Hlavní obsah

Loď Starliner od Boeingu vzlétne s posádkou nejdříve o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaný první pilotovaný let kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing je nyní naplánován nejdříve na sobotu 25. května. Po prvotním zrušení startu kvůli technické závadě na nosné raketě a následných dalších odkladech to minulý týden oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Zatím k žádné další změně nedošlo.

Foto: NASA/Joel Kowsky

Raketa Atlas V s kosmickou lodí Starliner na startovací rampě

Článek

Výrobce rakety Atlas V, společnost United Launch Alliance (ULA), se rozhodl vyměnit ventil nádrže s kapalným kyslíkem na druhém (horním) stupni Centaur raketového nosiče, který při pokusu o start 7. května SELČ způsobil potíže.

Odpočet tehdy NASA přerušila zhruba dvě hodiny před zažehnutím motorů a původně plánovaným startem k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z floridského mysu Canaveral.

Šéf ULA (společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin) Tory Bruno prozradil, že ventil kontrolující tlak paliva slyšitelně „bzučel“. Stejného zvuku si technici všimli i při předchozích misích bez posádky, v souladu s přísnějšími pravidly pro let astronautů ale tentokrát řídicí středisko let odložilo.

První let vesmírné lodi Starliner s posádkou na ISS byl kvůli závadě odložen

Věda a školy

Jako nový termín pro start byl posléze určen 18. květen.

Únik helia z modulu

Problém s ventilem na stupni Centaur se podařilo vyřešit, ale start se poté posunul na úterý 21. května ve 22:44 SELČ kvůli drobnému úniku helia ze servisního modulu lodi Starliner.

Aktuálně chystaný sobotní (25. května) start mise s posádkou se má podle informací na webu NASA uskutečnit ve 21:09 SELČ. A to nyní konkrétně právě kvůli řešení úniku helia z okruhu korekčních trysek na servisním modulu kosmické lodi.

Jedná se o malý únik, ale přesto se Boeing a NASA rozhodly jej podrobně analyzovat. Průzkum tohoto problému se však protáhl, technici si vyžádali více času – tudíž se start přesunul z 21. na 25. května.

„Únik byl zjištěn u jednoho ze svazků malých orientačních motorů. Únik by měl být stabilní a stále v povolených bezpečných limitech. Přesto bylo rozhodnuto pro jistotu věnovat problému patřičný čas a sledovat, zda se nezhorší,“ upřesnil na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Samé problémy, šéf Boeingu přesto dostane rekordní odměny

Ekonomika

Objevila se ale rovněž nová pozitivní zpráva: během posledního pokusu o start, kdy došlo k přerušení odpočtu dvě hodiny před startem, se podle analýzy nevyskytl žádný technický problém, který by zmařil start – tedy kromě zmíněného ventilu, jak ve svém přehledu napsal internetový časopis Kosmonautix.

Misi označené zkratkou CFT (Boeing Crew Flight Test), jejímž cílem je především na cestě k ISS otestovat automatické a ruční ovládání kosmického plavidla, bude velet 61letý astronaut Barry „Butch“ Wilmore, pilotovat loď bude jeho kolegyně z NASA, 58letá Sunita Williamsová.

Foto: John Raoux, AP

Barry „Butch“ Wilmore a Sunita Williamsová

Úkolem astronautů během prvního testovacího letu bude mj. otestovat ruční ovládání plavidla, které je jinak navrženo k plně automatickému letu. Dvojice má podle dřívějších informací setrvat na orbitálním komplexu asi týden, než se vrátí na Zemi a přistane s pomocí padáku v poušti na jihozápadě USA.

V případě úspěchu by získal americký výrobce letecké techniky šanci konkurovat společnosti SpaceX, která dosud pro americký vesmírný program zajišťovala veškeré starty astronautů z domácího území.

NASA potvrdila, že v březnu zasáhl dům na Floridě zbytek odpadu z Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Při prvním testovacím letu bez posádky v roce 2019 se nepodařilo kosmickou loď CST-100 Starliner vynést na správnou oběžnou dráhu, a tak ani nezakotvila u ISS.

Později zase musel výrobce řešit potíže s padáky, zpomalujícími přistání lodi.

Vesmírná loď Starliner se vrátila na Zemi

Amerika

Nynější mise, jejíž náklady za roky vývoje a po dlouholetých odkladech testovacích letů překročily stanovený rozpočet o více než miliardu dolarů, je předstupněm pro schválení kosmického plavidla pro pravidelné komerční lety.

Americký vesmírný úřad NASA se snaží vytvořit široké portfolio soukromých společností, které pro něj budou vynášet astronauty do vesmíru. Komerční plavidla posádky dopraví nejen na ISS, ale do budoucna i v rámci programu Artemis na Měsíc, a nakonec podle nejambicióznějších plánů také na Mars.

Raketa Blue Origin vynesla do vesmíru nejstaršího astronauta

Amerika

Výběr článků

Načítám