Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Protrápená výhra Finů, čtvrtfinále mají ve svých rukách. Británie sestupuje

Hannes Björninen se raduje z gólu proti Dánsku. foto: ČTK

Finové po dvou porážkách ve skupině A porazili Dánsko 3:1 a postup do čtvrtfinále mají ve svých rukách. Chuť a herní pohodu si favorit ale příliš nespravil, všechny góly dal po spíše protrápeném utkání až ve třetí části. S elitní divizí mistrovství světa se loučí Velká Británie, která v utkání proti Norsku musela vyhrát, už po první části však ztrácela tři branky a nakonec prohrála 2:5.
  16:10aktualizováno  22:49

Finsko – Dánsko 3:1

Úřadující olympijští vítězové se posunuli na 4. místo skupiny A o tři body před Rakousko. K posunu do play off potřebují svěřenci trenéra Jukky Jalonena buď ztrátu Rakušanů v úterním závěrečném duelu se sestupující Velkou Británií, nebo alespoň zisk bodu se Švýcarskem.

Do první velké šance se dostali ve 2. minutě Dánové, ale Frederik Storm při úniku Emila Larmiho bekhendovým blafákem nepřekonal. Po vyloučeních Olivera Larsena a Nicka Olesena se Finsku naskytla na 41 sekund i přesilovka pěti proti třem, ale neuspěli. V 9. minutě neproměnil sólový nájezd bekhendovým zakončením Jesse Puljujärvi a z dorážky se neprosadil ani Patrik Puistola. Potom se dostal k vyraženému puku i Iiro Pakarinen, ale také Mathiase Seldrupa nepřekonal. Dánský gólman si poradil i s šancí Sakua Mäenalanena.

Ve druhé třetině se Finové ubránili při trestu Valtteriho Puustinena a v čase 28:36 se Dánové radovali z branky, jenže předčasně. Larmiho překonal Christian Wejse, finského gólmana však atakoval v brankovišti Patrick Russell. Sudí už podle rozhodnutí na ledě gól neuznali.

Brankář Mathias Seldrup z Dánska inkasuje gól v utkání s Finskem.

Skóre neotevřel ani ve 35. minutě po přihrávce Hannese Björninena Mäenalanen a Dánové vzápětí odolali i při vyloučení Nicholase B. Jensena. Těsně před koncem druhé části sice skórovali Finové, ani tato branka neplatila. Mikael Granlund se dostal před Seldrupa, ale bekhendovým blafákem jej nepřekonal a zároveň ho atakoval ve chvíli dorážky Pakarinen.

Ve 43. minutě po přihrávce Felixe Scheela nepřekonal Larmiho bekhendovým blafákem Oscar Moelgaard, který zamířil jen do boční konstrukce. Opět naopak udeřili Finové. Po střele Jespera Mattily se prosadil z dorážky Hannes Björninen. Za dvě minuty favorit pojistil náskok. U pravého mantinelu vystihl rozehrávku Frederika Storma Rasmus Rissanen a trefil bližší horní roh branky.

Dánsku ještě v 59. minutě vykřesal naději Alexander True, který při power play překonal Larmiho zblízka mezi betony. Při pokračující hře bez brankáře Dánů ale minutu před koncem dovršil výsledek do prázdné branky Pekka Jormakka, který zachytil rozehrávku Markuse Laudirsena.

MS 2024
Skupina A 20. 5. 2024 20:20
Finsko Finsko : Dánsko Dánsko 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)
Góly:
43:26 Björninen (Mattila, Määttä)
45:03 Rissanen
59:07 Jormakka
Góly:
58:16 True (Mølgaard, Russell)
Sestavy:
Larmi (Lehtinen) – Määttä, Mattila, Lehtonen, Vittasmäki, Rissanen, Kaski, Saarijärvi, Riikola – Björninen, Jormakka, Mäenalanen – Innala, Granlund (C), Pakarinen – Puljujärvi, Puistola, Kapanen – Jääskä, Puustinen, Hyry.
Sestavy:
Seldrup (Rørth) – A. Koch, Larsen, Lassen, M. Lauridsen, Bruggisser, Jensen – Storm, Russell (C), From – Mølgaard, Scheel, Olesen – True, Aagaard, Wejse – L. Andersen, Poulsen, N. Andersen – Schultz.

Rozhodčí: Campbell (CAN), Tscherrig (SUI) – Fuchs (SUI), Špůr (CZE)

Počet diváků: 16 251

Přejít na on-line reportáž

Velká Británie – Norsko 2:5

Britové sestupují se po roce vrací do skupiny A divize I. Norský triumf řídil Michael Brandsegg-Nygard, který dal gól a přidal dvě asistence.

Velkou Británii a poslední tým ze skupiny B v Ostravě za rok na šampionátu ve Švédsku a Dánsku nahradí Slovinsko a Maďarsko. Britové zůstali na turnaji i po šesti duelech bez bodu a před úterním závěrečným soubojem s Rakouskem ztrácejí na Norsko šest bodů.

Norové rychle rozhodli o osudu utkání a už v čase 12:25 vedli 3:0. Skóre otevřel v 5. minutě Markus Vikingstad, který před gólmanem Jacksonem Whistlem tečoval střelu Maxe Krogdahla od modré čáry. Za dvě minuty zachytil Patrick Thoresen chybnou rozehrávku Roberta Lachowitze a z pravého kruhu překonal britského gólmana střelou na vyrážečku. Potom přihrávku Noaha Steena nedokázal odvrátit Ben O’Connor, Bakke Olsen si našel ideální chvíli na zakončení a poslal puk do odkryté branky.

Nor Eskild Bakke Olsen se raduje z branky proti Velké Británii.

V úvodu druhé části potrestali Norové vyloučení Joshe Batche z konce úvodní části a upravili už na 4:0. Souhru Matse Zuccarella a Thoresena zakončil z levého kruhu Brandsegg-Nygard. V 25. minutě Britové také v početní výhodě snížili. Přihrávku Roberta Dowda proměnil z pozice mezi kruhy Brett Perlini.

V čase 44:36 po dalším zaváhání Britů v defenzivě ještě Whistle vyrazil bekhendový pokus Brandsegga-Nygarda u levé tyče, ale na dorážku Bakkeho Olsena už nestačil. Za necelé tři minuty upravil výsledek Ollie Betteridge, který bekhendem překonal Henrika Haukelanda.

MS 2024
Skupina A 20. 5. 2024 16:20
Velká Británie Velká Británie : Norsko Norsko 2:5 (0:3, 1:1, 1:1)
Góly:
24:56 Perlini (Dowd, O'Connor)
47:25 Betteridge (Lake, Mosey)
Góly:
4:34 Vikingstad (Krogdahl, Engebråten)
6:46 Thoresen
12:25 E. Olsen (Steen, Brandsegg-Nygård)
21:18 Brandsegg-Nygård (Thoresen, Zuccarello)
44:36 E. Olsen (Brandsegg-Nygård)
Sestavy:
Whistle (Bowns) – Mosey, Halbert, Phillips, O'Connor, Ruopp, Richardson, Batch – Perlini, Kirk, Curran – Dowd (C), Lake, Neilson – Lachowicz, Norris, Betteridge – Davies, Critchlow, Duggan – Shudra.
Sestavy:
Haukeland (Arntzen) – Johannesen, Solberg, Hansen, Kåsastul, Engebråten, Krogdahl, Hurrød – Martinsen, Zuccarello, Thoresen (C) – T. Olsen, Berg-Paulsen, Vikingstad – E. Salsten, H. Salsten, Rønnild – Pettersen, Brandsegg-Nygård, E. Olsen – Steen.

Rozhodčí: Fraňo (CZE), Pearce (CAN) – Ondráček (CZE), Zunde (LAT)

Počet diváků: 13 679

Přejít na on-line reportáž
1.Kanada6510028:1517
2.Česko6411023:1015
3.Švýcarsko6410126:1114
4.Finsko6301220:1110
5.Rakousko6201319:257
6.Norsko7200515:256
7.Dánsko7200515:296
8.Velká Británie600068:280
Autoři: ,