Keramzit má mnohem širší využití, než si myslíte

Keramzit má mnohem širší využití, než si myslíte
Keramzit není až tak známý, pojďme si ho tedy představit. Keramzit je substrát (tzv. expandovaný jíl), který se používá především v hydroponii. V hydroponii jde především o to, že se veškeré rostliny pěstují bez půdy ve speciálním roztoku.

Vše o keramzitu

Keramzit je moderní substrát, který v přírodě nenajdeme. Vyrábí se ze speciálních cypřišových jílů, vypaluje se ve speciálních pecích při vysokých teplotách a v konečné podobě jeho vzhled lze přirovnat například dekorativnímu štěrku hnědé, hnědo-červené, nebo hnědo-šedé barvy. 

Keramzit a jeho vlastnosti

Keramzit má mnoho vlastností, díky kterým ho lze využívat nejen v hydroponii, ale i v naší zahradě, nebo na stavbách.

  • tepelná izolace – jak již bylo zmíněno, keramzit lze využívat i ve stavebnictví, při jeho použití už není třeba investovat do dalších zateplovacích vrstev
  • ekologie – keramzit je sice uměle vyroben, jeho složení je však čistě přírodní a může se tak samovolně rozkládat, nebo se velmi snadno recykluje
  • odolnost – keramzit vzniká při teplotách cca 1 000 °C, je tedy velmi odolný vůči žáru, ale i vůči vlhkosti, je také vysoce odolný vůči poškození, jedná se o velmi pevný materiál

Keramzit v naší zahradě

Keramzit můžeme ve své zahradě využít hned na několik způsobů.

Dekorace

Keramzit bude krásnou a vkusnou dekorací na povrchu květináčů, truhlíků, nebo záhonů. Svým vzhledem a barvou se hodí nejvíce k sukulentním rostlinám.

Drenáž

Tento speciální jíl poslouží také jako lehká drenáž na dně pěstebních nádob. Při drenáži volíme větší kuličky (8–10 mm). Díky tomu ochráníme rostliny před tím, aby uhnily. Zároveň chrání rostliny před chorobami kořenů a přelitím. 

Keramzit se hodí na zahradu i jako dekorace do záhonů nebo k rostlinám
Keramzit se hodí na zahradu i jako dekorace do záhonů nebo k rostlinám | Zdroj: lubov62 / Depositphotos

Substrát 

Keramzit může dokonce i nahradit pěstební substrát. Rostliny mají v keramzitu oporu a ke kořenům se tak lépe dostane vzduch. Pěstování v keramzitu není nic náročného. Stačí se držet určitých pravidel.

  • pokud se rozhodneme pro přechod na keramzit, učiňme tak na jaře při přesazování
  • vybereme větší květináč, než byl ten původní
  • na dno nádoby nejprve nasypeme zhruba 5 cm vrstvu keramzitu
  • rostlinu pak opatrně vložíme do nádoby
  • keramzit pak nasypeme i do volného prostoru, který v nádobě zbyde

Vhodné rostliny pro keramzit

V keramzitu lze pěstovat prakticky cokoliv. Pěstovat v něm můžeme nejrůznější sukulenty, kaktusy, bylinky, okrasné rostliny, ale třeba také různé druhy zeleniny. Je to právě zelenina, která mívá díky efektivnějšímu dopravování živin ke kořenům vyšší výnosy a také větší obsah vitaminů a minerálních látek.