Švédové zdolali 3:1 Francii a ovládli základní skupinu. Británie po prohře s Norskem opouští elitu

Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa v Ostravě Francii 3:1 a i po šestém utkání udrželi stoprocentní bilanci. Vítězství ve skupině B gólem a asistencí potvrdili Lucas Raymond a André Burakovsky, vítěznou branku vstřelil v přesilové hře kapitán Erik Karlsson. Velká Británie po porážce 2:5 s Norskem sestupuje z elitní skupiny. Soupeř slaví záchranu.

Praha/Ostrava (Aktualizováno: 19:24 20. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédští hokejisté vyhráli šestý zápas na mistrovství světa a s předstihem si zajistili vítězství ve skupině

Švédští hokejisté vyhráli šestý zápas na mistrovství světa a s předstihem si zajistili vítězství ve skupině | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Favorizovaní Seveřané měli již před pondělním duelem jistotu postupu do vyřazovací části z prvního místa. Začali aktivně a brankáře Papillona prověřili Raymond, Lundeström nebo Burakovsky. Otevřít skóre se jim ale nepodařilo. Francouzi bez větších problémů přežili i první oslabení, v němž paradoxně vyslali i první střelu na gólmana Erssona.

Švédové v první části soupeře výrazně přestříleli (12:3), do druhé ale vstoupili vlažněji a Francouzi se postupně začali osmělovat i v útoku. Bezbrankový stav změnil ve 28. minutě Raymond, jenž prostřelil Papillona.

Francie v předešlých dvou vzájemných zápasech na mistrovství světa nedokázala vstřelit Švédsku gól, tentokrát se jí to podařilo. O 83 sekund později vyrovnal Bertrand, k němuž se odrazila zblokovaná střela Recha. Favorit následně přidal a Papillonovi rostl počet zákroků. Blíže brance byli ale Francouzi. Hned dvě velké šance měl Bertrand, Boudon v přesilovce trefil tyč.

Zpátky do vedení pomohla Švédsku přesilová hra. Vyloučení na turnaji debutujícího Colombana v závěru druhé třetiny využil ve 42. minutě Karlsson a připsal si čtvrtý gól na šampionátu. Vyrovnat se již Francii nepodařilo, v závěru navíc při power play inkasovala čtyři sekundy před koncem potřetí.

Norská záchrana, pád Britů

Velkou Británii a poslední tým ze skupiny B v Ostravě za rok na šampionátu ve Švédsku a Dánsku nahradí Slovinsko a Maďarsko. Britové zůstali na turnaji i po šesti duelech bez bodu a před úterním závěrečným soubojem s Rakouskem ztrácejí na Norsko šest bodů.

Norové rychle rozhodli o osudu utkání a už v čase 12:25 vedli 3:0. Skóre otevřel v 5. minutě Markus Vikingstad, který před gólmanem Jacksonem Whistlem tečoval střelu Maxe Krogdahla od modré čáry. Za 132 sekund zachytil Patrick Thoresen chybnou rozehrávku Roberta Lachowitze a z pravého kruhu překonal britského gólmana střelou na vyrážečku. Potom přihrávku Noaha Steena nedokázal odvrátit Ben O'Connor, Bakke Olsen si našel ideální chvíli na zakončení a poslal puk do odkryté branky.

Po 78 sekundách druhé části potrestali Norové vyloučení Joshe Batche z konce úvodní části a upravili už na 4:0. Souhru Matse Zuccarella a Thoresena zakončil z levého kruhu Brandsegg-Nygard. V 25. minutě Britové také v početní výhodě snížili. Přihrávku Roberta Dowda proměnil z pozice mezi kruhy Brett Perlini.

V čase 44:36 po dalším zaváhání Britů v defenzivě ještě Whistle vyrazil bekhendový pokus Brandsegga-Nygarda u levé tyče, ale na dorážku Bakkeho Olsena už nestačil. Za necelé tři minuty upravil výsledek Ollie Betteridge, který bekhendem překonal Henrika Haukelanda.

Výsledky mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Velká Británie - Norsko 2:5 (0:3, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 25. Perlini (Dowd, O'Connor), 48. Betteridge (Lake, Mosey) - 5. Vikingstad (Krogdahl, Engebraten), 7. P. Thoresen, 13. E. Olsen (N. Steen, Brandsegg-Nygard), 22. Brandsegg-Nygard (P. Thoresen, Zuccarello), 45. Bakke Olsen (Brandsegg-Nygard). Rozhodčí: Rozhodčí: Fraňo (ČR), Pearce (Kan.) - Ondráček (ČR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1. Diváci: 13 679.

Skupina B (Ostrava):

Švédsko - Francie 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Raymond (Burakovsky, Holmberg), 42. Karlsson (Hedman, Kempe), 60. Burakovsky (Raymond) - 30. Bertrand (Boudon, Rech). Rozhodčí: Vikman (Fin.), Schrader - Heffner (oba Něm.), Hynek (ČR). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 6805.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme