Vápnění trávníku na jaře: Vašemu trávníku jen prospěje, tráva se po zimním období zregeneruje rychleji

Vápnění trávníku na jaře: Vašemu trávníku jen prospěje, tráva se po zimním období zregeneruje rychleji
Když trávník začíná nabývat na objemu a zelenat, nastal nejlepší čas na vápnění. Vápnit by se mělo jednou za rok či dva, a to na jaře či na podzim. Naopak v létě byste neměli vápnit vůbec, a to z důvodu většího zatížení trávy v podobě vysokých teplot.

Vápněte až po provzdušnění

Vápněním zlepšíte půdu, která vyživuje váš trávník, proto je dobrý nápad vybrat si jaro. Pro dosažení co nejlepšího výsledku je však nutné vápnění provádět až po provzdušnění. Vápněním totiž dodáváte trávníku jednu velmi důležitou živinu, a sice vápník.

Kdy je správný čas vápnit na jaře? Kdykoli, když trávník aktivně roste. Čili čím dříve, tím lépe, ovšem nemělo by se to dít, když se ještě pravidelně vracejí ranní mrazíky.

Proč vápnit

Zanedbaný trávník nezáří tak zeleně jako trávník, o který je pravidelně pečováno. To je hlavní důvod pro vápnění trávníku. Nutno však dodat, že po prvním vápnění váš trávník kouzelně nezezelená natolik, že bude zářit v celé ulici. Jistých pozitivních změn si můžete všimnout již napoprvé, ovšem čím vícekrát proces vápnění zopakujete, tím lepší výsledky budou. Měli byste to však dělat pouze jednou ročně či obrok, na jaře či na podzim.

Vyrovnání pH půdy

Vápnění neutralizuje pH půdy, což zajišťuje lepší podmínky pro váš trávník. Zde se proto hodí zmínit, že před vápněním je vhodné zkontrolovat pH. Vápnit je přímo nezbytné tehdy, když je půda kyselejší než je pro váš trávník vhodné.

Kyselá půda znemožňuje trávě absorbovat tři důležité makroživiny, které jsou zapotřebí pro její správný růst. Jsou to draslík, dusík a fosfor. Čím je půda kyselejší, tím méně těchto makroživin v ní najdete. Pravidelným vápněním tak umožníte svému trávníku vzít si z půdy maximum živin, které jsou zapotřebí, aby tráva nestrádala.

Dejte sbohem mechu i plevelu

Mechu i plevelu se více daří v kyselejší půdě. Proto, pokud máte s plevelem či dokonce mechem nemalý problém, je to důvěryhodný indikátor toho, že půda je více kyselá.

Kalcitické vápno, které se používá při vápnění, trávě pomůže opět se stát dominantní rostlinou na vašem trávníku.

Špatná zpráva je, že vápnění mech pouze oslabí, nezbaví vás ho. S vhodným prostředkem na odstranění mechu však budete mít vystaráno. V případě plevele se tráva stane silnější než onen plevel a šance, že plevel bude utiskován a následně zmizí, se s vápněním zvyšuje. Pro rychlejší výsledek již vyrostlý plevel vytrhejte. Kořeny mohou zůstat v zemi, v takto upravené půdě postupně zaniknou.

S hnojivem i bez něho dodáte trávníku důležitou živinu

Ke správnému růstu trávníku, na který je radost se dívat, je zapotřebí vápník v půdě. Ten napomáhá zdravé barvě trávníku a zamezuje stresu rostlin. Trávník tak bude odolnější vůči vlnám veder a období sucha. Navíc pokud je vaše zahrada umístěna u rušné silnice, trávník bude též zdravější po vápnění.

Ovšem vápnění je vhodné zkombinovat i s hnojením. Hnojivo funguje lépe s vápnem, protože tato živina vyživuje bakterie, které pomáhají vašemu trávníku absorbovat živiny. Platí, že čím vyváženější bude pH vaší půdy, tím lépe hnojivo prospěje vaší celé zahradě, trávník nevyjímaje.

Zdroje článku: