Invaze pampelišek na zahradě: Semínek z již odkvetlých květů se můžete snadno zbavit s pomocí vysavače

Invaze pampelišek na zahradě: Semínek z již odkvetlých květů se můžete snadno zbavit s pomocí vysavače
Pampelišky mohou být na zahradě opravdový problém. Množí se rychle a lákají všelijaké opylovače, kteří jsou ve větším množství otravní. Obrana se zdá být nemožná. Pokud nechcete zažít invazi pampelišek, pomozte si vysavačem.

Rychlejší možnost odplevelení

Množení a šíření pampelišek lze přirovnat k invazi. Necháte si jich na zahradě pár a již brzy se seznámíte s jejich potomstvem, které vám obsadí zahradu. Nejhorší to je na trávníku, ten pak vypadá neudržovaně. Avšak i jinde vám mohou způsobit nemilé překvapení. A tak vám představujeme chytrou metodu vysávání pampeliškových semínek vysavačem.

Jak jste mohli zahlédnout na jedné sociální síti, jistý Američan byl již unaven zdlouhavým procesem odplevelování. Ačkoli není jasné, zda tuto metodu vymyslel sám nebo mu ji někdo poradil, vzal do ruky bezdrátový vysavač a všechna semínka vysál. Zbyly pouze holé stonky a pochopitelně i listy. Práce byla v podstatě za pár minut hotová, celková délka práce pochopitelně záleží na velikosti vaší zahrady a na stupni zamoření pampeliškami. Pokud se k této metodě uchýlíte, je důležité postupovat pomalu, abyste nerozvířili semínka okolních pampelišek.

Vysát a vyhodit

Na této metodě je nejlepší to, že zabraňujete šíření semínek do blízkého okolí. V podstatě máte ušetřeno velké množství práce a navíc děláte něco hodně efektivního. Avšak pokud se rozhodnete bezdrátový vysavač využívat pouze na sběr semínek pampelišek na vaší zahradě, měli byste sáček pravidelně měnit a vysavač čistit.

Pokud to neuděláte, hrozí, že vysavačem budete semínka sázet na svou zahradu, mohou vylétávat. Tím pochopitelně způsobíte obrovskou pohromu na vaší zahradě.

Celé pampelišky mají léčivé účinky

Až se příště budete zbavovat pampelišek v době rozkvětu, nemusíte je celé vyhazovat. Plně postačí, když si jednotlivé části zařadíte do svého jídelníčku. To, že pampeliška je léčivá, je všeobecně známý fakt. Ne každý ale ví, že každá část rostliny nám pomáhá udržet si dobré zdraví.

Pampeliška na nás má blahý vliv. Pomáhá při zánětech močových cest a zvyšuje tvorbu žluči. Také v trávicím systému udělá divy, léčí podrážděný žaludek či například zácpu. Navíc navrací chuť k jídlu.

Pampelišky můžete přidávat i do různých jídel
Pampelišky můžete přidávat i do různých jídel | Zdroj: CreativeFamily / Depositphotos

Nyní se sbírají hlavně listy, a sice v období od května do září. Kořen a nať se sbírají v březnu a dubnu, když ještě pampeliška nerozkvétá. Lze ji přidávat do všelijakých jídel a konzumovat se dá i jen tak. Listy z mladých pampelišek můžete přidat do salátu či si udělat polévku, smoothie či dochutit těstoviny či omeletu.

Naopak kořen se nejčastěji suší a následně drtí. Následně z oné drti můžete vytvořit buď pampeliškovou mouku nebo ji používat jako náhražku, když se chystáte přestat pít kávu. Dokud ještě květy nerozkvetou, chutnají nasládle a dají se konzumovat i syrové. Nakvetlé pupeny jsou naopak nahořklé a jejich konzumace se kvůli jejich odporné chuti nedoporučuje.

Jak můžete vidět, pampelišce se neříká smetánka lékařská jen tak. Navíc chutná dobře a může být skvělým doplňkem stravy, který udrží metabolismus v normě.

Zdroje článku: