Nejskandálnější zápas v dějinách MS, oživují Finové křivdu. Rusové i Fasel se čílí

jzp jzp
19. 5. 2024 21:01
Sborná na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě chybí. I tak ale probíhá zápas mezi Ruskem a Finskem, a to na mediálním poli. Finové oživili téměř deset let starou křivdu.
Ruský trenér Oleg Znarok (vlevo) slaví s Alexandrem Ovečkinem titul z MS 2014 v Bělorusku.
Ruský trenér Oleg Znarok (vlevo) slaví s Alexandrem Ovečkinem titul z MS 2014 v Bělorusku. | Foto: Reuters

Některé porážky jsou horší než jiné. Ve Finsku stále budí vášně prohra s Ruskem ve finále mistrovství světa 2014 v běloruském Minsku.

Po téměř dekádě se k ní vrátil finský deník Iltalehti, který zápas označil za "nejskandálnější v dějinách světového šampionátu".

"Rozhodčí byli jasně podplacení," prohlásil bez okolků bývalý novinář Pekka Jalonen. Nutno podotknout, že důkaz nepředložil.

"Nikdy jsem neviděl nic tak pobuřujícího, tak průhledné pískání ve prospěch jednoho týmu," dodal.

Rusové, vybaveni superhvězdami Alexandrem Ovečkinem, Jevgenijem Malkinem či Sergejem Bobrovským, zvítězili 5:2, završili turnaj bez jediné porážky a pomstili se Finsku za čtvrtfinálové vyřazení na domácí olympiádě v Soči ze stejného roku.

Méně hvězdná reprezentace Suomi však dlouho vzdorovala. Ještě ve druhé třetině dokonce vedla 2:1.

Sborná utkání otočila hlavně díky využitým přesilovkám, na které vyhrála 4:1. Hra pět na pět tedy skončila nerozhodně 1:1.

Finové cítili, že hrají i proti sudím. Na trestné minuty "vyhráli" 28:12, na dvouminutové tresty 9:6.

"Rozhodčí se stavěli na ruskou stranu, jak jen mohli. Některá finská vyloučení byla tak přísná, že to vůbec nedávalo smysl," vzpomíná Jalonen.

Zřejmě největší přehmat přišel už zkraje utkání, kdy Malkin krosčekoval forvarda Erika Haulu do obličeje a - jak se později ukázalo - zlomil mu čelist. Přitom nedostal ani dvouminutový trest.

Práce hlavních sudích, Američana Keitha Kavala a Němce Larse Brueggemanna, rozhodila i tehdejšího trenéra finského výběru Erkku Westerlunda.

"Snažil jsem se dost protestovat, aby se probrali. Staré zápasy si většinou nepamatuju, ale tenhle si pamatuju dobře. Nebyl totiž zrovna férový," vykládá s odstupem let.

Přesvědčení části Finů, že šlo o zmanipulovaný zápas, později přiživil fakt, že rozhodčí Kaval, který do té doby pískal ve farmářské AHL, dostal jako první Severoameričan práci hlavního sudího v ruské Kontinentální lize.

"Vydržel tam jen pár týdnů a pak zase odešel, vysoká smlouva sloužila jen jako úplatek," myslí si novinář Jalonen.

Kavala po jeho návratu do Spojených států oslovil s žádostí o rozhovor, telefonicky i e-mailem, ale nikdy neobdržel odpověď.

Finské připomenutí deset let starého finále zaznamenala ruská média. Michail Zislis z listu Sport-Express sice souhlasí, že rozhodčí Finům křivdili, ale poukazuje na to, že podobné přešlapy nejsou ve velkých zápasech výjimečné. A že na ně v minulosti doplatila i sborná.

Ruský prezident Putin při finále MS 2014 v Bělorusku
Ruský prezident Putin při finále MS 2014 v Bělorusku | Foto: Reuters

"Dělat z toho shakespearovské drama je příliš, v tomto případě jde o čistou rusofobii," píše novinář.

K obvinění, že rozhodčí byli podplacení, se vyjádřil i René Fasel, tehdejší šéf světového hokeje. "Nepřekvapilo mě to. Je neuvěřitelné, jak daleko někteří novináři dokážou zajít. Hlouposti se bohužel meze nekladou," sdělil ruské agentuře TASS.

Probírané finále v Minsku sledoval vedle ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho běloruského spojence Alexandra Lukašenka.

"Fandil a objímal se s nimi, když Rusko skórovalo," podotýká novinář Jalonen.

Útěchou pro Finy může být, že od deset let staré křivdy získali z velkých akcí tři zlata, zatímco sborná jen jedno. Teď je navíc spolu s Běloruskem ze všech relevantních turnajů vyřazená kvůli ruské válce na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy