Zavřít reklamu

Dávno už není žádným tajemstvím, co bude hlavní náplní nových verzí operačních systémů, které Apple představí na WWDC24. AI hýbe světem a nějaký ten čas určitě ještě bude. Nyní zde však máme další informace, co by si pro nás mohl Apple chystat v iOS 18. 

To, co by měly a mohly iPhony umět s AI od Applu, lze poskládat podle toho, co už umí Samsung s Galaxy AI, nebo co umí Pixely Googlu. Ten už má za sebou také svou vlastní vývojářskou konferenci I/O, která vlastně byla o AI celá. Pak jsou zde ještě zvěsti od analytiků, mezi kterými jednoznačně vyčnívají ty od Marka Gurmana z Bloombergu. 

AI pro každodenní život 

Konkrétně jeho zdroje aktuálně přišly s tím, že bychom se měli dočkat tzv. proaktivní AI, jejíž účelem bude pomoci nám v každodenním životě. Právě tak nicméně Google prezentoval svou umělou inteligenci také. Předně je zde Siri, která by měla umět lépe a přirozeněji konverzovat s uživatelem a plnit zadané úkoly. Počítá se i se souhrny notifikací, které jsou na iOS často terčem kritiky. 

To, co ale už známe a víme, že na Samsungu funguje velice dobře, jsou souhrny internetových článků. Novinkou je ale automatické vyplňování kalendáře událostmi, které vám přijdou do e-mailu či Zpráv. Dále by se mělo jednat o generativní úpravy fotografií. Zde je poměrně zajímavé, že Gurman u této možnosti uvádí, že nepůjde o žádné terno. Nejlépe to zatím umí Google, protože ani Samsung zde zrovna 100% nepřesvědčil. Gurman dodává, že srovnání s možnostmi od Adobe novinky Applu zrovna nesnesou.

Postupně tedy vidíme, že se zejména iPhony budou učit funkcím, které už vlastně známe a v nějaké podobě je jinde také máme. Protože ale pak nemá přijít žádný chatbot, může jim to vlastně ublížit. I když se Applu může zdát, že je to zbytečnost, mezi uživateli se jedná o velice oblíbený nástroj. Jde např. o ChatGPT od OpenAI, Copilot Microsoftu nebo Gemini Googlu. Všechny jsou na iOS dostupné nebo brzy budou (Gemini byl oznámen teprve minulé úterý). 

Je jasné, že Apple za konkurencí zaostává. Je totiž až ten poslední v řadě, který toho vlastně zatím moc neukázal – i když nové možnosti Zpřístupnění jsou jistě poutavé. Problém je i v tom, že i když se všechny novinky dozvíme 10. června na WWDC, mezi uživatele se dostanou až za dlouho, tedy nejdříve v září. A i to může iPhonům do jisté míry ublížit. 

.