Harmonické společenství v zeleninovém záhonu: Ideální rostliny pro společnou výsadbu s cuketami

Harmonické společenství v zeleninovém záhonu: Ideální rostliny pro společnou výsadbu s cuketami
V Česku je velmi oblíbenou činností zahrádkaření. Kdo vlastní nějaký pozemek, pěstuje na své zahradě některé druhy zeleniny nebo si zahradu zpestří okrasnými květinami a keři.

Cukety patří k oblíbeným druhům zeleniny, kterou lze v našich klimatických podmínkách dobře pěstovat.

Období pro výsadbu

Po třech zmrzlých, je-li teplota zeminy kolem 16 stupňů Celsia, můžete vysadit rostliny rovnou do půdy nebo přesadit na záhon. Cukety vyžadují dostatečně propustnou, humózní půdu, která je bohatá na živiny.

Sousedé cuket v záhoně – co nesázet vedle cuket?

Cukety mají obrovské listy, které zabírají na záhoně mnoho prostoru, dokud nezačnou růst do výšky za pomoci opěrných tyčí.

Pokud chcete podpořit růst, zdraví a opylení cukety, je důležité dbát na to, které rostliny zasadíte do stejného záhonu s cuketami. Rozhodně nesázejte zeleninu jako jsou rajčata, okurky nebo brambory vedle cuket. Potřebují totiž stejné živiny jako cukety a brambory zabírají i mnoho místa. Pokud je i přesto chcete do záhonu zasadit, dbejte na potřebné rozestupy.

Tykvovité druhy zeleniny

Tyto druhy zeleniny na společný záhon rozhodně nepatří. Často jsou postihovány stejnými nemocemi nebo škůdci. Zmínit můžeme padlí nebo plíseň šedou. Rostliny se od sebe mohou lehce nakazit.

Mezi rostliny, které jsou vhodné vedle cuket, je třeba i hlávkový salát
Mezi rostliny, které jsou vhodné vedle cuket, je třeba i hlávkový salát | Zdroj: miskolin / Depositphotos

Jaké rostliny jsou vhodní sousedé pro záhon s cuketami?

Jedná se o kukuřici, fazole, cibule, hlávkový salát, červenou řepu, hrách nebo například špenát.

Další cukety

Do záhonu s cuketami můžete zasadit další cuketu v odstupu přibližně jednoho až dvou metrů. Jelikož cukety mají samčí a samičí květy, které současně kvetou a musí se opylovat, zvyšuje další cuketa úspěšnost v dostačujícím opylení. Také zvyšuje šanci na lepší úrodu.

Co se hodí vedle sebe?

Některé druhy rostlin si vzájemně vypomáhají, dokážou se navzájem podpořit v růstu a v plodnosti. Jedna rostlina může odpuzovat škůdce, což prospěje i její sousedce v záhonu. Ideální je tedy kombinace rostlin, které koření v různé hloubce, mají rozdílné nároky na živiny a rostou odlišným tempem.

Zajímavostí je, že jihoameričtí indiáni pěstovali kukuřici, dýni a fazole na společném záhonu, což je praktickou a osvědčenou kombinací.

Při výběru dbejte na to, aby rostliny pocházely z různých čeledí a prostřídaly se tak během roku různé plodiny. Některé působí jako praktické stínění pro sousední rostlinu nebo mohou sloužit jako přirozená lákadla pro opylovače.

Jaká další pozitiva má smíšené pěstování rostlin?

Jednak ušetříte na využitém prostoru, jednak bráníte únavě zeminy a také škůdci nejsou přitahováni v tak velké míře jako je tomu u jedno druhových záhonů.

Jak vypadá cuketa?

Cuketa je vzdálenou příbuznou klasické dýně. Pochází se Střední Ameriky, do Evropy se dostala v patnáctém století. V tamní době to byla tykev obecná. Zelený podlouhlý kultivar, který se vzhledem podobá okurce, vyšlechtili pěstitelé v Itálii.

Tak ať vám chutná, když si budete připravovat pokrm z vašich vypěstovaných cuket.