Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

Do podpory rozvoje cyklodopravy dá Liberecký kraj skoro 17 milionů

Do podpory rozvoje cyklodopravy dá letos Liberecký kraj téměř 16,7 milionu korun, je to zhruba o tři procenta více než loni a nejvíce za posledních pět let. Více než polovina peněz je určena na výstavbu nových cyklotras nebo rekonstrukce, opravy a údržbu těch již existujících, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Kromě přípravy projektů budování a údržby cyklotras podle něj kraj znovu podpoří i sdílená kola ve městech.

„Opět jsme zařadili do těch jednotlivých titulů i přírodě blízké stezky, v podstatě to znamená, že podporujeme i ty cyklostezky, které nejsou vyloženě asfaltové v té klasické podobě, protože zájem o podporu tady v té oblasti je velký. Jednak jsme podporovali samotnou výstavbu komunikací pro cyklisty, kde jsme rozdělovali zhruba sedm milionů korun, podporovali jsme i údržbu a opravy komunikací," doplnil Sviták.

Kraj znovu připravil i program na podporu městské mobility, k loňským třem milionům korun přidal další dva miliony, žádost ale podalo jen město Jablonec nad Nisou. „S městem Liberec řešíme, že nestihli podat žádost v termínu, zřejmě tak proběhne ještě jedno kolo, abychom pokračovali v tom, co se započalo, protože se ukázalo, že zájem je veliký. Samozřejmě vyjdeme vstříc tomu, aby si Liberec mohl o dotaci ještě požádat. Myslím, že to dává smysl, a předpokládám, že je otázkou času, kdy se připojí i další města," dodal Sviták.

Účelem všech dotačních programů kraje v cyklodopravě je podle Svitáka zvýšit bezpečnost bezmotorové dopravy a podpořit její rozvoj. „Cyklistika se těší stále větší oblibě, proto nesmíme zapomínat na vytvoření kvalitní infrastruktury pro sportovce a turisty. Není to jen otázka pohodlného svezení, ale také bezpečnosti. Je v zájmu všech, aby cyklisté měli dostatek prostoru a nedocházelo tak ke zbytečným kolizím s motorovými vozidly," doplnil hejtmanův náměstek.

Kraj ale podle Svitáka ve stále větší míře přebírá i samotnou realizaci v případě páteřních cyklotras. „Teď se bude otvírat nový úsek na cyklostezce svaté Zdislavy z Bílého Kostela směrem na Rozkoš, pracujeme na Greenway Jizera, kde probíhá žádost o dotaci na úseku z Turnova do Svijan, a máme tu žádost o podporu z obcí Svijany a Příšovice, které by měly dokončit další úsek," dodal. Nad rámec dotačních programů tak dá kraj letos do rozvoje cyklotras dalších více než 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, správa, cykloturistika, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K L

Je evidentní, že LIBEREC na cyklisty s..e (kašle). Hlavně zdražit parkování!

Úterý, 21. května 2024, 13:01Odpovědět

Do podpory rozvoje cyklodopravy dá Liberecký kraj skoro 17 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.