Zacha: Cítil jsem, že trenér s manažerem za mnou stojí, těším se, až nastoupím

foto Zleva David Pastrňák (vlevo) a Pavel Zacha přijeli na mistrovství světa v hokeji, 20. května 2024, Praha.

Praha - Útočník Pavel Zacha se zařadil mezi nejlepší české hráče v NHL. V nejlepší hokejové lize světa odehrál centr Bostonu včetně play off už 571 utkání. V reprezentačním dresu je však na jeho kontě nula. Ve 27 letech na první start čeká. Debut prožije v úterý na mistrovství světa v Praze v duelu proti Kanadě. Jak uvedl v rozhovoru s novináři, rozhodl se přijet i díky tomu, že cítil opravdový zájem od zástupců reprezentace.

Zacha nulu na kontě startů v reprezentačním A-týmu dosud nesmazal i proto, že v předchozích případech pozvánku z různých důvodů několikrát odmítl. Když se ale dnes po příletu ze zámoří připojil společně s Davidem Pastrňákem k výběru kouče Radima Rulíka, minulost nechtěl řešit. Vysvětlil však, proč tentokrát na pozvání do národního týmu kývl.

"Jednou z nejdůležitějších věcí pro mě byla komunikace. Když za mnou z reprezentace přiletěli do Ameriky, pobavili jsme se o tom, co bylo, ale i o dalších věcech. Už jen to, že za vámi přijedou, znamená, že za vámi stojí. A když cítíte, že za vámi trenér a manažer stojí, chtějí, abyste přijeli a je dobrá komunikace, už tehdy jsem řekl, že bych přijel. Hrát doma je pro mě samozřejmě velká věc. Vyrůstal jsem tady a taky hrál, to všechno rozhodlo," uvedl Zacha.

Zájem vedení reprezentace si vysloužil výbornými výkony v Bostonu. V barvách Bruins prožil další velmi povedený ročník a patřil k hlavním tahounům týmové ofenzivy. Zacha ve své druhé sezoně od příchodu z New Jersey zopakoval takřka navlas bilanci z prvního ročníku v Bostonu. Za 78 startů zaznamenal 59 bodů díky 21 gólům a 38 asistencím. V bodování Bruins byl čtvrtý. Mezi nahrávači byl lepší pouze Pastrňák. Ve 13 bitvách play off přidal šest bodů (1+5).

"Jsem rád, že jsem se cítil dobře po celou sezonu. Tady teď udělám cokoliv pro to, abych mohl trošku pomoct týmu. Vím, že se zatím týmu hodně daří, což je super. Budu mít radost, když pomůžu i já a budu pokračovat ve stejné formě, kterou jsem měl v sezoně," přál si Zacha.

Byl také rád, že se mohl po letech setkat s bývalými spoluhráči z mládežnických týmů. A těšil se i na prostředí kabiny, v níž vládne čeština. "Byl jsem na tohle hodně natěšený, když jsme vypadli a věděl jsem, že přijedu. Na soupisce jsem viděl spoustu hráčů, s nimiž jsem hrál. Těším se na to, že si třeba ještě dneska popovídáme, když není zápas. Bude super být ve stejné kabině a zahrát si s nimi," pochvaloval si Zacha.

Věřil, že trenéři budou spoléhat na jeho souhru s Pastrňákem a nechají oba klubové spoluhráče pohromadě. "Bylo by to super. Každý z hráčů v tomto týmu je ale výborný a budu rád, ať budu hrát s kýmkoliv. S Davidem jsme teď hráli dohromady skoro dvě sezony, tak by bylo fajn s ním hrát i tady," konstatoval Zacha.

Pastrňáka považuje za jednoho z nejlepších hráčů současné NHL. "Takže hrát s ním je docela jednoduché... Je výborný v tom, že se hodně bavíme a říká mi, kde mám být. Když jsem přijel do Bostonu, hodně mi s Davidem Krejčím oba pomohli. Mluvili se mnou a říkali mi, jak se zlepšovat, co a jak mám dělat. Když víte, kde kdo na ledě je, hodně to pak pomůže při rozhodování a rychlých nahrávkách," doplnil Zacha.

Přechodu na široké kluziště se neobává, ačkoliv na to, aby si zvykl, bude mít jen úterní předzápasové rozbruslení. "Dlouho jsem na velkém hřišti nehrál, ale je tady i hodně týmů, hráčů - třeba Kanaďanů a Američanů - co na něm taky obvykle nehrají, takže si nemyslím, že by byla nějaká nevýhoda. Já se hlavně moc těším, až to začne," řekl Zacha.

Debut pro něho bude křestem se vším všudy. Tým totiž čeká obhájce titulu Kanada. A rovnou v bitvě o prvenství ve skupině. "Myslím, že bude dobrou výzvou do toho hned skočit, zahrát si proti dobrému týmu a připravit se na důležité zápasy, které budou potom následovat. Jsem rád, že tady mohu být a zahrát si," uvedl Zacha.

Jisté je, že se bude hrát v bouřlivé atmosféře. Všech šest dosavadních utkání českého týmu v O2 areně se hrálo před vyprodaným hledištěm (17.413 diváků). "Viděl jsem hodně videí. A i Pasta mi jich hodně ukazoval. Myslím, že atmosféra tady je jedna z nejlepších na světě, je to trochu něco jiného než NHL. Těším se, až to zítra uvidím naživo," řekl Zacha.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď