Trápení Mahuleny Bočanové: Dcera se jí dusí díky záchvatům smíchu. Radu hledá u fanoušků

Herečka Mahulena Bočanová se netají tím, že její dvaadvacetiletá dcera Márinka trpí poruchou autistického spektra. 2. dubna je Mezinárodní den porozumění autismu a právě v ten den na svém Instagramu sdílela prohlášení o tom, jaký je její život s autistickou dcerou. Před pár dny však u svých sledujících na Facebooku zoufale hledala pomoc.

„Prosím, co dělat, když se člověk začne ze záchvatu smíchu dusit? Nic nemá v ústech, jen prostě regulérně se mu něco v krku sekne, že se nemůže nadechnout!!! Máte někdo zkušenost?“ žádala Mahulena, které se okamžitě dostalo několik rad. Mezi nimi bylo třeba klasické bouchnutí do zad, předklon nebo nádech nosem. S radou však přišla i dcera Oldřicha Víznera.

„Já to mívám kvůli astmatu. Pokud nemám Ventolin, strčím hlavu do mrazáku a pomalu dýchat, zklidnit dech,“ napsala Rozálie. „Fakt to pomáhá, jednou jsem se málem udusila ze smíchu, ani Ventolin nepomohl, a mrazák mě zachránil,“ dodala v dalším komentáři. Jeden z Mahuleniných fanoušků přišel z vlastní zkušeností – když se náhodou dusí smíchy, podívá se na výpis z účtu a smích ho přejde.

„Miláčci moji, děkuji za vaše vtipné komenty, ale mě už se takhle 2krát až do modra dusilo dítě a není to fakt nic moc….Tak prosím, jen prospěšné info,“ prohlásila Mahulena na adresu podobných vtipálků. Nakonec se jí nejspíš nejvíce zamlouvala rada od Rozálie Víznerové. Pomoc jí nabídl ještě její známý, záchranář z nemocnice Bulovka, kterou rozhodně nezavrhla.

Musí to být strašný pocit, když nevíte, jak svému dítěti pomoci. Navíc, ne vždy to samé, co zabírá na jiné dítě, zabere na to vaše. Jak sama Mahulena řekla: „Autisté jsou jako zebry. Jsou jich statisíce a každý je úplně jiný. Recept na šťastný život s autistou neexistuje. Každý vyžaduje individuální přístup. Cesta k vzájemnému pochopení našich a jejich světů je složitá. Dveře otvírá jen bezmezná trpělivost, poctivost a láska.“

Zdroje: Facebook, Instagram