Čeští hokejisté podlehli Kanadě, ve čtvrtfinále se utkají s USA

foto Utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji: Kanada - Česko, 21. května 2024, Praha. Zleva David Pastrňák z Česka a Brandon Tanev z Kanady.

Praha - Čeští hokejisté na domácím mistrovství světa v Praze prohráli s Kanadou, ale i posedmé na turnaji bodovali. V boji o prvenství v základní skupině A vyrovnali skvělým finišem z 1:3 na 3:3, nakonec ale podlehli obhájcům titulu 3:4 v prodloužení. Góly svěřenců kouče Radima Rulíka dali Dominik Kubalík, Ondřej Palát a kapitán Roman Červenka. Ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí Češi na USA, zápas začne ve 20:20. Kanaďané vyzvou Slováky.

Ještě po dvou třetinách byl stav bezbrankový, ve třetím dějství začali lépe Kanaďané zásluhou Dylana Cozense. Kubalík v přesilovce vyrovnal, ale soupeř pak odskočil po zásazích Dawsona Mercera a Brandona Hagela. Na konci 57. minuty snížil při hře bez gólmana v další početní výhodě Palát, v čase 58:11 Červenka znovu při risku s prázdnou brankou vyrovnal. Při oslabení pak v čase 63:13 rozhodl před 17.314 diváky druhým dnešním gólem Cozens.

Červenka si vedle gólu připsal i asistenci, na svém 11. světovém šampionátu vylepšil bilanci na 94 utkání a 76 bodů za 27 gólů a 49 přihrávek a mezi Čechy se posunul před dosud sedmého Jaromíra Jágra. Martin Nečas a bek David Špaček si připsali shodně po dvou asistencích.

"Proti Kanadě jsme odehráli nejtěžší zápas na mistrovství. Směrem ke čtvrtečnímu čtvrtfinále to bylo skvělé utkání. Závěr ukázal charakter týmu. Šli jsme úplně nadoraz. Má velkou cenu se do zápasu takhle vrátit," uvedl Rulík.

K udržení druhého místa ve skupině jeho tým potřeboval, aby Švýcaři uhráli proti Finům maximálně bod, vyhráli ale 3:1 a utkají se s třetím celkem tabulky skupiny B Německem.

Češi, v jejichž sestavě už byli i Pastrňák se Zachou, začali nešťastně. Krejčík po 18 sekundách vyhodil puk do hlediště a musel na trestnou lavici. V oslabení se dostal do velké šance Flek, brankáře Binningtona ale nepřekonal. Nepovedlo se to ani Beránkovi, při zakončení zblízka neuspěl Červenka.

Ve 14. minutě si Češi zahráli první přesilovku. Ranou z první pálil Pastrňák, Binnigtona ale nepropálil. V 18. minutě měl na druhé straně štěstí Dostál. Severson dostal přesně na bod pro vhazování nahrávku od zadního hrazení a zazvonil na tyčku.

Ve druhé třetině tempo trochu opadlo, tuhá bitva ale pokračovala. Chyběly jen šance. Na první výraznější čekalo vyprodané hlediště až do 32. minuty, ale stála za to: Pastrňák na konci souhry s Červenkou našel z otočky z kruhu pro vhazování před brankoviště najíždějícího kapitána, který se tísněný dokázal prosadit k zakončení, Binnington ale skvěle zasáhl pravým betonem.

Po 54 sekundách třetí dvacetiminutovky fauloval Kempný a Kanaďané měli k dispozici druhou přesilovku. Na její využití jim stačilo pouhých sedm sekund. Cozens při střele z kruhu dokonale využil zakrytý výhled Dostála, před nímž clonil Paul, a otevřel skóre. Ve 45. minutě mohlo být vyrovnáno. Flek nabil do jízdy Tomáškovi, jenž mířil dobře nad beton kanadského gólmana, ten ale schoval kotouč v lapačce.

Ve 48. minutě ale pykal za krosček kanadský talent Bedard a rovněž Češi trestali. Zpočátku rozpačitou přesilovku ukončil devět sekund před Bedardovým návratem Kubalík, který využil parádní nahrávku od Nečase. Jenže rovnovážný stav trval jen necelé dvě minuty. Kanaďané vybojovali v útočném pásmu kotouč u hrazení, Severson ho přihrál na Mercera a ten překonal Dostála povedeným blafákem do bekhendu.

V 56. minutě navíc Tavares při rychlém kontru posunul puk Hagelovi, jenž se dostal za záda českých hokejistů a tváří v tvář Dostálovi nezaváhal. Jen o chvilku později se ale proti pravidlům provinil Mercer, česká střídačka sáhla ke hře bez gólmana a risk se jí vyplatil. Špaček od modré čáry vypálil tvrdou, ale nepřesnou ránu, do branky ji však usměrnil Palát a využil přesilovku po 29 sekundách.

V čase 57:45 sáhli Češi znovu ke hře se šesti bruslaři v poli a byli znovu úspěšní. Po další krásné Nečasově nahrávce se trefil z velkého úhlu Červenka a vyrovnal na 3:3. Rozhodnout mohl ještě před koncem třetí třetiny Hagel, Dostál ale pohotově zasáhl a pohromu odvrátil.

Když byl v čase 62:47 vyloučený Dubois, měli Češi možnost rozhodnout, jenže místo toho rozjásal jen 26 sekund poté Kanaďany Cozens.

"Puk se ke mně štastně odrazil, když jsem se snažil nahrát, pak už jsem se snažil rychle zakončit a našel cestu, jak dostat puk do branky. Šťastný gól, ale beru ho," popsal Cozens. "Celkově to byl výborný zápas, oba týmy tvrdě bojovaly, soupeř hrál skvěle. A jeho fanoušci byli naprosto fantastičtí, byla to zábava," dodal Cozens.

Kanaďané porazili na turnajích MS český tým podeváté za sebou. Češi slavili naposledy ve skupinové kvalifikační fázi o postup do play off na šampionátu v roce 2010, který zakončili ziskem dosud posledního zlata. Vyhráli tehdy 3:2.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "Zápas byl bojovný, těžký. Snažili jsme se nedat jim přesilovky, bohužel jsme hned na začátku vyhodili kotouč a v přesilovce nás podržel gólman. Druhou přesilovku Kanaďané výborně sehráli a využili ji. I my jsme vyrovnali v přesilovce a začalo se to tahat. Bylo to vyrovnané. Udělali jsme chybu a potrestali nás. U dalšího gólu se nedomluvili Honza Rutta s Ondřejem Beránkem, ujeli a dali na 3:1. Ukázal se ale charakter týmu, kluci šli úplně na doraz a Kanada faulovala. Dvakrát proměnit power play s takhle silným soupeřem není běžné. Nesmírně si ceníme toho, že jsme se do zápasu vrátili. Když jsem si myslel, že bychom to v přesilovce v prodloužení mohli překlopit na vlastní stranu, tak jsme bohužel inkasovali."

Roman Červenka (kapitán ČR, autor gólu na 3:3): "Jsou to smíšené pocity. Závěr třetí třetiny se nám povedl, šli jsme si za těmi góly. Byl to příjemný pocit vyrovnat necelé dvě minuty před koncem s Kanadou na 3:3. Fanoušci jsou skvělí. Škoda prodloužení, protože momentum bylo na naší straně a ještě jsme šli do přesilovky čtyři na tři. Byla velká šance zápas rozhodnout. Jenže dopadlo to, jak to dopadlo. Škoda, že jsme v prodloužení neodměnili sebe i lidi bodem navíc. Šance na druhý bod byla velká."

Dominik Kubalík (útočník ČR, autor gólu na 1:1): "Samozřejmě to mrzí. Dvě třetiny byly skvělé, pak se trochu roztrhl pytel s góly. Ale myslím,že jsme si za vyrovnáním šli. Kulisa nám pomohla, užívali jsme si to a pořád jsme věděli, že s tím můžeme něco udělat. Ukázalo to, že máme velkou sílu. Můžu to hodnotit jenom pozitivně, ale chtěli jsme to samozřejmě zvládnout a vyhrát. Škoda, že se to dneska nepovedlo. Snad se závěr příště přikloní k nám."

David Pastrňák (útočník ČR): "Užil jsem si to, ale bylo by to trochu sladší s výhrou. Jsem však rád, že se podařilo si zahrát doma, jen škoda, že to neskončilo vítězně, protože přesilovka čtyři na tři je obrovská šance. Byly tam však dvě chybičky, ztratili jsme puk, mohli jsme to vybojovat v obranném pásmu, ale přeskočilo to brusli, pak hokejku a najednou to skončilo v bráně. Určitě je to zklamání, ale teď už s tím nic neuděláme. Musíme se soustředit, abychom si pořádně odpočinuli a připravili se na čtvrtfinále."

Pavel Zacha (útočník ČR, odehrál první zápas v reprezentaci): "Máme na čem stavět do dalšího zápasu, takhle srovnat, dát tam pár gólů, šest na pět, to je důležité. Teď už se musíme soustředit jen na čtvrtek. V paměti mi asi nejvíc utkví ten náš poslední gól s tou atmosférou. Když ho Červus dal, viděl jsem všechny ty fanoušky, jak tam skáčou. Vyrovnat takhle před koncem bylo super. Už od rozcvičky jsem viděl, že je tam velká česká podpora. Mám tady rodinu, fanoušci byli dneska vážně výborní, moc jsem si to užil."

Skupina A (Praha):

Česko - Kanada 3:4 v prodl. (0:0, 0:0, 3:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 50. D. Kubalík (Nečas, L. Sedlák), 57. Palát (D. Špaček, Červenka), 59. Červenka (Nečas, D. Špaček) - 42. Cozens (Power, Paul), 52. Mercer (Severson), 56. Hagel (Tavares, Dubois), 64. Cozens. Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Björk - Yletyinen (oba Švéd.), Briganti (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 17.413.

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - Pastrňák, Zacha, Červenka - O. Kaše, L. Sedlák, Palát - Nečas, Kämpf, D. Kubalík - Flek, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, B. Tanev - Bedard, Paul, McCann - Dubois, Tavares, Hagel - Mangiapane, Cozens, Bunting - Guenther. Trenér: Tourigny.

Tabulka:

1.Kanada7520032:1819
2.Česko7412026:1416
3.Švýcarsko6410126:1114
4.Finsko6301220:1110
5.Rakousko7201421:297
6.Norsko7200515:256
7.Dánsko7200515:296
8.Velká Británie7100612:303

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď