https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/o-ochrane-soutoku-se-bez-vysledku-jedna-uz-pul-stoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O ochraně Soutoku se bez výsledku jedná už půl století

21.5.2024 05:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lužní lesy nad soutokem Moravy a Dyje, známé také jako Soutok nebo Moravská Amazonie, jsou přírodně nejbohatší lesy u nás. Pro řadu druhů živočichů, hub a rostlin jsou hlavním nebo jediným místem výskytu u nás. Vlastníkem je český stát, který se před více než dvaceti lety zavázal k jejich ochraně. Tu dosud nebyl schopen zajistit. Toto cenné území ale řádnou péči a ochranu potřebuje nutně a co nejdříve.
 
Odborné společnosti sdružující více než 9 000 odborníků a zájemců o nejrůznější složky naší přírody tak znovu vyzývají k řešení největšího problému ochrany přírody u nás. A staví se tak po bok více než 15 tisíc občanů žádajících důslednou ochranu jihomoravských lužních lesů Peticí za záchranu Moravské Amazonie.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Lesy České republiky, jejichž postoj ochranu lužních lesů dlouhodobě blokoval, už se vyhlášení chráněných území nebrání. Zajištění územní ochrany, tedy vyhlášení CHKO a sítě přírodních památek a rezervací, je tak příležitostí především pro adekvátní péči a efektivní hospodaření v souladu s přírodou, ale i zachování oblasti pro volnočasové aktivity místních i přespolních.

„Rychlé zajištění funkční ochrany Soutoku formou přírodních rezervací a památek a chráněné krajinné oblasti, tak jak je navržena, je naprosto nezbytné, abychom mohli zachovat jeho jedinečné přírodní hodnoty,“ říká Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické. „Na potřebě ochrany lužních lesů se shodují odborníci napříč obory. Soutok je území takových kvalit přírodních i kulturních, že nutnost jeho ochrany vidí jasně i veřejnost,“ dodává.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

O ochraně lužních lesů se jedná už půl století. Po roce 2000 tu měla vzniknout chráněná krajinná oblast. V roce 2011 vláda rozhodla, že zde má být vyhlášena řada menších chráněných území. Návrh jejich soustavy existuje od roku 2014. V programovém prohlášení vlády z roku 2022 je dokonce uveden národní park, teď je v přípravě chráněná krajinná oblast.

„Vyhlašování CHKO je komplexní záměr, proto musí zároveň běžet vyhlašování přírodních památek a rezervací. Krajský úřad Jihomoravského kraje loni v prosinci vyhlásil tři menší rezervace, další je těsně před vyhlášením. Ministerstvo životního prostředí, ale s vyhlašováním národních přírodních rezervací a památek z nepochopitelných důvodů otálí. Zatím nejsou vyhlášeny ani národní přírodní rezervace Lanžhotské pralesy a národní přírodní památka Soutok, záměr na jejich vyhlášení přitom MŽP oznámilo už v letech 2019 a 2020. Záměr na vyhlášení dalších území nebyl ani ohlášen. Příroda Soutoku tak stále efektivně chráněná není,“ říká profesor David Storch, předseda České společnosti pro ekologii.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Lužní lesy na Soutoku jsou nositelem mnoha národních i mezinárodních ochranářských titulů. Žádný z nich ale potřebnou ochranu nepřinesl. „Vhodným nástrojem ochrany jsou chráněná území. Ta ale v lužních lesích zabírají menší rozlohu než chráněná území v Praze,“ dodává předseda České botanické společnosti profesor Karel Prach.

„Absence územní ochrany Soutoku je zcela jasně jedním z největších dluhů našeho státu vůči přírodě a již dávno se stala také mezinárodní ostudou,“ říká doktor David Král, předseda České společnosti entomologické. „Situace ohledně územní ochrany se už desítky let prakticky nemění a stav lužní krajiny se setrvale zhoršuje. Je proto potřeba urychleně dotáhnout vyhlašování sítě přírodních památek a rezervací a také chráněné krajinné oblasti,“ uzavírá.


reklama

 
foto - Procházková Daniela
Daniela Procházková
Autorka je pracovnicí Biologického centra AV ČR.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

21.5.2024 17:38
Ano. Lužní lesy na Soutoku jsou unikátní, a proto je nutné je chránit před deviantními ekologisty, a pokračovat v dosavadní péči. Nesmíme dopustit jejich likvidaci nezodpovědným experimentem.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

22.5.2024 07:20 Reaguje na Michal Ukropec
Myslím, ža se to nepodaří. Eko skupiny jsou naprosto nezodpovědní lidé, kteří se jen zviditelňují. Ale tam kde je to potřeba je nenajdete. Co není lukrativní, ne to je nezajímá. Již několikrát jsem poukazoval na likvidaci keřů, dokonce jeden ochranář mi řekl, že ti co tyto keře likvidují mají pravdu, je to bordl prý. Mám strach, že přijdou a bude konec této oblasti. Podívejme se na největší jejich počin a to Šumavu, tu zničili během pár roků, vlastně se zde odskoušelo likvidace lesů, jak je to snadné.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.5.2024 11:00 Reaguje na FRANTIŠEK PTÁČNÍK
Zvěř ale likvidují ve velkém. Inu nějak se musí zakročit proti biodiverzitě.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

22.5.2024 15:38 Reaguje na Michal Ukropec
Ano, někdo je vinen a to je zvěř. Zničit. Je mi smutno co se děje. Zažil jsem šikanu za komunistů a od těch samích lidí zas po revoluci. Co chceme, že. Nevím co říci dál. Jen snad, chtěl jsem aby moje vnučka viděla stejnou krásu, která rychle mizí, ač se tváří pro blaho přírody a nebo kapes?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

22.5.2024 07:29
Soutok je jaký je díky péči místních občanů.
Pokud by tito měli potřebu něco změnit,není problémem referendum a za půl roku je to jinak.
V Brdech na Houpáku se původní stav krajiny udržuje pomocí benzínu za asistence mnoha hasičských cisteren,dohlížející policista nás,udivené turisty ochotně informoval,jinde pásy tanků.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.5.2024 11:06 Reaguje na Emil Bernardy
Je to popsáno jinde. Před staletími Lichensteini/Ditrichsteini nechali vybudovat soustavu odvodňovacích kanálů, které se nyní po napuštění Novomlýnských nádrží naopak používají k zaplavování území. Pokud se to zruší, a zavede " nový ekologický management" tak to půjde do kopru.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist