Jak často se sprchujete? A nepřeháníte to už trošku?

Sprchování už nepředstavuje výlučně očistnou proceduru, pro mnoho lidí je jakýmsi společenským standardem, který jim pomáhá cítit se lépe ve vlastním těle a bezprostředně je obklopující sociální bublině. Co když se ale z „tak akorát„ stane „příliš“?

20.05.2024 - Dominika Veselá



O zdravotních benefitech pravidelného sprchování netřeba polemizovat. Kromě běžné očisty a péče o tělo voda nabízí taktéž výhody související například s úlevou od bolesti (typicky třeba při léčbě pomocí hydroterapie). Koupání a sprchování zlepšují imunitu, zmírňují svalové bolesti, snižují otoky, zlepšují průtok krve a koncentraci, tlumí únavu a prospívají dýchání. Sprchování čistí pokožku, smývá škodlivé bakterie, odstraňuje odumřelé buňky, čistí póry a umožňuje kožním buňkám regenerovat.

Jak často je akorát?

Pokožka každého člověka je jiná a kůže se sezónu od sezóny mění. Proto není vhodné se sprchovat stále stejně často. „Například v zimě pokožka trpí nedostatkem vlhkosti a příliš časté sprchování ji ještě více vysušuje,“ uvádějí dermatologové. Každodenní sprchování v létě naopak ale kůži prospívá, tudíž neexistuje univerzální rada, kolikrát denně je vhodné se máčet ve vodě.

Příliš časté sprchování způsobuje svědění, suchou a šupinatou kůži, kožní onemocnění (ekzém a psoriázu) a suché a lámavé vlasy. Podle odborníků se stačí sprchovat pouze jednou denně, abyste se vyhnuli nepříjemnému svědění, praskání, odlupování a zčervenání pokožky. Výzkumy se ale shodnout nedokážou – jedni tvrdí, že jednou denně stačí, druzí doporučují sprchovat se víckrát za den a zbytek varuje, že třikrát týdně je až až. Kde je zlatý standard?

Každodenní sprcha = společenská událost

Sprchujete se denně? Nebojte se, nejste sami. Přibližně dvě třetiny Američanů se také sprchují každý den. V Austrálii se tak chová přes 80 % populace. Oproti tomu v Číně se asi polovina lidí sprchuje jen dvakrát týdně. Ptáte se proč? Možná vás napadne, že je to zdravější než sprchovat se sporadičtěji. Zamyslete se znovu. 

Pro většinu populace je totiž každodenní sprchování více o zvyku a společenských normách než o zdraví. Možná i proto se frekvence koupání či sprchování v jednotlivých zemích tolik liší. Spousta lidí se totiž v průběhu společenského vývoje rozhodla sprchovat (minimálně) jednou denně, protože má obavy z tělesného pachu, potřebuje se ráno rychle probudit nebo je to součástí jejich individuální ranní rutiny, která může zahrnovat i lehké cvičení.

Sociální status a byznys

Každý z výše uvedených důvodů má své opodstatnění, zvláště když uvážíme, že osobní a pracovní vztahy mohou být v ohrožení kvůli stížnostem na tělesný pach. Co je však v tomto ohledu považováno za přijatelné, se kulturu od kultury liší. Možná byste se divili, nakolik jsou mycí návyky ovlivňovány marketingem.

„Všimli jste si někdy, že nás pokyny na šamponech nabádají vlasy ‚namydlit, opláchnout a celý proces zopakovat‘?“ ptají se odborníci na webu health.harvard.edu. Neexistuje žádný přesvědčivý důvod, proč bychom si měli vlasy mýt dvakrát za sebou, kromě toho skrytého, marketingového – čím víc šamponu spotřebujeme, tím víc se ho prodá.

Normální kůže je mastná

Revmatolog a profesor na Harvardu Robert H. Shmerling upozorňuje, že si „normální a zdravá pokožka udržuje slabou vrstvu mazu, což zaručuje rovnováhu ‚dobrých‘ bakterií a dalších mikroorganismů“. Agresivním mytím a drhnutím, zvláště horkou vodou, se o ně připravujeme, čímž si sami způsobujeme nepříjemnosti.

Kůže se extrémně vysuší, je podrážděná a svědí. Suchá a popraskaná pokožka není kompaktní a skrz prolomenou bariéru do těla vnikají alergeny a „špatné“ bakterie, které zodpovídají za kožní infekce a alergické reakce. „Antibakteriální mýdla ve skutečnosti prospěšné bakterie zabíjejí,“ pokračuje Shmerling. „Narušují rovnováhu kožních mikroorganismů a podporují vznik nepřátelských mikrobů, které odolávají například léčbě antibiotiky.“

Bakterie potřebujeme!

Náš imunitní systém potřebuje určitou stimulaci normálními mikroorganismy, špínou a dalšími vnějšími vlivy, aby si vytvořil protilátky a „imunitní paměť“. To je jeden z mnoha důvodů, proč pediatři a dermatologové nedoporučují každodenní koupele ani u dětí. „Časté koupání nebo sprchování je kontraproduktivní. Místo abychom podporovali imunitu, paradoxně si ji tak zlenivíme, že postupně přestává plnit svou roli a sebenepatrnější choroboplodný zárodek v nás vyvolá nemoc,“ vysvětlují.

Existují i další důvody, proč bychom si měli nechat zajít chuť na každodenní sprchování: voda, kterou se sprchujeme, pravděpodobně obsahuje soli, těžké kovy, chlor, fluor, pesticidy a další chemikálie, které způsobují problémy. Experti jedné známé nadnárodní kosmetické společnosti doporučují sprchovat se (ideálně) jednou za dva dny. „Nejste-li příliš aktivní, nemáte-li nepříjemný tělesný zápach a není-li horko, stačí jedna sprcha každý druhý den, protože vaše tělo se nezašpiní tak rychle, abyste se museli mýt častěji,“ doplňují.

Typy pokožky hrají roli

Frekvence sprchování závisí také na typu pokožky, kterou máte. Majitelé mastné pokožky trpí mylnou představou, že by se měli mýt několikrát denně, tím ale dosáhnou přesně opačného účinku. „Když mastnou pokožku často myjete, produkuje ještě více mazu, protože tím bojuje proti vysoušení, které jí způsobila voda,“ vysvětluje dermatoložka Shreya Andricová. Místo neustálého namáčení ve vodě se zaměřte na nanášení lehkého hydratačního krému, který neucpává póry a změkčuje kůži.

Majitelé suché pokožky by se měli sprchovat jednou za dva dny, aby odstranili odumřelé kožní buňky. Poté ať nanesou výživnější hydratační krém, který udrží pokožku hydratovanou, nebo hydratační krém s kyselinou hyaluronovou, která dodá pokožce vlhkost. U smíšené pleti je to trochu složitější – tam záleží na různých partiích těla a každá se chová trochu jinak. Pokud má člověk například mastnou T-zónu, měl by si ji mýt jednou denně; sušší části těla jednou za dva dny, aby se dále nevysušovaly.

Lidé s normální pokožkou by měli používat pleťovou vodu s jemným složením kvůli odstranění nečistot (a to jednou denně, nebo jednou za dva dny). Mezi sprchováním ať denně nanášejí čisticí prostředky nebo tonika na odstranění nečistot, aby se jim nedělaly skvrny. Posledním typem je zralá pokožka, která má tendenci být sušší. „Majitelé zralé kůže by se měli mýt každé dva dny a vyhýbat se peelingům; zralá pokožka je jemná a zaslouží si lehkou hydratační péči, která uzamyká vlhkost uvnitř kůže,“ dodává Andricová.

Existuje ideál?

Konkrétní frekvence sprchování, na které by se odborníci shodli, bohužel neexistuje. Někteří se stále domnívají, že byste se měli sprchovat každý den, ačkoli existují výzkumy, které to vyvracejí, zatímco jiní tvrdí, že stačí skočit do sprchy dvakrát nebo třikrát týdně.

Na čem se ale většina expertů shodne, je délka sprchování. To by mělo trvat tři až čtyři minuty a měli bychom se při něm zaměřit hlavně na podpaží a třísla. Voda by neměla být příliš teplá, měli byste používat produkty vhodné pro citlivou pokožku a omezit parfemaci. 

Když je toho málo

Nedostatečné sprchování také není vhodné, protože se kolem vás začne dříve či později šířit nepříjemný zápach. S tím souvisejí další problémy, jako jsou lupy z kvasinek v mazových žlázách, které se množí a dráždí pokožku hlavy, nebo akné ze špíny a odumřelé kůže ucpávající póry. Mastnota hromadící se na kůži způsobuje přemnožení bakterií, které vyvolávají ekzémy, svědivé skvrny na hlavě a další nepříjemnosti.


Další články v sekci