Hlavní obsah

Moc jsme chtěli, ale nešlo to, říkal po sestupu hokejistů Polska veterán Kolusz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský sen o setrvání mezi světovou hokejovou elitou zůstal nenaplněn. Nováček v rozhodujícím utkání skupiny B mistrovství světa podlehl v Ostravě Kazachstánu 1:3 a bez jediného vítězství se stejně jako v pěti předešlých případech okamžitě vrací do nižší divize mistrovství světa.

Sestřih utkání Kazachstán - PolskoVideo: Česká televize

 
Článek

Poláci začali klíčový duel, v němž jim udržení mohla zajistit jen výhra za tři body, výborně. Poprvé na turnaji se prosadili v přesilové hře, gól třineckého Kamila Walegy byl ale jedinou radostí, kterou si v závěrečném zápase v Ostravě mohli užít. Ještě v úvodní části srovnal Michajlis a ve třetí dvacetiminutovce překlopili skóre ve prospěch Kazachstánců Orechov a kapitán Starčenko.

„Škoda, že jsme vedení neudrželi a nepřidali další jeden možná dva góly, protože pak by se nám hrálo lehčeji,“ říkal jediný polský střelec Walega. „Byli jsme pod tlakem, protože každý věděl, o co hrajeme. Do zápasu jsme vstoupili dobře. Je velká škoda, že utkání pak soupeř otočil. V koncovce jsme už museli hrát vabank,“ říkal Walega.

Polští hokejisté se do elitní skupiny mistrovství světa vrátili po dvaadvaceti letech a kapitán Krystian Dzubinski věří, že znovu tak dlouho čekat nebudou. „Víme ale, že návrat bude těžký. Máme tady na turnaji nejstarší tým, jedna generace končí, další teprve přijde. Tenhle turnaj pro nás byl všechno. Zlepšovali jsme se, dali jsme do toho celé srdce, sto procent, ale bylo to těžké a rychlejší, než na co jsme zvyklí,“ říkal útočník Osvětimi.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Přes šest porážek si polští hokejisté šampionát v Ostravě užívali. Všechna jejich utkání byla vyprodaná a od polských příznivců se jim dostávalo vytrvalé podpory. „Moc si toho vážíme a všem, kteří za námi do Ostravy přijeli, děkujeme. Drželi nás každý zápas, bojovali jsme i pro ně a snad jsme si v Polsku získali nové hokejové fanoušky,“ uvedl Dziubinski.

Podle někdejšího obránce Třince Marcina Kolusze o polském sestupu rozhodly zkušenosti. „Cítili jsme, že můžeme uspět a hodně bolí, že to nevyšlo. Jezdili jsme, bojovali, ale Kazachstánci byli velmi dobře připravení. Na rozdíl od nás v minulých letech odehráli na této úrovni spoustu těžkých zápasů a počkali si na naše chyby. Udělali jsme tři čtyři a oni dvě využili. Moc jsme chtěli, ale nešlo to,“ mínil 39letý veterán Kolusz, který v letech 2005 až 2008 odehrál v dresu Třince 88 extraligových zápasů.

Společně s Poláky opouštějí elitní skupinu hokejisté Velké Británie, v příštím roce na turnaji v Dánsku a ve Švédsku je nahradí týmy Maďarska a Slovinska.