Malý pitaval z velkého města: Zavzpomínejte si s námi na tento výjimečný detektivní seriál

Malý pitaval z velkého města: Zavzpomínejte si s námi na tento výjimečný detektivní seriál
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Krádeže a vraždy. To jsou nejčastější zločiny, které se v tomto seriálu objevují. Sbor národní bezpečnosti nemá lehkou práci. Vše se ale nakonec vyřeší. Pojďme si připomenout některé z nich.

Seriál Malý pitaval z velkého města pro nás byl nejen velkou zábavou, ale také velmi přínosným dílem. Jen málokdo si do té doby plně uvědomoval, co všechno policisté musejí podstoupit, aby v ulicích udrželi pořádek. V průběhu každého dílu společně s kriminalisty z oddělení kriminální policie Sboru národní bezpečnosti procházíme průběhem vyšetřování a sbíráním nejrůznějších důkazů. Některé příhody jsou trochu přibarvené, jiné se zakládají čistě na skutečných událostech, jak koneckonců samotný název seriálu napovídá.

Seriál měl i své odborné poradce, a to mjr. Miloslava Šimka a mjr. Jaroslava Buchara. První série se odvysílala v letech 1983 a 1984, natočena byla v roce 1982. Poslední série se odvysílala roku 1987 a natáčela se v průběhu roku 1986.

Seriál se zaměřuje na nejrůznější zločiny v nejrůznějších sociálních vrstvách. Například první díl první série se zaměřuje na vyloupenou kasu obchodu prodávajícího ovoce a zeleninu. Ačkoli většina policistů si myslí, že je vinen personál, poručík Libor Krejcárek, který je tvrdohlavý, si přeje vše důkladně prověřit, než vysloví konečný verdikt. Nakonec vyjde najevo, že vykradená kasa měla být pouhým začátkem a zločiny měly pokračovat.

Každé vysílání, které probíhalo jednou týdně, jsme my či naši rodiče usedávali k televizním obrazovkám,a to hlavně z toho důvodu, že nikdy nebylo dopředu jasné, do jakých slepých uliček nás vyšetřování opět zavede. Když už bylo jisté, že pachatel bude dopaden, nastal zvrat, který nám řekl, že nemáme věřit každé věrohodné myšlence. A právě v tom spočívá kouzlo seriálu, díky kterému Malý pitaval z velkého města zůstává v našich srdcích dodnes. Tento seriál znají i ti, kteří se narodili po roce vydání seriálu, což se ne všem seriálům povede.

Malý pitaval z velkého města se usadil v našich srdcích napořád. Ukazuje nám, že práce policejních důstojníků v žádném případě není snadná, a učí nás respektu ke všem policistům, ať už se zabývají těmito kriminálními případy, nebo pouze hlídají pořádek v našich ulicích. Nebýt jejich tvrdé práce, nastal by zmatek, v němž by se nám nežilo tak dobře jako teď.

Zdroje článku: