastri (25.) , Verstappen a Leclerc  (26.) a konečně Sainz jr. a Hamilton (28.). Nejvíc na výměně prodělal Španěl, před nejž se "zadarmo" dostal Piastri. Mladík se dokonce dotáhll na Leclerca a zdálo se, že ho bude trápit podobně jako Sainze jr., Monačan ale dokázal zrychlit a dokonce se ve 42. kole přilepil na zadní křídlo Norrise. Systém DRS mu ale nepomohl a o všem nejspíš rozhodlo 47. kolo, kdy Leclerc nezvládl šikanu Variante Alta, projel druhou zatáčku přes trávník a jeho odstup začal narůstat. Sice nehlásil žádné potíže, ale během dvou kol ztrácel na Norrise 2,6 vteřiny.

Od 51. kola se začala vyhrocovat bitva o vedení. Verstappenův pětivteřinový náskok se začal rozplývat, Holanďan navíc hlásil do boxů: "Mé pneumatiky nefungují!" Norris dostával z boxové zídky povzbuzení, které mu ale příliš radost nedělalo. Postupně se dostal až na průměrný odstup 1,5 vteřiny, jenž se jevil jako zakletý, jenže zatímco oranžový McLaren byl rychlejší v první a třetím sektoru, Max dokázal vždy nějakou desetinu vydolovat v tom druhém. Na konci 61. kola navíc obhájce titulu avizoval zcela vybitou baterii. Norris se však v předposledním kole nedokázal dostat blíž než na 1,004 vteřiny a nemohl využít jedinou DRS zónu. Ve strhujícím finále ke svému velkému zklamání neuspěl a hodně malou útěchou mu mohl být titul Pilot dne, za nějž ho považovalo 31,4 % hlasujících.

Mercedesy jely vlastně zcela sólový závod. Hamilton nebyl ve scela dobrém rozpoložení, protože těsně před výměnou pneumatik vyjel v Acqua Minerali mimo trať. Nakonec si s Russellem vyměnili pozice, protože George jako jediný ze špičky zamířil v 53. kole do boxů pro druhou sadu středně tvrdých pneu. Zda v tom byl záměr nebo nějaký defekt ještě není jasné, v každém případě se mladší pilot Mercedesu mohl vydat za prémiovým bodem za nejrychlejší kolo, které do té doby překvapivě držel Alonso.

Cunoda se nakonec dokázal vrátit před Hülkenberga, jemuž nepomohl statečný výkon. Oba ale nakonec vypekl poměrně solidně jedoucí Stroll, pro nějž hovořil dlouhý první stint - stavěl až v 38. kole a výhoda čerstvých žlutých gum byla zřejmá. Japonce předjel v 50. kole bez sebemenších potíží. Přes celou tuto skupinu se pochopitelně dostal i Pérez, jenž evidentně sázel na eventuelní výjezd safety caru. Nakonec stavěl ve stejném kole jako Stroll a poté už si klestil cestu k bodům: ustoupit mu museli Ricciardo (39. kolo), Hülkenberg (40.) a Cunoda (42.). Na Hamiltona v té chvíli ztrácel půl minuty, což byl odstup, s nímž už opravdu mnoho dělat nešlo.

Souboje v poslední třetině pole měly tentokrát nečekaného hrdinu. Magnussen si také natáhl první stint až do 38. kola a na středně tvrdé směsi předvedl tentokrát jinou tvář než v předchozích závodech. Po dlouhém souboji se Zhouem ho konečně ve 49. kole předjel, poté následoval Ocon (50.), Bottas (51.) a v předposledním kole Ricciardo. Dán si tak alespoň částečně napravil pošramocenou pověst. Za absolutního smolaře dne lze bez nadsázky označit Alexe Albona. Po první zastávce v 9. kole zamířil k mechanikům v tom následujícím znovu a tým si počínal tak nešikovně, že Alex vyfasoval 10 trestných vteřin za nebezpečné vypuštění před soupeře. Do boxů pak jel ještě v 30. kole, ale situace byla natolik tristní, že dostal od týmu pokyn se ze závodu stáhnout.

U Red Bullu určitě budou analyzovat, co s nastálou situací, ale jak na našem webu uvedli někteří diskutující, čekají je ještě inovace a vylepšení, takže možná jenom další soupeřům maličko - dost možná falešné - naděje. Každopádně Norris roste před očima a díky němu se Grand Prix Emilia Romagna řadí mezi povedené a napínavé závody.

Další závod MS se uskuteční příští týden v Monaku.

Velká cena Emilie-Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:25:25,252
2. Norris (Brit./McLaren) -0,725
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -7,916
4. Piastri (Austr./McLaren) -14,132
5. Sainz (Šp./Ferrari) -22,325
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -35,104

Nejrychlejší kolo: Russell (Brit./Mercedes).

Průběžné pořadí MS (po 7 z 24 závodů):

1. Verstappen 161
2. Leclerc 113
3. Pérez (Mex./Red Bull) 107
4. Norris 101
5. Sainz 93
6. Piastri 53

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 268
2. Ferrari 212
3. McLaren 154
4. Mercedes 79
5. Aston Martin 44
6. Racing Bulls 20

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Více souvisejících

Formule 1 McLaren Lando Norris GP Emilia Romagna (Autodromo Enzo e Dino Ferrari)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

včera

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

Zdroj: David Holub

Další zprávy