Drama až do konce, trio ohrožené sestupem dělí jen dva body. K Evropě nakročil Hradec

Sport ČTK Sport, ČTK
19. 5. 2024 20:16
Tři týmy, kterým hrozí přímý sestup z fotbalové ligy, dělí před posledním kolem nadstavby pouhé dva body. Karviná, České Budějovice ani Zlín nedokázaly dnes vyhrát, alespoň bod si připsali Jihočeši. Ztratili však proti Jablonci vedení 2:0, výhra by jim přitom dala jistotu alespoň baráže. V úvodním utkání finále skupiny o Evropu podlehly Teplice doma Hradci Králové 0:1.
Zklamaní hráči Českých Budějovic po remíze s Jabloncem v utkání, ve kterém ztratili dvoubrankový náskok
Zklamaní hráči Českých Budějovic po remíze s Jabloncem v utkání, ve kterém ztratili dvoubrankový náskok | Foto: ČTK

Fotbalisté Pardubic rozdrtili doma Karvinou 4:0 a získali definitivu udržení v nejvyšší soutěži. 

Přestože šlo oběma týmům o hodně, úvod utkání se nenesl v opatrném duchu. Prvních osm minut nabídlo hned tři šance. Nejprve Ražnatovič našel za domácí obranou Regáliho, s jehož slabým zakončením z úhlu si brankář Kinský poradil.

Chvíli nato si Patrák naběhl na Krobotovu nahrávku, ve vápně se zbavil Krčíka, jenže přízemní střelou Ciupu nepřekonal.

Poté znovu zahrozili hosté, Ezeh se na hranici malého vápna "polonůžkami" opřel do Mikušova centru a Kinský vyrazil míč na břevno.

Tempo hry následně opadlo a delší dobu se čekalo na další příležitosti. Ve 33. minutě otevřeli domácí skóre. Halinský dlouhým nákopem za obranu našel Hlavatého a ten nesobecky přihrál Krobotovi, jenž zakončil do odkryté branky.

Za deset minut domácí náskok navýšili. Daněk vystihl Krčíkovu rozehrávku, v šestnáctce si obehrál Svozila, připravil si míč na levačku a nemýlil se.

Karvinští trenéři udělali o přestávce dvě změny, v 51. minutě však udeřily znovu Pardubice. Ichův centr do vápna hostující stoper Bergqvist pouze odvrátil ke Krobotovi, jenž si zasekl balon kolem střídajícího Raspopoviče a pomocí lehké teče od dalšího příchozího hráče z lavičky Ayaosiho vyzrál na Ciupu.

Za další tři minuty bývalý mládežnický reprezentant dokonal hattrick, když si za Bergqvista naběhl na Hlavatého průnikovou přihrávku a z úhlu překonal vyběhnutého karvinského gólmana.

Třiadvacetiletý útočník přitom nikdy předtím v ligové kariéře nezaznamenal ani dvě branky v jednom utkání. V sezoně nejvyšší soutěže si Krobot polepšil na sedm gólů a dotáhl se na čelo týmové střelecké tabulky.

Utkání se už pouze dohrávalo. V 81. minutě střídající Sychra krátce po příchodu na hřiště pátý gól Východočechů nepřidal, jelikož ho ve vápně vychytal Ciupa.

Pardubičtí zvítězili v nadstavbě i ve třetím domácím utkání a pokaždé při tom dali minimálně dva góly.

Jihočeši zase neudrželi vedení

České Budějovice remizovaly s Jabloncem 2:2. Jihočeši potřetí za sebou nedokázali udržet vedení, v tabulce zůstali předposlední se stejným bodovým ziskem jako čtrnáctá Karviná, na jejímž hřišti nadstavbu uzavřou. Před posledním Zlínem, který figuruje na jediné příčce znamenající přímý sestup, má Dynamo náskok dvou bodů.

Po relativně mdlé půlhodině se v závěru první půle nečekaně strhla gólová přestřelka. Zahájil ji na konci 32. minuty Ondrášek, jenž využil prostrčení míče za obranu a překonal brankáře. Gól ještě musel posoudit videorozhodčí, ale uznal jej jako regulérní.

Ve 36. minutě Jihočeši své vedení navýšili. Suchan vyslal kolmicí do šance Tranzisku, který nezaváhal. Dvaadvacetiletý německý útočník navázal na trefu z minulého kola při čtvrteční remíze 1:1 ve Zlíně a připsal si třetí gól v české lize po svém zimním příchodu do Dynama.

Jihočeši však dvoubrankový náskok rychle prohospodařili. Ve 38. minutě po centru do pokutového území snížil hlavou Náprstek a zaznamenal svůj třetí ligový gól. Stejně jako Tranziska se trefil i v minulém kole.

Za dalších pět minut Severočeši srovnali. Polidarovu střelu českobudějovický brankář Šípoš vyrazil, ale míč se dostal ke Kratochvílovi, který snadno skóroval.

V úvodu druhé části mohli jít opět do vedení Jihočeši. Jablonecký gólman Fenrdich se v pokutovém území srazil se spoluhráčem Tekijaškim, Alli posunul míč na Tranzisku, který však přestřelil prázdnou branku.

V 73. minutě se po Náprstkově trefě Jablonec chvíli radoval z vedení 3:2, ale videorozhodčí odhalil ofsajd.

V 82. minutě byli blízko gólu domácí. Fendrich však Ondráškovu střelu vyrazil a následnou ránu Hellebranda jablonecká defenziva srazila na roh. 

Zlín zůstává poslední

Zlín prohrál s Bohemians 1:2 a výrazně si zkomplikoval boj o udržení. V lize posedmé za sebou nezvítězil a před závěrečným kolem nadstavby zůstal na dně tabulky o dva body na dvojicí Karviná a České Budějovice. Poslední místo jako jediné znamená přímý sestup. "Ševci" uzavřou nadstavbu za týden v Jablonci a k odvrácení pádu do druhé ligy budou potřebovat zvítězit.

Úvodní minuty patřily domácím, kteří si z tlaku vytvořili několik závarů v šestnáctce "Klokanů" a jednu příležitost po rychlé akcí Holíka. Zapomněli však na brejkové situace hostů a to se jim vymstilo. Ve 12. minutě v pokutovém území Simerský trefil Prekopa, sudí Rouček nařídil penaltu a sám faulovaný ji bezpečně proměnil.

"Ševci" se vrátili do zápasu o čtyři minuty později. Brankář Bohemians Soukup ve snaze vyboxovat míč srazil Žáka a hlavní rozhodčí nařídil pokutový kop i na opačné straně. Stoper Černín neměl s realizací problémy a vyrovnal.

Zlínští se znovu tlačili dopředu, ale opět zapomněli na zadní vrátka. Po levé straně ve 32. minutě utekl Matoušek, našel volného Prekopa, jehož střela se od břevna odrazila na brankovou čáru. Sudí nejprve signalizoval gól, ovšem po poradě s videorozhodčím trefu odvolal.

Video vstoupilo do zápasu i v poslední minutě první půle. Brankář Soukup vyrazil tvrdou přízemní střelu Tkáče a míč doklepl do sítě Žák. Zlínu ovšem radost z otočky ve skóre sebral rozhodčí, který po konzultaci s kolegou gól pro ofsajd neuznal.

Druhý poločas pokračoval podobně jako první. Ofenzívu "Ševců" táhl mladý Tkáč, ale výsledkem náporu byla jen Bartošákova střela do rukavic Soukupa.

To hosté byli mnohem nebezpečnější. Shejbalův pokus jen těsně minul Dostálovu branku, zcela volný Ristovski pak po rohu nedal zblízka ve vyložené pozici.

V 69. minutě opět domácí už zvedali ruce, jenže gól neplatil ani tentokrát, neboť Žák zakončoval z ofsajdu. O pět minut později se už skóre změnilo, a to na opačné straně. Matoušek při brejku vysunul Prekopa, jehož lob zapadl za vyběhnuvšího Dostála. 

Domácí už v křeči srovnat nedokázali.

K Evropě má blíž Hradec

Fotbalisté Teplic v úvodním utkání finále ligové nadstavbové skupiny o Evropu podlehli doma Hradci Králové 0:1. 

Oba týmy šly do úvodního finálového duelu skupiny o Evropu po dvou výhrách v semifinále, Teplice si poradily s Libercem a Hradec s Olomoucí.

Stejně jako poslední vzájemné zápasy ani dnešní souboj na Stínadlech příliš gólových šancí a branek nenabídl.

Domácí Čerepkai sice dostal míč do sítě už ve 12. minutě, kvůli ofsajdu však o premiérový gól v české lize přišel.

Vzápětí neuspěl ani Vašulín, jehož ránu zpoza vápna vyrazil teplický brankář Ludha nad sebe a následně si poradil i s padajícím míčem.

Krátce po změně stran opět zahrozil Čerepkai, který křižnou střelou bez přípravy jen těsně minul. Jinak ovšem ofenzivní akce na obou stranách brzdily četné nepřesnosti.

Až v 66. minutě propadla teplická obrana a po Julišově přihrávce postupoval Vašulín sám na Ludhu, slovenský brankář však nejlepšího střelce Východočechů v sezoně vychytal.

V 74. minutě Harazim trefil ve výskoku Bílka kolíky do kolena a sudí Volek po konzultaci s videorozhodčím opravil svůj původní verdikt ze žluté na červenou kartu. Harazim se stal prvním vyloučeným hráčem "Votroků" v ligové sezoně, bez červené karty už je v soutěži pouze Plzeň.

Severočeši si v závěru během přesilovky vypracovali velký tlak. V 81. minutě mohl rozhodnout Bílek, jeho střelu na zadní tyči zblokovala královéhradecká obrana. Těsně vedle poté zakončil kapitán Chaloupek i střídající Jásir.

Hosté všechny šance soupeře ustáli a nakonec vítězstvím udělali radost trenéru Horejšovi, jenž dnes slaví 47. narozeniny. V 87. minutě Koubek zpracoval za obranou vysoký míč a následně ho poslal nekompromisně pod břevno. Čtyřiadvacetiletý útočník byl v té době na trávníku necelých pět minut.

V sedmé minutě nastavení měl obrovskou šanci na vyrovnání Čerepkai, hlavou ve vyložené pozici ale netrefil bránu. 

Odveta na východě Čech je na programu v sobotu od 18:00. Vítěz finále vyzve pátý celek skupiny o titul v kvalifikačním utkání o účast v Evropské konferenční lize.

4. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:

FK Pardubice - MFK Karviná 4:0 (2:0)

Branky: 33., 51. a 54. Krobot, 43. Daněk. Rozhodčí: Berka - Vlček, Kříž - Pechanec (video). ŽK: Vacek, Patrák, Zlatohlávek (mimo hřiště) - Čavoš, Boháč, Ezeh. Diváci: 3112.

Pardubice: Kinský - Icha (78. Mareš), Halinský, Ortiz, Surzyn - Kissiedou, Vacek (87. Donát), Hlavatý - Daněk (78. Sychra), Krobot (72. Černý), Patrák (72. Zlatohlávek). Trenér: Kováč.

Karviná: Ciupa - Krčík (46. Raspopovič), Svozil, Bergqvist - Mikuš (71. Memič), Boháč, Čavoš (46. Ayaosi), Ražnatovič - Budínský (56. Žák) - Ezeh, Regáli (71. Akinyemi). Trenér: Vlk.

Dynamo České Budějovice - FK Jablonec 2:2 (2:2)

Branky: 32. Ondrášek, 36. Tranziska - 38. Náprstek, 43. Kratochvíl. Rozhodčí: Starý - Kubr, Slavíček - Kocourek (video). ŽK: Havel, Suchan - Kratochvíl, Štěpánek. Diváci: 5101.

Č. Budějovice: Šípoš - Nikl (82. Skalák), Havel, Králik, Trummer - Čermák (72. Hubínek), Suchan, Hellebrand - Tranziska (67. Šigut), Alli - Ondrášek. Trenér: Lerch.

Jablonec: Fendrich - Černák (64. Štěpánek), Tekijaški, Hurtado, Čanturišvili - Pleštil (46. Alégué), Nebyla (90. Hübschman), Kratochvíl, Polidar - Náprstek (80. Drchal), Martinec. Trenér: Látal.

FC Zlín - Bohemians Praha 1905 1:2 (1:1)

Branky: 17. Černín z pen. - 13. z pen. a 74. Prekop. Rozhodčí: Rouček - Caletka, Hurych - Černý (video). ŽK: Žák, Didiba - Beran, Matoušek, Prekop, Soukup. Diváci: 3481.

Zlín: Dostál - Cedidla, Černín, Simerský, Bartošák - Bužek (72. Nombil) - Holík (67. Vukadinovič), Tkáč (84. Pidro), Janetzký (72. González), Načkebija (84. Didiba) - Žák. Trenér: Červenka.

Bohemians: Soukup - A. Kadlec, Vondra (79. Křapka), Hybš - Dostál, Hůlka, Beran, Shejbal (90.+3 Novák) - Matoušek (86. Mužík), Ristovski (86. Köstl) - Prekop (90.+3 Necid). Trenér: Veselý.

Tabulka:

1. Bohemians 1905 34 9 12 13 34:47 39
2. Jablonec nad Nisou 34 8 14 12 44:50 38
3. Pardubice 34 10 7 17 38:47 37
4. Karviná 34 7 8 19 37:62 29
5. České Budějovice 34 7 8 19 41:69 29
6. Zlín 34 5 12 17 40:68 27

Nadstavba první fotbalové ligy - úvodní utkání finále skupiny o Evropu:

FK Teplice - FC Hradec Králové 0:1 (0:0)

Branka: 87. Koubek. Rozhodčí: Volek - Paták, Pečenka - Zelinka (video). ŽK: Knapík - Kučera, Horejš (trenér). ČK: 74. Harazim (Hradec). Diváci: 6287.

Teplice: Ludha - Knapík (64. Cykalo), Chaloupek, Kričfaluši - Švanda, Jukl (81. Jásir), Havelka, Labík (64. Bílek) - Trubač - Fila, Čerepkai. Trenér: Frťala.

Hradec: Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Horák - Juliš (89. Pudhorocký), Pilař (76. Čmelík) - Vašulín (83. Koubek). Trenér: Horejš.

 

Právě se děje

Další zprávy