Paleontologové popsali doposud neznámého ostnatého pavoukovce ze svrchního karbonu

Před 300 miliony let obýval Zemi podivný ostnatý pavoukovec Douglassarachne acanthopoda. Podle vědců se nepodobá žádnému známému žijícímu ani vyhynulému pavoukovci.

20.05.2024 - Stanislav Mihulka



Ve svrchním karbonu, před více než 300 miliony let, žili v tehdejších „uhelných pralesích“ Evropy a Severní Ameriky rozmanití pavoukovci. Mnozí z nich patřili do skupin, které tu jsou s námi i v dnešní době, jako jsou například pavouci, sekáči nebo štíři. Řada pavoukovců ale dávno zmizela ze zemského povrchu. 

Paul Selden z Kansaské univerzity a Přírodopisného muzea v Londýně a Jason Dunlop z Přírodopisného muzea v Berlíně nedávno popsali doposud neznámého pavoukovce, který svým vzhledem značně vybočuje z dnešních měřítek. Podrobnosti vědci popisují ve studii zveřejněné v odborném časopisu Journal of Paleontology.

Extravagantní ostnáč

Vědci tohoto členovce, který pochází ze slavné paleontologické lokality Mazon Creek v Illinois, pojmenovali Douglassarachne acanthopoda. Rodové jméno odkazuje na Davida a Sandru Douglasovy, z jejichž sbírek fosilie pochází, druhové jméno připomíná zvláštní a vzhledem k velikosti těla i mohutné ostnaté nohy. 

Na fosilii bohužel nejsou patrné klíčové detailní znaky, jako například části ústního ústrojí, takže není možné určit, ke které z dnešních skupin pavoukovců měl tento druh nejblíže,lituje Paul Selden. „Ať už jsou ale jeho příbuzenské vztahy jakékoliv, pochází z doby, kdy pavoukovci ve své evoluci experimentovali s rozmanitými tělními plány.

Časem se ukázalo, že některé z těchto tělních plánů pavoukovců mají potenciál a jiné nikoliv,“ pokračuje Selden. „Některé neúspěšné skupiny mohly zmizet záhy po období lokality Mazon Creek, kdy došlo k takzvanému kolapsu karbonského pralesa, a obrovské pralesy se rozpadly. Někteří ale mohli vyhynout i později, v extrémním masovém vymírání na konci permu, které pohltilo mnoho různých skupin živočichů a rostlin.


Další články v sekci