Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: O titulu Manchesteru City rozhodla hlava, při loučení Kloppa mi ukápla slza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečná dynastie Manchesteru City pokračuje, parta vedená trenérem Pepem Guardiolou počtvrté za sebou vyhrála anglickou fotbalovou Premier League. Bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz rozebírá, co za titulem City stojí. Věnuje si i druhému Arsenalu a loučení trenéra Jürgena Kloppa s Liverpoolem.

Foto: Jon Super, Sport.cz

Trenér Jürgen Klopp se loučí s liverpoolskými fanoušky.

Článek

„Premier League skončila. Myslím, že celá sezona byla napínavá a pohledná. Hrál se vynikající fotbal, padalo hodně gólů. Přesně proto televizní společnosti platí za práva velké peníze, fanoušci chtějí takovou podívanou sledovat. Počtvrté za sebou triumfoval Manchester City. Oprávněně, klobouk dolů před ním.

Vidím několik důvodů, které stojí za titulem City. Neměli tolik zraněných a na klíčovou část sezony se vrátili Kevin De Bruyne a Erling Haaland. Tihle dva skvělí hráči byli svěží, týmu hodně pomohli, už jen jejich přítomnost celé mužstvo vzpružila. A samozřejmě na hřišti měli zásadní přínos.

V kádru City je také spousta zkušených hráčů. Období, které potřebovali zvládnout, prostě zvládli. Jakmile dotáhli ztrátu, tak jeli. Narostlo jim sebevědomí a v posledních týdnech bylo vidět, že není tým, který by je mohl zastavit. Hlava rozhodla. Haaland a spol. byli mentálně tak připravení a nastavení, že když potřebovali vyhrát, tak vyhráli. Ti borci se nepodělají z velkých zápasů.

Když bylo potřeba, což bylo zejména při absenci Haalanda a De Bruyneho, mužstvo táhl Phil Foden. Odehrál skvělou sezonu a ukázal, že je jedním z nejlepších fotbalistů na světě. Měl obrovský přínos v podobě gólů i asistencí, zvládal tlak, když to na něm leželo. Symbolizuje novou generaci City. Za pár dní mu bude čtyřiadvacet. Na svůj věk je neuvěřitelně vyzrálý, nebojí se to vzít na sebe, něco vymyslet, vystřelit.

A pak je tu pochopitelně trenér Pep Guardiola. Je neuvěřitelné, jak skvělý tým vybudoval. Manchester City má pod ním čtyři tituly za sebou a za posledních sedm sezon hned šest titulů. V posledních letech mu dokázal konkurovat jen Liverpool a Arsenal, jinak nikdo.

Čtyři tituly za sebou jsou historickým počinem. Nikdo jiný to v dějinách Premier League nedokázal. Mentalita v celém klubu je správně nastavená a tým patří mezi nejlepší v úplně celé historii anglického fotbalu. Možná už jím je, možná by byl s dalším titulem. Těžko říct, ale je úžasný a v Anglii dominuje.

Zaregistroval jsem výrok Guardioly, že příští sezona pro něj bude v City asi poslední. Sbírání trofejí vás nikdy neomrzí, ale i trenéři potřebují občas novou motivaci. Guardiola vyhrál se City vše, co šlo. Třeba má motivaci někde zase něco budovat, možná si také bude chtít odpočinout. Určitě se ale bude chtít případně rozloučit titulem.

Končící ročník Premier League ale nebyl jen o Manchesteru City. Boj o mistrovský pohár byl krásný. Arsenal doplatil podle mě na to, že tým mu pořád dozrává, má mladší generaci. Nezvládal zápasy pod tlakem, kdy musel potvrdit, že je první. Ale v mužstvu Kanonýrů dřímá velký příslib do budoucna, ti kluci stále rostou. Na špici už jsou, vždyť prohráli jen o dva body. Možná je to ale mrzí víc, než kdyby byli druzí o patnáct bodů.

Věřím, že dřív nebo později Arsenal titul vyhraje. I trenér Mikel Arteta říkal, že jejich čas přijde. Potřebují správně doplnit tým. Každopádně Artetova stopa je viditelná. Mladí hráči dorůstají, tým se zlepšuje. Dvakrát po sobě byl Arsenal druhý, což jasně ukazuje na jeho kvalitu. Mužstvo si asi musí projít momenty, kdy zůstane těsně pod vrcholem.

Liverpool podle mě doplatil na to, že ho v náročném programu postihlo hodně zranění. Vše se pak sečetlo, poztrácel nějaké body a nedokázal udržet tempo se City. Nicméně trenér Jürgen Klopp se s klubem rozloučil důstojně.

Po posledním zápase panovaly velké emoce u všech, jedna velká éra končí. Kloppovo loučení bylo krásné, emotivní a dojemné. Přiznávám, že i mně ukápla slza. Liverpool se pod ním zvedl, vyhrál Ligu mistrů, Premier League, anglické poháry, mistrovství světa klubů, prostě všechno.

Věřím, že tým Liverpoolu může dosáhnout dalších úspěchů. Klopp zmiňoval, že ho na začátku, kdy se ne vše dařilo, podrželi fanoušci. Přeje si, aby se to samé stalo při příchodu nového trenéra Arne Slota. Přeje si, aby mu fanoušci pomohli při nástupu do tak velkého klubu. Sám to zažil, ví, že tlak je úplně jiný. I já doufám, že fanoušci dají Slotovi čas.“