První slova Krejčího po kauze s dresem: Nejsem rasista, podpis jsem si měl hlídat

Kapitán fotbalové Sparty Ladislav Krejčí se na sociálních sítích distancoval od nařčení z rasismu, které přišlo poté, co podepsal fanouškovský dres s nápisem „Jude Slavie“ a číslem 88 odkazujícím na nacistickou symboliku. Aféra s podepsaným dresem vzbudila emoce napříč fotbalovým hnutím.

Krejčího vyjádření zprostředkoval na síti X ředitel komunikace letenského klubu Ondřej Kasík. „Nemám potřebu psát Láďovi jeho texty, takhle to spolu nastavený nemáme. Je to autentický text,“ zdůraznil v úvodu zprávy Kasík.

ČTĚTE TAKÉ: Další antisemitský zločin? Mladík měl v Curychu pobodat ortodoxního žida, policie ho zatkla

Kapitán čerstvých ligových mistrů popsal okolnosti nešťastné události. Upozorňuje, že po každém zápase se podepisuje příznivcům a věnuje svůj čas fanouškům. „Nemusíme to dělat, ale chceme,“ uvedl Krejčí skrze Kasíkův účet: „A nikdy by mě nenapadlo, že by tohle někdo mohl zneužít proti nám.“

Od nařčení z rasismu se Krejčí ostře distancoval. Zároveň uznal chybu. „Jsem zodpovědný za to, co podepisuju, co dělám a jak se chovám. Tyhle věci si musím hlídat a distancuju se od jakýchkoliv rasistických názorů,“ ujasnil svůj postoj český reprezentant.

Bouřlivé reakce na sociálních sítích vyvolala fotografie kapitána Sparty Krejčího při podepisování dresu s antisemitsky motivovaným nápisem „Jude Slavie“ a číslicí 88, jež je odkazem na nacistický pozdrav. Ke kontroverznímu příspěvku uvedl Kasík pro CNN Prima NEWS již dříve, že k události došlo v době hektického spěchu během oslav titulu. Potvrdil nicméně, že vedení klubu hodlá s hráčem o věci hovořit.

Nejedná se o první projev vzájemné nevraživosti mezi pražskými rivaly. Například na podzim 2009 vzbudilo vášně chování tehdejšího kapitána Slavie Marka Suchého, jenž se po utkání Evropské ligy proti Janovu nechal vyfotit s šálou s nápisem „Smrt Spartě“. Vedení sešívaných chování Suchého odsoudilo a sám hráč se posléze omluvil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Langer: Za antisemitismus může i EU. Šéfka diplomacie si dávala „francouzáka“ s Arafatem

Tagy: