Hudba z osmdesátek je stále populární: Připomeňme si nejznámější světové retro umělce, kteří ovlivnili náš hudební vkus

Hudba z osmdesátek je stále populární: Připomeňme si nejznámější světové retro umělce, kteří ovlivnili náš hudební vkus

Foto: frimufilms / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jedním z nejznámějších umělců na české hudební scéně byl v osmdesátých a devadesátých letech bezesporu Michal David, na Slovensku Elán. Ale poslouchali jsme i zahraniční hity. Některé z nejvýznamnějších umělců si dnes připomeneme.

Proč se nám stále líbí hudba z osmdesátých let

Je to nostalgie, kterou vyhledáváte, když se zaposloucháte do vašich oblíbených skladeb, nebo je to tím, že nová hudba se vám příliš nelíbí, chybí jí ten šmrnc, na který jste byli zvyklí zamlada, a texty jsou podle vás nezáživné? Existuje spousta důvodů, proč se lidé vracejí ke starým skladbám.

Můžete například slyšet jeden jediný hudební nástroj v nové písni a hned se vám vybaví ten starý hit, na který jste nikdy nedali dopustit.

Zaměřme se nyní na zpěváky, kteří navždy změnili náš život, jakmile do něho vstoupili.

Michael Jackson

Michael Jackson je velmi významné jméno. Snad neexistuje člověk, který by o něm nevěděl vůbec nic. V osmdesátých letech, kdy zažíval slávu zřejmě největší, ho poslouchali snad všichni. Ne každý rozuměl slovům, avšak důmyslná hudba a jeho hlas se staly nezapomenutelnými, stejně jako jeho vlastní tanec Měsíční chůze (Moonwalk), který se mladé publikum učí i v dnešní době.

S nástupem Michaela Jacksona došlo ke změně v celé hudební scéně. Jeho pop se stal starou dobrou klasikou, která nikdy nezmizí. Ne nadarmo se proto zpěvákovi říkalo král popu.

Reklama

Jeho alba, která přepsala dějiny hudby, byla Thriller a Bad. U zpívání však neskončil, jeho hudební videoklipy též předčily dobu jak příběhem, tak také zpracováním.

Zpěvačka Madonna
Zpěvačka Madonna | Zdroj: s_bukley / Depositphotos

Madonna

Zhřešili bychom, kdybychom se nezmínili i o dámském protějšku krále popu. Královna popu, Madonna, si získala srdce svých posluchačů nejen svou tvorbou, ale také provokativním stylem. Její písně byly jiné než ostatních, a právě to z ní udělalo onu královnu.

Mnoho lidí ji bere jako symbol emancipace žen a nedá na ni dopustit, když se někde začne rozebírat popová hudba.

Whitney Houston

Další zpěvačka, která pronikla až k nám do Čech a získala si srdce nejednoho člověka. Byla velmi úspěšná hlavně díky zabarvení jejího hlasu, stejně jako schopnosti udržet i ty nejtěžších vokály. A znělo to velmi dobře, a to natolik, že pro spoustu lidí se stala legendou.

Další umělci, kteří si získali naše srdce

Tato tři jména se nám vybaví, když se řekne retro hudba nebo hudba z 80., potažmo 90. let.

V osmdesátkách jsme si oblíbili také umělce vystupujícího pod pseudonymem Prince, který byl odvážnější než kdokoli před ním a nebál se smíchat funk, rock, pop a R&B. Vytvořil jakýsi mišmaš hudby, který fungoval jako balzám na mysl, a díky tomu si vysloužil status hudebního génia.

Naopak na konci devadesátek k nám dorazila hudební skupina Rammstein z Německa, která potěšila především pánské publikum, svou oblibu si vybojovala však i u řady dam. Texty byly mnohdy agresivní, ale hudba byla skutečně skvělá a zabarvení hlasu zpěváka se zapříčinilo ještě o větší popularitu.

Těchto skupin, zpěváků a zpěvaček je opravdu nepřeberné množství, každý si oblíbil něco zcela jiného. Jaký je váš oblíbený interpret z let 1980–1999?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama