Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 90 let fotbalu u nás

SESTŘIH: Finové odvrátili blamáž s Dány ve třetí třetině a postup mají ve vlastních rukou

Úřadující olympijští šampioni z Finska zastavili na mistrovství světa šňůru dvou porážek a po vítězství 2:0 nad Dány mají postup do čtvrtfinále ve vlastních rukou. V úvodních dvou třetinách sice nedokázali prostřelit skvěle chytajícího brankáře Mathiase Seldrupa, slepenými trefami Hannese Björninena a Rasmuse Rissanena však odpor soupeře zlomili. Během power-play Alexander True snížil, ale Pekka Jormakka definitivně rozhodl. Dánové o naději na play-off přišli.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Dánsko

K posunu do čtvrtfinále potřebují svěřenci trenéra Jukky Jalonena buď ztrátu Rakušanů v úterním závěrečném měření sil se sestupující Velkou Británií, nebo alespoň zisk bodu z utkání se Švýcarskem.

Čaroděj Seldrup držel dánské naděje

Do první velké šance se dostali ve 2. minutě Dánové, ale Frederik Storm při úniku Emila Larmiho bekhendovým blafákem nepřekonal. Po vyloučeních Olivera Larsena a Nicka Olesena se Suomi naskytla na 41 sekund i přesilovka pěti proti třem, ale neuspěli. V 9. minutě neproměnil sólový nájezd bekhendovým zakončením Jesse Puljujärvi a z dorážky se neprosadil ani Patrik Puistola. Poté se dostal k vyraženému puku i Iiro Pakarinen, ale také Mathiase Seldrupa nepřekonal. Dánský gólman si poradil i s šancí Sakua Mäenalanena.

Ve druhé třetině se Finové ubránili při trestu Valtteriho Puustinena a v čase 28:36 se Dánové radovali z branky, jenže předčasně. Larmiho sice překonal Christian Wejse, finského gólmana však atakoval v brankovišti Patrick Russell. Sudí už podle rozhodnutí na ledě gól neuznali.

Skóre neotevřel ani ve 35. minutě po přihrávce Hannese Björninena Mäenalanen a Dánové vzápětí odolali i při vyloučení Nicholase B. Jensena. Těsně před koncem druhé části sice skórovali Finové, ani ani tato branka neplatila. Mikael Granlund se dostal před Seldrupa, jenže bekhendovým blafákem ho nepřekonal a zároveň atakoval ve chvíli dorážky Pakarinen.

Statistiky utkání Finsko – Dánsko
zdroj: wisehockey.com

Ve 43. minutě po přihrávce Felixe Scheela nepřekonal Larmiho bekhendovým blafákem Oscar Moelgaardm zamířil do boční konstrukce. V čase 43:26 nicméně udeřili Finové a po střele Jespera Mattily se prosadil z dorážky Hannes Björninen. Za 97 sekund navíc favorit pojistil náskok. U pravého mantinelu vystihl rozehrávku Frederika Storma Rasmus Rissanen a trefil bližší horní roh branky.

Dánsku ještě v čase 58:16 vykřesal naději Alexander True, který při power-play překonal Larmiho zblízka mezi betony. Při pokračující hře bez brankáře Dánů ovšem 53 sekund před koncem dovršil výsledek do prázdné branky Pekka Jormakka, který zachytil rozehrávku Markuse Laudirsena.

Finsko – Dánsko 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 44. Björninen (Jesper Mattila, Määttä), 46. Rissanen, 60. Jormakka – 59. True (Moelgaard, Russell). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Tscherrig – Fuchs (Švýc.), Špůr (ČR). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 16 251.

Finsko: Larmi – Jesper Mattila, O. Määttä, Vittasmäki, M. Lehtonen, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola – Jormakka, Björninen, Mäenalanen – Pakarinen, Mikael Granlund, Innala – Puljujärvi, O. Kapanen, P. Puistola – Jääskä, Hyry, V. Puustinen. Trenér: J. Jalonen.
Dánsko: Seldrup – Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Larsen, Koch, Lassen, M. Lauridsen – N. Andersen, Poulsen, Aagaard – F. Storm, Russell, From - Scheel, Moelgaard, N. Olesen – Wejse, True, L. Andersen – Schultz. Trenér: Gath.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články