Památkáři ukázali nově objevený zlatý a stříbrný poklad. Stovku grošů a dukátů našli v centru Opavy

Opavský Obecní dům vystavuje největší mincovní poklad objevený v Moravskoslezském kraji za posledních sto let. Je to více než stovka zlatých dukátů a stříbrných grošů z období 15. století. Podle historiků jsou mince výjimečně zachovalé.

Opava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mincovní poklad vystavený v Opavě

Mincovní poklad vystavený v Opavě | Zdroj: Město Opava

Praskova ulice v centru Opavy – tady při rekonstrukci školního hřiště pracovali archeologové a nestačili se divit. Původně totiž hledali něco úplně jiného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k výstavě má reportér Martin Knitl

„My jsme předpokládali a těšili se na to, že získáme nové informace k tomu, jak vypadal ve středověku opavský hrad. Nález je to bezesporu pěkný, máme z něj radost,“ říká Michal Zezula, ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě.

A to už stojíme u skleněné vitríny s vyrovnanými 30 zlatými uherskými dukáty a 72 stříbrnými groši. Do země se poklad dostal někdy po roce 1479.

Věci nalezené v Bánovském pokladu patřily pravěké velmožce od Jantarové stezky, zjistili vědci

Číst článek

„Mohlo se jednat o majetek ukrytý někým místním nebo o výplatu žoldu po návratu z válečného tažení. Výplata žoldu byla obvyklou podmínkou tehdejších profesionálních vojáků,“ vysvětlila kurátorka Slezského zemského muzea Ilona Matejko Peterka. Tehdy v 15. století se za tyto mince dalo koupit třeba šest koní nebo 26 sudů piva.

Je to nález už z loňského podzimu, hodně času ale zabrala obnova původní podoby mincí. Restaurátorsky na tom pracoval Martin Kahoun. „Nejhorší bylo, když byly slepené do těch bloků a nevěděl jsem, jestli se mi je podaří od sebe oddělit. Ale povedlo se to u všech,“ vzpomíná restaurátor.

Poslední podobný mincovní nález v Moravskoslezském kraji je z roku 1908, ale nedochoval se. I proto je to podle historiků významný objev hlavně díky velkému počtu mincí pohromadě. Vystavené budou v Obecním domě do neděle, pak zamíří do archeologického depozitáře.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme