Běluhy umí hýbat podkožním tukem na hlavě. Nejspíš jde o další formu komunikace, tvrdí nová studie

Kanárci moří, tak se přezdívá běluhám severním. Tyhle ozubené kytovce není možné si splést. V dospělosti jsou bílí a mořští kanárci se jim neříká náhodou. Běluhy jsou zvláštní i tím, že dokážou pohybovat takzvaným melonem, podkožním tukem na hlavě. Vlastně tak vizuálně mění tvar hlavy. Podle nové americké studie to může být forma komunikace. Studie teď vyšla v časopise Animal Cognition.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běluha, kytovec, ilustrační foto

Tvar melonu měnili častěji samci, ale všechny běluhy to dělaly, když měly na dohled jinou běluhu | Foto: Brigitte Werner | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Melon je tkáň tvořená vazivem, tukem a voskem a dohromady tvoří masu, která se podílí na echolokaci. Odborník na kytovce Roman Vodička to popisuje jako „čočku“, přes kterou jdou signály echolokace u ozubených kytovců.

Běluha jménem Hvaldimir. Vrátil se ke skandinávským břehům ‚ruský špion‘?

Číst článek

„Jsou popisovány případy, ve kterých kytovci jako delfín skákavý nebo sviňucha mohou melon v určitých případech deformovat. Žádný z nich ale pravděpodobně nemá schopnost tvar melonu měnit tolik jako běluhy,“ říká Vodička.

Autoři studie filmovali běluhy v zajetí, v mořských akváriích v americkém Connecticutu a kanadském Ontariu. Na základě nahrávek pak popsali pět tvarů melonu. Někdy je rozprostřený, takže hlava je na pohled plochá a rovná. A jindy má tvar boule, která je nahrnutá dopředu, dozadu nebo nahoru.

Tvar melonu měnili častěji samci, ale všechny běluhy to dělaly, když měly na dohled jinou běluhu. Z toho vědci usoudili, že  změny tvaru melonu můžou být i forma komunikace. Podle vědců to může souviset se snahou o páření, ale taky to může být reflex.

Jenže vědci pozorovali běluhy v akváriích, kde na sebe běluhy navzájem vidí. Je otázkou, jak by hypotéza o této formě rozhovoru obstála u běluh v moři.

„Myslím si, že zásadní bude, až bude tato studie podrobená podobnému srovnání například v arktických zálivech, kde se běluhy pohybují v poměrně nízké hladině. Osobně si myslím, že primárním způsobem komunikace u nich vždycky byla a bude echolokace,“ míní Vodička.

Kromě toho, že jsou běluhy velice upovídané, mají – jako jedni z mála kytovců – i pohyblivý krk.

„Všichni kytovci mají celé tělo v jedné linii. Běluha je ale schopná hýbat hlavou nahoru, dolů, do strany a dokázala by s ní i polokroužit,“ popisuje Vodička.

Populace běluh severních neustále klesá. „Asi nejznámějším důvodem je velká kontaminace příbřežních vod. Jelikož jsou běluhy predátoři, dochází ke kumulaci cizorodých látek v jejich těle. Následkem toho je snižování až úplné zastavení reprodukčních schopností,“ uzavírá  odborník na kytovce.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme