Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Těžkooděnci v Boleslavi: domácí chtěli chránit majetek i hráče, policie se hájí

Sport

  13:59
Někteří fanoušci křičí: „Zkazili jste nám bezprostřední mistrovské oslavy!“ Policie se však po zásahu po utkání v Mladé Boleslavi, kde fotbalová Sparta výhrou 5:0 definitivně stvrdila zisk druhého mistrovského titulu v řadě, brání, že jednala pouze na výzvu domácího klubu. Několik lidí podezírá z výtržnictví.

Zatímco před rokem sparťanští fanoušci zaplavili hrací plochu v Uherském Hradišti a užívali si bezprostřední radost s hráči a členy realizačního týmu, tentokrát od sebe obě slavící skupiny oddělovala hradba policejních těžkooděnců.

Reakce ministra vnitra

„S policejním prezidentem jsem mluvil a požádal ho, aby byl zákrok důsledně prošetřen. Viděl jsem záběry a můj dojem je, že v pořádku to nebylo. Policie má standardní nástroje, jak pochybení svých příslušníků řešit,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan na sociální síti X. V dalším příspěvku doplnil: „Mně by se moc líbilo, kdyby policie nemusela na sportovních utkáních zasahovat vůbec. To ale předpokládá, že pořadatelé dobře zvládnou svou práci a nevolají pak policii na pomoc. To se v Boleslavi zřejmě nepovedlo. Tím samozřejmě nijak neomlouvám to, pokud zasahující policista postupoval nepřiměřeně.“

Někteří z nich měli v rukou obušky, další drželi na vodítku psy. Jiní pak podle dostupných záběrů použili proti fanouškům, kteří se snažili navzdory přítomnosti policie vběhnout na hřiště, pepřový sprej, což odnesli i další lidé v davu včetně dětí. Před stadionem je ošetřovali záchranáři.

Policejní mluvčí Barbora Schneeweissová pro agenturu ČTK popsala, že těžkooděnci, kteří doplnili pořadatele, chtěli zabránit rozsáhlému vniknutí fanoušků na trávník. Několik desítek příznivců se přesto za hráči dostalo. „Následně byli vyzváni, aby toho zanechali, jinak dojde k použití donucovacích prostředků,“ vysvětlila Schneeweissová. A jelikož fanoušci neuposlechli, policisté zakročili.

Po vyhodnocení zásahu policie upřesní počet podezřelých.

„Donucovacím prostředkům pochopitelně předcházely zákonné výzvy, kterých část diváků neuposlechla. Oprávněnost i přiměřenost použití donucovacích prostředků posuzuje odbor vnitřní kontroly středočeského krajského ředitelství,“ uvedla policie na sociální síti X.

Sparťanští fanoušci v Mladé Boleslavi obsadili všechny sektory na protilehlé tribuně, před kterou nejprve v průběhu druhého poločasu nakráčeli ve svítivě oranžových vestách členové pořadatelské služby a těsně před koncem zápasu, konkrétně na začátku 89. minuty, pak na stejná místa z obou stran naklusali také těžkooděnci.

Podle policejní mluvčí za bezpečnost na stadionu ručí pořadatelé. Až poté, kdy vyhodnotí, že může nastat riziková situace, vstupuje na jejich výzvu do akce policie.

„Aktuálně se všechno vyhodnocuje. Čekáme na data od bezpečnostní agentury a policie. V každém případě šlo o ochranu majetku, bezpečnost fanoušků a především samotných aktérů utkání,“ poznamenal v neděli dopoledne pro iDNES.cz mluvčí domácího mladoboleslavského klubu Jiří Koros.

Boleslav se snažila chránit také hrací plochu, na které může za dva týdny hrát finále o Evropu proti vítězi prostřední nadstavbové skupiny.

„K řádnému vyhodnocení všech okolností zákroku využíváme také veškerých dostupných kamerových záznamů. O výsledku budeme veřejnost aktivně informovat,“ ujistili policisté.

Že fanoušci po zisku titulu vtrhnou na trávník, aby zažili bezprostřední emoce a radost s hráči, je běžné i jinde v Evropě, byť se tak děje především na domácích stadionech. Výjimkou bylo, když sparťané loni slavili první titul po devíti letech i s fanoušky na hrací ploše v Uherském Hradišti.

Tentokrát měla tradiční děkovačka policejní doprovod včetně hlasitého štěkotu psů.

„Věřím, že si to spolu ještě vynahradíme, že si pro nás klub ještě něco přichystá při posledním domácím zápase a že to bude velký,“ reagoval sparťanský kapitán Ladislav Krejčí.

Pondělní reakce LFA

„Ligová fotbalová asociace od událostí sobotního utkání na stadionu v Mladé Boleslavi intenzivně shromažďuje veškeré potřebné informace a podněty. Zároveň je v kontaktu s oběma kluby, primárně s domácím, který byl pořadatelem zápasu. Bezpečnostní manažer LFA už během víkendu navázal kontakt přímo s prezidiem Policie ČR, od kterého si vyžádal detailní vysvětlení kroků bezpečnostních složek. Událostmi po utkání Mladá Boleslav – Sparta Praha se bude také zabývat na svém zítřejším zasedání Ligový výbor LFA a řešit je bude rovněž Disciplinární komise LFA.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!