Praní ložního prádla: Záleží na materiálu a pracím prostředku

Praní ložního prádla: Záleží na materiálu a pracím prostředku
Ložní prádlo vyžaduje vhodně zvolený prací prostředek, s nímž bude opět hygienicky čisté. Volba závisí na samotném materiálu ložního prádla a barvě látky. Důležitá je také míra znečištění prádla.

Důležitý je materiál

Ložní prádlo vyrobené z odolného materiálu lze bez obav prát na 60 stupňů Celsia. Praní v této teplotě odstraní veškeré nečistoty a bakterie z povlečení a prostěradel. Nicméně, věděli jste, že běžně znečištěné ložní prádlo lze prát i při nižších teplotách? Donedávna koloval mýtus, že pro praní ložního prádla je vhodná pouze teplota 60 stupňů Celsia. Avšak pro účinné praní ložního prádla v nižších teplotách je klíčové správně zvolit vhodný prací prostředek.

Typ ložního prádla

Určení pracího prostředku je určen na základě materiálu a barvě látky:

  • Bílé ložní prádlo z bavlny nebo lnu: Perte nejlépe univerzálním pracím prostředkem. Obsažené bělidlo zajistí, že látka zůstane zářivě bílá a časem nezešedne. Zároveň se zbaví všech ostatních skvrn.
  • Běžné barevné ložní prádlo z bavlny nebo lnu: Použijte prací prostředek šetrná k barvám nebo jemný prací prostředek šetrný k barvám.
  • Ložní prádlo z mikrovlákna a saténu: Nejvhodnější je použití jemného pracího prostředku pro praní tohoto typu ložního prádla.
  • Ložní prádlo z jemné vlny nebo hedvábí: Pro praní tohoto typu prádla se doporučuje jemný prací prostředek nebo prací prostředek určený pro vlnu a zvolit prací program přizpůsobený pro vlnu.

Věnujte pozornost etiketám prádla

Před samotným praním věnujte pozornost etiketám na ložním prádle. Podle nich zjistíte, jaký prací prostředek použít. Odolné skvrny na prádle byste měli předem ošetřit odstraňovačem skvrn z drogerie nebo vhodnými domácími prostředky. Programy s nízkou teplotou nejsou schopné odstranit veškeré skvrny z prádla. Krvavých skvrn se zbavíte okamžitým namočením ve studené vodě. Zaschlé krve se zbavíte roztokem z 20 g soli a jednoho litru vody. Na kávu a červené víno pomáhá žlučové mýdlo.

Dávejte pozor při dávkování pracího prostředku, záleží na mnoha faktorech, kolik prostředku použít
Dávejte pozor při dávkování pracího prostředku, záleží na mnoha faktorech, kolik prostředku použít | Zdroj: AndreyPopov / Depositphotos

Dávkování pracího prostředku

Dávkování pracího prostředku je odlišné, závisí totiž na znečištění ložního prádla, množství prádla v bubnu a tvrdosti vody. Informace o správném dávkování zjistíte na etiketě pracího prostředku. Prací prostředek pak odměříte v odměrce ať už v dávkovači pračky, nebo v extérním. Na etiketách je uveden také počet plných víček z nádoby. Pokud neznáte tvrdost vody, zeptejte se svého dodavatele, který vám řekne potřebné informace. Po zjištění těchto informací zjistíte správné množství pracího prostředku.

Aviváž

Použití aviváže je vždy individuální. Existují milovníci nejrůznějších vůní, jiní aviváž zavrhují. Pokud máte sušičku, není potřeba přidávat aviváž. Obecně ale platí, že aviváž je změkčovadlo, a i díky ní je pak prádlo nadýchané. Každý asi ví, jak nepříjemný je tvrdý ručník nebo prostěradlo. Na druhou stranu aviváž má negativní účinky na vlastnosti prádla. Například u funkčního prádla se nedoporučuje, jelikož slepí dohromady důležité části. V ložním prádle může narušit savost prádla, což může způsobit opravdu potíže zejména v létě, kdy se lidé více potí.

Zdroje článku: