Přejít k hlavnímu obsahu
Tipy a triky

Jak na spam v e-mailu? Postupujte přesně podle pravidel, e-maily nemažte

Jakub Fišer 21.05.2024

Do e-mailové schránky vám možná chodí i několik spamových zpráv denně. Možná to víte a je to pro vás problém, ale nevíte, jak proti tomu bojovat. Váš e-mail má dost pravděpodobně své vlastní algoritmy, kterým je dobré porozumět, abyste zefektivnili fungování a tím pádem i ochranu před spamem. Jak na to?

Kapitoly článku

Nevhodný e-mail – do spamu

První je důležité porozumět principům, jak inteligentní filtr v e-mailu funguje. Gmail, Seznam, ale i další, využívají strojové učení pro ochranu uživatelů před spamem. Jakmile vám ve schránce cinkne spam, filtr okamžitě prohlédá zprávu a pokud narazí na podezřelá klíčová slova či jinak rozpozná nevhodný obsah, spam umístí do speciální složky.

Právě díky tomu se e-mail za chodu učí, co je a co není spam. Pakliže vám tedy přijde spamová zpráva a e-mail ji nerozpozná, je na vás, abyste mu řekli, že jde o spam. To učiníte jednoduše tak, že zprávu přesunete do složky se spamem.

Gmail
Obvykle stačí zprávu přesunout do spamu, ne ji mazat
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz
Gmail
Přímo v e-mailu pak můžete se zprávou udělat hned několik ochranných úkonů…
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Někdy si e-mail není jistý a u doručené zprávy se rovnou raději zeptá, jestli ji nechcete přesunout do spamu. Nastat ale může i opačný problém – že klient sám očekávanou zprávu přesune do spamu. V takovém případě musíte zprávu ze složky spam přesunout do běžné složky, čímž AI dáte vědět, že tento e-mail od tohoto odesílatele je v pořádku.

E-maily nikdy neodstraňujte

Nikdy byste ale na první pohled jasné spamové zprávy neměli mazat, tedy přesouvat do koše.  Pokud tyto e-maily jednoduše odstraníte, aniž byste je přesunuli do složky pro spam, filtr nemůže udělat žádný pokrok a příště může chybovat znovu. Proto je vhodné přesouvat nevyžádanou poštu do určené složky, aby se umělá inteligence mohla učit a zlepšovat.

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Chip.de


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud