Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

Turnov o víkendu obsadí řemeslníci. Chystají se tradiční staročeské trhy

Tradiční Staročeské řemeslnické trhy opět ožijí o nadcházejícím víkendu v Turnově. Velkolepý festival řemesel, hudby a divadla je impozantní přehlídkou tradičních řemesel doplněnou bohatým kulturním programem a míří na něj pravidelně tisíce návštěvníků.

Trhy se konají 25. a 26. května. Tradici mají již šestadvacet let a za tu dobu se staly ojedinělou akcí, která patří k největším v kraji i v celé České republice. Každoročně mohou návštěvníci obdivovat práci 150 řemeslníků. Nechybí tu Mistři tradiční rukodělné výroby z různých krajů naší země, držitelé národního titulu Nositel tradice lidového řemesla, nositelé regionálních značek i řemesla zapsaná na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO (modrotisk, perličky).

Staročeské řemeslnické trhy v Turnově zprostředkovávají návštěvníkům bezprostřední kontakt s tradičními materiály a výrobními postupy, které nezatěžují životní prostředí. Bohatou nabídku řemesel doplní také bohatý výběr vynikajícího občerstvení, v mnoha případech oceněného značkami regionálních potravin,“ říká Marcela Beranová z Muzea Českého ráje v Turnově, které je hlavním organizátorem trhů společně se Spolkem přátel Muzea Českého ráje v Turnově.

Program propojuje řemesla i kultury a nabízí také program pro celou rodinu. Na dvou pódiích vystoupí řada interpretů, pro děti budou připravené různé atrakce, hry nebo hlavolamy.

Ve dnech 25. a 26. května 2024 také proběhnou na Špéře – Střední uměleckoprůmyslové škole a Vyšší odborné škole v Turnově tradiční Dny otevřených dveří, které jsou letos výjimečné tím, že škola slaví 140. výročí svého založení. Škola bude otevřena pro širokou veřejnost jako součást bohatého programu Staročeských řemeslnických trhů,“ zve návštěvníky Beranová.

Na Špéře budou mít návštěvníci možnost vidět kopie českých korunovačních klenotů, které zde byly vyrobeny v roce 1967. „Návštěvníkům nabídneme prohlídku školy s průvodcem, prohlídku řemeslných dílen všech zaměření školy, restaurátorských dílen, ukázky 3D tisku, prohlídku ateliérů. V rámci oslav 140. výročí založení má škola také v Muzeu Českého ráje svoji výstavu, kde prezentuje jak minulou, tak současnou tvorbu,” doplnila Beranová.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Českého ráje Turnov

Štítky trhy, řemesla, akce, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov o víkendu obsadí řemeslníci. Chystají se tradiční staročeské trhy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.