Hokejisté Kazachstánu porazili v přímém souboji o udržení se na MS Polsko

foto Utkání skupiny B mistrovství světa v ledním hokeji: Kazachstán - Polsko, 20. května 2024, Ostravar Aréna, Ostrava. Zleva Patryk Wronka z Polska, brankář Andrej Šutov z Kazachstánu, Michail Rachmanov z Kazachstánu a Bartosz Fraszko z Polska.

Ostrava - Hokejisté Kazachstánu porazili v přímém souboji o udržení elitní kategorie mistrovství světa Polsko 3:1. Zápas rozhodli ve třetí třetině, gólem a asistencí se na jejich výhře podílel Nikita Michajlis. Polsko získalo v ostravské skupině B bod a po roce opět sestoupilo do nižší divize. V odpoledním utkání v Ostravě porazili Švédové Francii 3:1 a se stoprocentní bilancí z šesti zápasů ovládlo skupinu B.

"Drželi jsme se naší hry, dělali, co řekli trenéři a věděli jsme, že pak přijdou i góly. Velkou zásluhu na vítězství má ale i náš brankář Andrej (Šutov). Nebýt jeho, neuspěli bychom," řekl obránce Tamirlan Gajtamirov. "Je to pro nás velké vítězství," dodal hráč Barysu Astana.

Začátek utkání o záchranu byl z obou stran opatrný a brankáři Šutov a Murray prakticky nemuseli čelit žádným střeleckým pokusům. Bezbrankový stav se změnil v 10. minutě, kdy se v přesilové hře prosadil útočník Walega a vstřelil první polský přesilovkový gól na turnaji.

Kazaši ale dokázali o tři minuty později odpovědět, když Murray kapituloval z první vážnější akce. Prostřelil jej Michajlis. Při následném vyloučení Zygmunta ohrozil amerického rodáka v polské brance obránce Beketajev, Murray byl ale pozorný.

I úvod druhé části se nesl ve znamení akcí bez zakončení, až v polovině zápasu nebezpečně střílel Panjukov. Šutova na druhé straně ohrozila tečovaná střela Kolusze. Poláci následně dvakrát za sebou dostali výhodu přesilové hry, podruhé překonat kazašského brankáře nedokázali. Svůj tým Šutov podržel i v závěru druhé části.

Poláci, vědomi si nutnosti vyhrát v základní hrací době, byli mírně aktivnější. Kazaši, kteří v předešlých dvou zápasech inkasovali celkem 18 branek, se ale soustředili na pozornou obranu a nepouštěli soupeře do šancí. V polovině třetí třetiny se navíc podařilo Kazachstánu uzavřít soupeře v pásmu a Orechov prostřelil Murraye.

O pět minut později navíc přidal z brejku třetí gól Starčenko. Poláci se pokoušeli duel zdramatizovat v přesilové hře povýšené odvoláním brankáře, Šutova ale nepřekonali.

"Jsme zklamaní, že jsme dnes nevyhráli, protože si myslím, že jsme na to měli. Škoda, že nám nepadlo více gólů. Možná by to vypadalo úplně jinak," řekl polský útočník Kamil Walega. "Myslím si, že Polsko ukázalo, že umí hrát hokej. Myslím si, že v některých zápasech jsme hráli s lepšími týmy jako rovný s rovným. Doufám, že za dva roky se zase uvidíme," dodal hráč extraligového Třince.

Švédové porazili Francii 3:1, naplno bodovali i pošesté

Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa v Ostravě Francii 3:1 a i po šestém utkání udrželi stoprocentní bilanci. Vítězství ve skupině B gólem a asistencí potvrdili Lucas Raymond a André Burakovsky, vítěznou branku vstřelil v přesilové hře kapitán Erik Karlsson.

"Byl to těžký zápas. Francouzi odvedli dobrou práci a my jsme nebyli sami sebou. Musíme hrát lépe a vím, že budeme," řekl útočník Fabian Zetterlund. "Podařilo se jim to nám ztížit. Dobře napadali naši rozehrávku a nedávali nám moc času. Musíme hrát rychleji, skoro nás dostali, ale nakonec jsme ukázali naši sílu," dodal hráč San Jose.

Favorizovaní Seveřané měli již před dnešním duelem jistotu postupu do vyzařovací části z prvního místa. Začali aktivně a brankáře Papillona prověřili Raymond, Lundeström nebo Burakovsky. Otevřít skóre se jim ale nepodařilo. Francouzi bez větších problémů přežili i první oslabení, v němž paradoxně vyslali i první střelu na gólmana Erssona.

Švédové v první části soupeře výrazně přestříleli (12:3), do druhé ale vstoupili vlažněji a Francouzi se postupně začali osmělovat i v útoku. Bezbrankový stav změnil ve 28. minutě Raymond, jenž prostřelil Papillona.

Francie v předešlých dvou vzájemných zápasech na MS nedokázala vstřelit Švédsku gól, tentokrát se jí to podařilo. O 83 sekund později vyrovnal Bertrand, k němuž se odrazila zblokovaná střela Recha. Favorit následně přidal a Papillonovi rostl počet zákroků. Blíže brance byli ale Francouzi. Hned dvě velké šance měl Bertrand, Boudon v přesilovce trefil tyč.

Zpátky do vedení pomohla Švédsku přesilová hra. Vyloučení na turnaji debutujícího Colombana v závěru druhé třetiny využil ve 42. minutě Karlsson a připsal si čtvrtý gól na šampionátu. Vyrovnat se již Francii nepodařilo, v závěru navíc při power play inkasovala čtyři sekundy před koncem potřetí.

"Odehráli jsme výborné utkání, ale jsem i za kluky smutný, jak to dopadlo. V každém zápase tvrdě pracujeme, ale nezískáváme body. Doufám, že v úterý proti Německu se nám to povede," řekl útočník Kevin Bozon. "Brzy nás čeká nová výzva, olympijská kvalifikace. Musíme se na to připravit a tohle byl výkon, který nám pomůže. Za předvedený výkon jsme si ale dnes zasloužili více," dodal osmadvacetiletý Francouz.

Skupina B (Ostrava):

Švédsko - Francie 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Raymond (Burakovsky, Holmberg), 42. Karlsson (Hedman, Kempe), 60. Burakovsky (Raymond) - 30. Bertrand (Boudon, Rech). Rozhodčí: Vikman (Fin.), Schrader - Heffner (oba Něm.), Hynek (ČR). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 6805.

Sestavy:

Švédsko: Ersson - Brodin, Dahlin, Heed, Hedman, Karlsson, Pettersson - Unger Sörum, Eriksson Ek, Kempe - Burakovsky, Holmberg, Raymond - Zetterlund, Lundeström, Olofsson - Friberg, L. Johansson, Grundström - Sörensen. Trenér: Hallam.

Francie: Papillon - Cantagallo, Chakiachvili, Gallet, Auvitu, Llorca, Crinon, Guebey - Bertrand, Boudon, Rech - T. Bozon, Bellemare, Treille - Claireaux, Addamo, Perret - Dair, Colomban, K. Bozon - Bruche. Trenér: P. Bozon.

 

Kazachstán - Polsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Michajlis (Šesťakov), 51. Orechov (Michajlis, Danijar), 55. Starčenko - 10. Walega (Lyszczarczyk, Bryk). Rozhodčí: Ansons (Lot.) , MacFarlane (USA) - Lundgren, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 9109.

Sestavy:

Kazachstán: Šutov - Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Breus, Koroljov, Gajtamirov - Rymarev, Omirbekov, Starčenko - Michajlis, Muchametov, Panjukov - Muratov, Šesťakov, Savickij - Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

Polsko: Murray - Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Bryk, Dronia, Górny, Kostek - Fraszko, Pasiut, Wronka - Michalski, Dziubiński, Lyszczarczyk - Walega, Pas, Krzysztof Macias - Zygmunt, Komorski, Urbanowicz. Trenér: Kaláber.

Tabulka:

1.Švédsko6600029:818
2.USA6401131:1313
3.Slovensko6311125:1712
4.Německo6400228:2112
5.Lotyšsko6130216:239
6.Kazachstán7200512:316
7.Francie6101410:204
8.Polsko7001611:291

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď