Populární tlouštík: Hostinský v Josefově se stal vyhledávanou atrakcí

V letech 1803–1820 žil v Josefově hostinský Martin Veselý, jedna z postav, jež zanechala ve tváři pevnostního města svůj nesmazatelný otisk. Již v prvním roce svého pobytu zde zřídil podnik, který se – stejně jako jeho majitel – stal téměř legendárním…

20.05.2024 - Daniel Černohorský



Původně vyučený řezník Martin Veselý vynikal „zrůdnou“ tloušťkou. Ačkoliv nebyl nijak vysoký, vážil těžko uvěřitelných 204 kilogramů! Díky tomu se jeho hostinec, nazývaný Hotel Veselý, stal neustálým středem zájmu, zvláště návštěvníků Josefova. Mnozí z nich přijeli jen proto, aby se na vlastní oči mohli podívat na robustního mladíka a unikátní výčepní stůl s vyříznutým otvorem pro jeho obrovské břicho. 

Drahá obsluha 

Tlustý hospodský patřil v Josefově k oblíbeným osobám. Rytiny s jeho vyobrazením se jako pohlednice prodávaly na výročních trzích a při různých slavnostních příležitostech. Martina Veselého dokonce zmiňuje i Alois Jirásek ve svém románu F. L. Věk: „… mladý hospodský s lalokem, na svůj věk neobyčejně tlustý, ve střevících a punčochách, jen v lehké, bílé kazajce, zle se otáčel v hospodě hostmi nabité. Oddechoval hlasitě, funěl a potem zalitý, křičel na své pomocníky.“

Dále hronovský spisovatel uvádí, že v teplých letních dnech musel obézní hospodský trávit čas ve sklepě v chládku. Kvůli své nesmírné tloušťce se skoro nemohl hýbat. Zle proto vyběhl se škodolibými rychnovskými soukeníky, kteří si vyžádali, aby je majitel podniku u stolu osobně obsluhoval. Za to mu museli následně vyplatit jako spropitné 60 tolarů, což byla suma rovnající se ceně devíti sudů piva.

Svým příbuzným a rodině dělal Martin Veselý starosti i po smrti. Když 10. března 1820 ve věku 55 let zemřel, nemohli jej na hřbitov dopravit v klasickém pohřebním voze, protože by takové zatížení nevydržel. Z toho důvodu byl vezen ve smutečním průvodu za značné účasti josefovských občanů na dělostřelecké lafetě

Podobizna Martina Veselého, kterou nakreslil ředitel pražské Akademie Josef Bergler, se prodávala při různých příležitostech jako suvenýr. (ilustrace: Profimedia)

Vyprávění o morbidně obézním hospodském se přenášelo z generace na generaci a mnozí návštěvníci pevnostního města ještě řadu let po jeho smrti obdivovali hostinského spodky a vestu vystavené v tamním muzeu.

Dočasné bydliště

Hostinec zvaný Hotel Veselý stojí v Josefově dodnes, a ačkoliv už dávno neslouží svému původnímu účelu, bývá často zmiňován a připomínán. V letech 1838–1839 v něm totiž bydlela spisovatelka Božena Němcová. Dne 6. srpna 1838 se zde narodil její prvorozený syn Hynek a pobyt v josefovském domě se prý stal pro spisovatelku inspirací k napsání několika jejích pohádek a povídek. 


Další články v sekci