Vietnam blízký a vzdálený

Vietnam v našich myslích symbolizují různé výjevy, někteří z nás si představí krásnou přírodu, nebo rýžová pole, někdo si vzpomene na válku a jiným se vybaví třeba vietnamská kuchyně. Za těmito představami však stojí země s dlouhou historií a zajímavou tradiční kulturou, jež nadto zažívá v posledních letech strmý rozvoj.

Zdroj: Národní muzeum

Výstava Vietnam blízký a vzdálený uvedená v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur chce návštěvníkům ukázat nejen dějiny a kulturu, ale také kontrast mezi tradičním a moderním Vietnamem. Zároveň přibližuje české poznávání této vzdálené země a mapuje příběh početné vietnamské komunity v České republice, která vznikla právě díky silnému rozvoji vzájemných vztahů.

Zdroj: Národní muzeum

Vietnamská sbírka 

Podstatnou část výstavy tvoří různorodé exponáty jako šperky, chrámové figury nebo předměty denní potřeby, ale i řada obrazů a grafik ze sbírek Náprstkova muzea Artefakty reprezentují nejen tradiční kulturu, ale také příběhy, které stojí za jejich cestou do České republiky. Řada předmětů se dostala do Prahy nejen díky cestovatelům, ale i prostřednictvím československých pracovníků, kteří se podíleli na realizaci různých projektů přímo ve Vietnamu. Mezi ně patřil také personál československé nemocnice v Haipongu, která funguje dodnes.

Zdroj: Národní muzeum

Češi a Vietnam

Historie vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi se táhne hlavně skrze 20. století. Do Vietnamu nejprve přicházeli jednotlivci jako cestovatel a sběratel Václav Stejskal. Po první světové válce zavítali na území Vietnamu českoslovenští legionáři z Ruska na své cestě zpět do vlasti. Rozkvět vztahů však přišel až v 50. letech, kdy Francie prohrála první Indočínskou válku a vznikla Vietnamská demokratická republika. Československo patřilo mezi první země, které stát uznaly a výrazně se zapojilo do rozvojové pomoci. Po vypuknutí další války za účasti Spojených států pomoc pokračovala a rozvíjela se až do roku 1989. Po krátkém ochlazení v 90. letech pak následoval rozvoj další spolupráce. Výstava návštěvníkům komplexně představuje česko-vietnamské vztahy od dávné historie až do současnosti. Vedle zajímavých předmětů obsahuje tato část ukázky Československých filmových týdeníků a počítačové hry Vietcong, která je dílem českých herních vývojářů.

Zdroj: Národní muzeum

Vietnamská komunita

Kromě historie a tradiční kultury pracuje výstava také s přítomností. Velká část expozice je zaměřena na vietnamskou komunitu v České republice. Ta je představena prostřednictvím rozhovorů, které se týkají její historie, známých osobností nebo problematiky vzájemného soužití obou kultur. Prostor také dostaly aktuální témata mladých, jakými jsou například mezigenerační vztahy nebo LGBTQ+.

Jedním ze záměrů výstavy je rozbíjet stereotypy, které v české společnosti o Vietnamcích panují. K autenticitě přispívá i fakt, že Národní muzeum na tomto výstavním projektu spolupracovalo jak s jednotlivci z komunity, tak s česko-vietnamskými organizacemi.

Zdroj: Národní muzeum