Používáte WhatsApp? Pokud vám tam přijde podobná zpráva, ignorujte ji. Velká spousta lidí kvůli tomu přišla o své úspory

Přišla mu na WhatsApp zpráva od technické podpory WhatsAppu. O 5 minut později mu z účtu zmizely peníze. Nikdy nikomu nesdělujte tyto citlivé informace.

oblíbená aplikace i Zdroj fotografie: Helar Lukats / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Oblíbená chatovací aplikace WhatsApp čelí novým podvodným útokům, které z uživatelů lákají platební údaje. Stejně jako uživatele Milana (47) vás může jedna WhatsApp zpráva připravit o všechny úspory. V tomto případě se jedná o domnělou technickou podporu WhatsAppu. Pokud se ozvou i vám, raději na zprávu nereagujte.

WhatsApp zpráva vás připraví o úspory

O novém útoku informoval ve svém článku web WABetaInfo. Podle dostupných informací chodí uživatelům zprávy z neznámého čísla a tváří se jako technická podpora WhatsAppu. Pod záminkou ochrany a lepšího zabezpečení účtu lákají z uživatelů údaje k platebním kartám nebo autorizační PINy pro dvoufaktorové ověření WhatsAppu.

WhatsApp zpráva zde funguje jako typických phishingový útok, kdy útočníci získané údaje využijí pro další podvodnou činnost. Nejčastěji tak uživatelé přijdou o přístup ke svému WhatsApp účtu, ze kterého kyberzločinci následně útočí na další kontakty. V krajním případě pak může dojít přímo k napadení bankovního účtu a krádež úspor.

whatsapp zpráva
iZdroj fotografie: Depositephotos
WhatsApp zpráva připravila Milana (47) o všechny úspory.

Nevěřte neznámým kontaktům

Společnost Meta, která aplikaci WhatsApp spravuje, uvádí, že jí měsíčně používá na dvě miliardy uživatelů po celém světě. Její oblíbenost tkví především v její jednoduchosti. K založení účtu není potřeba žádné složité přihlašování. Stačí pouze telefonní číslo a můžete aplikaci okamžitě používat. Z toho důvodu je však mnohem náchylnější na různé podvody a před každým neznámým kontaktem byste se měli mít na pozoru. Uživatelé by nikdy neměli neznámým – ale ani známým – kontaktům sdělovat citlivé osobní informace, jako je číslo občanského průkazu, rodné číslo nebo údaje k platební kartě.

Na WhatsAppu můžete být kompletně neviditelní, dokonce si můžete tajně číst zprávy. Stačí k tomu udělat jedinou věc

Oficiální ověřené účty

Pokud se WhatsApp zpráva z neznámého kontaktu snaží vydávat za technickou podporu, existuje jednoduchý způsob, jak si tuto informaci během několika sekund ověřit. Oficiální účty, které mohou používat například správci aplikace, musí mít značku ověřeného uživatele. To poznáte podle zelené fajfky, která je umístěna napravo od profilového obrázku a jména. Pokud značka chybí nebo je umístěna například přímo v profilovém obrázku, jedná se o podvrh a na takovou zprávu byste raději neměli vůbec reagovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články