Pastrňák: Zahrát si doma v Česku před rodinou, na to se moc těším

foto David Pastrňák (na snímku) a Pavel Zacha přijeli na mistrovství světa v hokeji, 20. května 2024, Praha.

Praha - Po zklamání z vyřazení v 2. kole play off NHL kanonýr David Pastrňák se spoluhráčem z útoku Pavlem Zachou absolvoval v neděli všechny posezonní klubové povinnosti v Bostonu a vydali se bojovat o úspěch na domácím mistrovství světa v Praze. Atmosféru výjimečného šampionátu vnímal i na dálku a na své první vystoupení před českým publikem po téměř osmi letech je natěšený. O ambicích ale nechtěl před novináři mluvit a soustředí se vždy na nejbližší zápas.

"Samozřejmě všude, co jsem zapnul, tak ta atmosféra je něco neskutečného. Sledoval jsem to tak jedním okem. Jak jsme vypadli, tak jsem to začal sledovat trošku víc. Jak hokej celkově lidi probudil. Jasně to ukazuju, že je tady hokej na prvním místě. Hrozně moc se těším, ani nevím, kdy jsem v Česku hrál naposledy. Před rodinou a doma v Česku si zahrát, na to se moc těším," řekl Pastrňák. Doma se naposledy představil 10. září 2016 také v O2 areně v přípravném utkání proti Rusku při výhře 2:1 po samostatných nájezdech před Světovým pohárem.

Zapojením nejlepšího střelce NHL ze sezony 2019/20 vzrostla očekávání od českého týmu. "Musíme se soustředit hlavně na přítomnost, nemůžeme se koukat moc daleko. Zítra je před námi zápas s Kanadou. První místo v tabulce může být naše, když je porazíme. Musíme zůstat v ten daný moment. Teď koukat na čtvrtfinále je hloupost," řekl Pastrňák, který předloni pomohl na MS ve Finsku k bronzu a tím skončil desetiletý medailový půst českého hokeje.

V neděli absolvoval v Bostonu výstupní prohlídku i rozhovory s médii a vydal se na cestu se Zachou. Partnerka Rebecca Rohlssonová s dcerou Freyou Ivy, která v červnu oslaví roční narozeniny, přicestují později. Společná cesta jim nevyšla. "Byly trošku komplikace s rodinkou, která musela přebukovat let. Jinak jsem rád, že jsme se sem dostali a celkově to bylo v pohodě," podotkl.

Přiznal, že v Bostonu moc velkou radost ze spěchu do Prahy neměli. "Přeci jen hokeje bylo hodně, hrál jsem hodně minut. Zápasů byla spousta. Určitě se jim to nelíbilo, ale na druhou stranu musím poděkovat, že to chápali. Jsem jim to i říkal, že by bylo hrozně těžké pro mě přijet, kdyby to nebylo v Česku. To taky chápali, že to bylo i o hodně víc lukrativní přijet letos," podotkl Pastrňák.

Nechtěl moc komentovat, jak se po sezoně v NHL cítí zdravotně. "Můžeme se o tom pobavit po mistrovství, ale určitě kdybych se necítil, že můžu týmu pomoct, tak bych tady nebyl," prohlásil. V rozhovoru se zámořskými novináři uvedl, že měl v sezoně opakovaně problémy s třísly. I tak věřil, že do Prahy dorazí. "Samozřejmě jsem chtěl. Někdy jsou komplikace a nikdy nevíte, jestli budete mít šanci přijet. Určitě bylo hodně otazníků, které musely být přijaté, abych mohl přijet."

V úterý jej čeká poslední zápas ve skupině s Kanadou. "Nemám s tím problém. Jeden trénink a hned se dostat do zápasového tempa nebude nic příjemného, ale snad to zvládnu," usmíval se. Soupisku Kanady zatím nestudoval. "Pár zápasů jsem viděl, že jim to hodně bruslí. Bude to dobrý zápas. A hlavně první místo v tabulce je pořád k mání. Důležitý zápas a hlavně to bude dobrý hokej," uvedl.

Podle dnešní tréninkové sestavy by spolu se Zachou mohli hrát s Ondřejem Palátem na levém křídle. "Palič je samozřejmě velmi zkušený veterán, v NHL má dva Stanley Cupy. Měl jsem šanci si s ním zahrát na Světovém poháru pár tréninků, možná i pár zápasů. Vím, že je strašně chytrý, bojuje. Super hráč na to si to s ním ťuknout. Myslím, že nebude problém sehranost s Paličem, protože je velmi chytrý hráč a zatím tady hraje výborně," prohlásil.

V roce 2022 hrál na MS ve Finsku s centrem David Krejčím s kapitánem Romanem Červenkou. "Všichni víme, že s Červusem souhra je. Nebylo by to nic nového, kdybych nastoupil s Červusem. Víme, co od sebe čekat. Je to stejné jako jsem říkal o Paličovi. Oba hrají výborně. Já se snažím přizpůsobit k jakýmkoliv hráčům v lajnách. Za mojí kariéru se točilo hodně spoluhráčů a nemám s tím problém. Jsou to dobré problémy mít spoustu hráčů a jen záleží, jak to dopadne nejlíp," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď