Blíží se vrchol domácí bikové sezony, kdo se stane královnou Nového Města?

O víkendu čeká nejen Česko, ale i celý MTB svět vrcholná akce: Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Podívali jsme se na konkurenci mezi ženami...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jan Brychta
Blíží se vrchol domácí bikové sezony, kdo se stane královnou Nového Města?

 

 

Podobně jako v případě mužů budou mít v Novém Městě na Moravě i ženy svou ohromnou přehlídku toho nejlepšího, co dnešní mountainbiking nabízí. Poprvé se v letošním roce sejde kompletní světová špička.

Nové Město na Moravě bude před Olympijskými hrami v Paříži nejsledovanějším závodem Světového poháru horských kol letošní sezony. Proč? Protože ihned po závodě na Vysočině se uzavře kvalifikační období, závod si tak nenechá – dost pravděpodobně – ujít žádná z velkých hvězd. Půjde o poslední možnost navýšit národní bodové konto a také ukázat se reprezentačním trenérům a zabojovat o startovní místo v rámci své země.

Vraťme se ale z Paříže do Nového Města na Moravě, protože právě tam, na konci května, se poprvé v letošní sezoně sejde kompletní sestava ženské světové špičky. Na dvou úvodních závodech SP v Brazílii v polovině dubna chyběla například mistryně světa v short tracku i cross country Pauline Ferrand Prevot z Francie nebo loňská vítězka světového poháru Puck Pieterse z Nizozemska a dále i novozélandský objev loňské sezony Samara Maxwell. 

Vysočina tak bude prvním letošním místem, kde se sejde mistryně světa, mistryně Evropy, olympijské medailistky a nastupující generace mladých závodnic, které v Brazílii ukázaly obrovský hlad po vítězství.

Na co se tedy mohu fanoušci ve Vysočina Aréně těšit? Největší vyzývatelkou bude obhájkyně loňského vítězství v Novém Městě na Moravě Puck Pieterse (Fenix Decenuinck), která teprve před pár dny zahájila sezonu horských kol. Po zisku bronzu na MS v cyklokrosu v Táboře letos v únoru se pak věnovala silničním klasikám. Vynechala dva první závody SP a na horském kole startovala letos poprvé až začátkem května. Její druhý letošní závod – mistrovství Evropy XCO – skončila úspěšnou obhajobou titulu. Dvaadvacetiletá cyklistka bude chtít vstoupit do světového poháru pravou nohou a my vsázíme na to, že bude těžkým kalibrem.

Sezónní debut ve světovém poháru si do Nového Města na Moravě chystá i o deset let zkušenější Pauline Ferrand Prevot (Ineos Grenadiers). Ta velmi pečlivě váží každý svůj letošní krok, úřadující mistryně světa se totiž chystá na svou čtvrtou olympiádu a té podřizuje naprosto vše. Z těch třech předchozích nepřivezla jedinou medaili… A mít na svém kontě osm světových titulů ve třech disciplínách se zřejmě stále nevyrovná tomu jedinému snu: zlaté olympijské medaili, navíc vyjeté doma!

Další z Francouzek Loana Lecomte (Canyon Cllctv) sice v Brazílii startovala, ale nedokončila. Nestartovala ani na mistrovství Evropy, a tak je její současná forma velkou neznámou. Ale nezapomeňme na to, že Loana dokázala v posledních pěti závodech v Novém Městě na Moravě třikrát vyhrát!

Další, kdo vstoupí do hry, budou švýcarské bikerky, které na posledních hrách v Tokiu obsadily kompletní stupně vítězů, což se v Paříži nemůže stát. Tam pocestují totiž jen dvě. A které? No, to je dobrá otázka. Nové Město na Moravě bude poslední příležitostí ukázat se národním trenérům pro Jolandu Neff, Alessandru Keller, Sinu Frei, Lindu Indergand. Bude to obrovská švýcarská bitva v rámci širšího boje o pohárový triumf.

Jak odpoví Američanky? Na zámořské bikerky rozhodně nesmíme zapomínat, protože i tam hoří souboj o Paříž. Američanky v Brazílii ukázaly ohromný vzestup; Haley Batten (Specialized Factory) po svém premiérovém vítězství v SP dokázala vyhrát i kontinentální šampionát Ameriky. Měla tak být jednou z dvojice Američanek, které budou startovat na OH. O té druhé rozhodne právě Nové Město. Bude to Savilia Blunk (Decathlon Ford), jež v Brazílii ukázala fantastickou formu, anebo zkušenější Kate Courtney (Scott Sram), která naznačuje návrat mezi špičku? A co překvapení jménem Kelsey Urban (Team 31)?

V neposlední řadě musíme mezi favoritky zařadit rakouské duo Mona Mitterwallner (Cannondale Factory) a Laura Stigger (Specialized Factory), které zatím nepředvedly veškerý svůj um a potenciál. Mladší Mona už minulý víkend v Rumunsku na ME stříbrnou medailí naznačila, že má výrazněji našlápnuto k lepším výsledkům. Ukáže to fanouškům v Novém Městě?

Vše se dozvíme už brzy, závodní program v Novém Městě startuje už 24. května 2024.

 

Kompletní závodní program najdete zde

Informace o vstupenkách zde

 

 

 

  

 

Přečteno - 2399x Tagy: světový pohár nové město na moravě
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: SP Nové Město na Moravě 2024 - Night Race
    Fotogalerie: SP Nové Město na Moravě 2024 - Night Race
  2. Světový pohárStřípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
    Střípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
  3. Světový pohárPidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
    Pidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
  4. Světový pohárRabensteiner obhájil v maratonu vítězství, Adel 8. a Löffelmann 6.
    Rabensteiner obhájil v maratonu vítězství, Adel 8. a Löffelmann 6.
  5. Ostatní závodyPauline Ferrand-Prévot vítězí v cross - country, Čábelická 36.
    Pauline Ferrand-Prévot vítězí v cross - country, Čábelická 36.
  6. Ostatní závodySpanilá jízda Slovenky Chladoňové, juniorka Gottwaldová 6.
    Spanilá jízda Slovenky Chladoňové, juniorka Gottwaldová 6.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744