https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-rozsiri-svoz-zbytku-jidla-ze-skol-i-na-domovy-pro-seniory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory

21.5.2024 00:29 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát rozšíří svoz zbytků jídla ze školních jídelen i na domovy pro seniory, které provozuje. O službu podle schváleného dokumentu projevilo zájem osm z deset domovů. Město také službu začne poskytovat dalším 20 školám ke 400, které již ji využívají. Svoz takzvaného gastroodpadu magistrát rovněž testuje pro domácnosti v některých městských částech.
 
Svoz ze škol pro magistrát zajišťuje jeho firma Pražské služby od ledna loňského roku. "Ačkoliv předběžný zájem o službu projevilo jen 282 škol, v průběhu roku 2023 dosáhl počet zájemců o službu na celkem 400 subjektů," stojí ve schváleném dokumentu. Dosud bylo podle dokumentu ze školních jídelen svezeno asi 2065 tun gastroodpadu.

O službu projevily zájem i další školy nad rámec původní smlouvy s Pražskými službami a také domovy pro seniory. Radní proto schválili dodatek smlouvy se svojí firmou, který svoz rozšiřuje o 20 škol a osm domovů. Podle dokumentu to nebude mít vliv na náklady, které hradí město a pro letošek mají činit asi 21 milionů korun.

Praha také koncem loňského roku spustila svoz gastroodpadu z domácností v osmi menších městských částech na východním okraji metropole. Testovací provoz funguje v Běchovicích, Dolních Počernicích, Dubči, Kolodějích, Kolovratech, Královicích, Nedvězí a Újezdu nad Lesy, které mají dohromady asi 26 000 obyvatel. V budoucnu chce vedení magistrátu svoz zavést na celém území metropole.

Nejprve však plánuje modernizovat bioplynovou stanici v Chrástu u Poříčan, kterou magistrát koupil předloni za 159,2 milionu korun. Zařízení nyní zvládá zpracovávat jen rostlinný odpad, v budoucnu by mělo zvládnout právě i zbytky z jídelen, které nyní Pražské služby musí vozit do jiných bioplynových stanic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 20:59
Společnost hojnosti.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 23:36
A co energetická (a ekonomická) bilance takové akce?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist