Zvrat na MS. Česko vystřelilo mezi favority, Pastrňák je největší hvězdou turnaje

jzp jzp
20. 5. 2024 7:04
Mistrovství světa v Praze a Ostravě míří do klíčové fáze a čeští hokejisté jsou díky formě a hvězdným posilám v úplně jiné pozici než na začátku turnaje.
Čeští hokejisté po vítězství nad Rakouskem na domácím MS 2024
Čeští hokejisté po vítězství nad Rakouskem na domácím MS 2024 | Foto: Reuters

Kanada, USA, Švédsko. To byli původně jasní favorité letošního světového šampionátu.

V závěru skupinové fáze k nim ale přibyl ještě jeden tým. Česko.

Výběr trenéra Radima Rulíka zatím nepoznal porážku v základní hrací době a v posledních dnech ohlašuje jednu hvězdnou útočnou posilu za druhou.

Martin Nečas z Caroliny už nastoupil, na Kanadu, úterní generálku na čtvrtfinále, budou k dispozici i David Pastrňák s Pavlem Zachou z Bostonu. 

Česko tím pádem budí čím dál větší respekt. Třeba slovenská hokejová legenda Dárius Rusnák vidí Čechy ve finále proti Švédsku.

Zatímco před šampionátem měl Rulíkův výběr podle sázkových kanceláří šanci na zlato až devět ku jedné, podobně jako Finsko a Švýcarsko, teď už je výrazně pod šesti ku jedné, stejně jako Američané. A blíž než ke Švýcarům má ke Švédům, kteří zatím jako jediní na turnaji neztratili ani bod.

Odvrácenou stránkou mohutného posilování je, že z fungující sestavy někdo odpadne.

"Doplňujeme mužstvo o hokejisty, kteří v NHL hrají první dvě lajny, takových už moc nemáme. A to samozřejmě každý v týmu ví a respektuje to," komentoval citlivou situaci Rulík.

Respekt ostatně panuje i mezi samotnými posilami. Když před zápasem proti Velké Británii dorazil Nečas, vzal si dres s číslem 98. Po své osmaosmdesátce ani nepokukoval.

"Tu schovávám pro jednoho hráče, nevím, jestli ho znáte," vtipkoval s odkazem na Pastrňáka.

"Samozřejmě má přednost, je to nejlepší český hráč," dodal se vší vážností.

Kromě toho je teď Pastrňák největší hvězdou aktuálního mistrovství světa.

Když kanadská televize TSN dělala před sezonou žebříček 50 nejlepších hokejistů NHL, českého kanonýra zařadila na sedmou pozici (druhou mezi křídly za Matthewa Tkachuka).

Žádný z výše umístěných hráčů v Praze ani Ostravě není. Nejvíc Pastrňákovi konkuruje až 21. Erik Karlsson, který září za Švédsko. Následují 23. Victor Hedman, 25. Rasmus Dahlin, 29. Roman Josi, 31. Brady Tkachuk, 37. Nico Hischier a 48. Connor Bedard.

Kapitán reprezentace Roman Červenka věří, že příjezd hned tří českých hvězd chemii v mužstvu nenaruší.

"Kluci jsou charakterově skvělí," podotkl k trojici. "Pastu všichni dobře známe, jeho faktor nám může v důležitých momentech strašně pomoct. On dělá ten rozdíl. Zároveň ale musíme nadále hrát týmově, jeden pro druhého, bez toho to nepůjde."

Zatím není jasné, kde budou Pastrňák se Zachou nastupovat, variantou je, že na úkor Lukáše Sedláka s Ondřejem Kašem poputují do elitní lajny právě k Červenkovi.

"Kdo by si s nimi, jedněmi z nejlepších hráčů na světě, nechtěl zahrát? Zachič měl výbornou sezonu, hráli spolu. Nevím ale, co mají trenéři v plánu, takže bych nepředbíhal," dodal kapitán Česka, nyní jednoho z favoritů na zlato.

 

Právě se děje

Další zprávy