Dobrovolníci zachraňují mláďata ohrožená sečí trávy

20. květen 2024 19:50

Květen a červen jsou měsíce, kdy srny rodí mláďata. Ukrývají je ve vysoké trávě, aby je uchránily před predátory. Zároveň jsou tyto dva měsíce dobou, kdy zemědělci trávu sekají. Před nebezpečím sekaček se zvířata snaží chránit dobrovolníci.

Zachráněné srnčí mládě

Vstávají před čtvrtou, aby byli před východem slunce na louce, kterou se chystají zemědělci posekat. Dobrovolníci ze spolku „Stop sečení srnčat Plzeňsko" vyhledávají v trávě čerstvě narozená srnčata a další zvířata a odnášejí je mimo louku. Při dnešním způsobu sečení je totiž řidič traktoru většinou nemůže objevit a mláďatům by hrozila smrt. Podle hrubých odhadů spolku takto ročně uhyne až 60 tisíc zvířat.

Obrovskou pomocí při této aktivitě jsou drony s termokamerou, které monitorují prostor a kdekoliv na louce hledají tepelnou stopu. Pokud dron stopu objeví, pilot se přesvědčí, že se jedná o zvíře, a následně na místo vyšle dobrovolníka. Právě kvůli termovizi se záchrana srnčat koná v brzkých ranních hodinách. Později totiž slunce ohřeje povrch a termovize přestává tepelné stopy rozeznávat. Nalezená mláďata se ukládají do beden a přesouvají se ze sečené plochy na bezpečné místo, kde přečkají dobu seče. Poté se vypustí zpátky.

Spolek bude při sečích vyhledávat zvířata až do konce června.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio