Žluté mšice na oleandru: Oslabují vaše rostlinky, zbavte se jich dříve, než způsobí nenávratné škody

Žluté mšice na oleandru: Oslabují vaše rostlinky, zbavte se jich dříve, než způsobí nenávratné škody
Pokud pěstujete oleandry, můžete si povšimnout žlutých mšic na listech zejména na jaře. To, že vaše oleandry ničí, poznáte podle zkroucených listů či jejich nezdravé popelavé barvy. Zbavte se jich, než znemožní vašim dřevinám rozkvést.

Mšice oleandrové ničí oleandry, jak mohou

Nestává se běžně, že by se mšice zaměřily primárně na jeden druh rostliny. A přesto takové existují. Žluté mšice se zaměřují na oleandry, po kterých jsou také pojmenované. Ne vždy musejí být žluté, ale většinou jsou. Zvláštní pozornost byste proto oleandrům měli věnovat, i když na nich spatříte mšice jiné barevné variace. Jsou to rostlinní paraziti, kteří vysávají mízu z oleandrů a tím je oslabují. Pokud je tam necháte bez povšimnutí, zanedlouho si všimnete, jak vaše rostliny trpí. Zejména listy budou vyhlížet opravdu nezdravě.

Avšak to není jediný problém. Mšice, jakmile se napasou, vylučují lepkavou tekutinu, které se říká medovice. Tato medovice postupně oblepí celé listy, čímž znemožňuje fotosyntézu – bere rostlině sluneční svit. To mimochodem znemožňuje další zdravý růst rostliny. Medovice, kterou mšice oleandrové vylučují, je dobrým základem pro vznik plísní. Jakmile na listech svých oleandrů uvidíte černošedý povlak, plíseň se již rozmohla. Nic ale není ztraceno, ani oleandry s plísňovým povlakem není nemožné zachránit, a postačí obyčejná voda.

Nejnáchylnější jsou mladé výhonky

Těmto většinou žlutým mšicím nejvíce chutnají mladé oleandry a nebo nově rostoucí výhonky. Pokud žádné nejsou, milerády se přiživí na již napadené dřevině. Tu však většinou spolu se svými kolegyněmi zdevastují natolik, že oleandr nemá sílu rozkvést. Pokud se tak stane a na dlouho očekávané květy jste čekali zbytečně, v poslední fázi hrozí úhyn rostliny.

Proto je vhodné oleandry pravidelně kontrolovat a zvláštní pozornost věnovat stonkům a spodní části listů (horní části listů jsou dobře viditelné a mšic si všimnete hned). Jakmile mšice najdete, je nutné jednat co nejrychleji, abyste svým rostlinám ulevili.

Zbavovat se mšic ručně je piplačka

Když je mšic menší množství, můžete je odstranit ručně či za pomoci pinzety. Ovšem mšice rychle přibývají, protože se také množí, a vaše snaha se může přestat vyplácet.

Alternativně můžete ustřihnout či uříznout napadenou část i s listy.

Domácí metody, jak se mšic zbavit a oleandrům neublížit

První, co vás napadne, jsou zřejmě berušky, které se mšicemi živí. Na těchto rostlinných parazitech si ale stejně pochutnají i zlatoočky. Můžete se vydat na lov a hledat buď v přírodě nebo ve specializovaných obchodech, které jejich prodej nabízejí.

Silný proud vody, ovšem ne tak silný, aby oleandrům ublížil, je také skvělé řešení. Zbaví vás mšic i jejich medoviny. Důležité je tuto metodu za několik dnů zopakovat, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.

Z půl litru vody, malým množstvím mycího prostředku a trochou hnojiva můžete otřít všechny listy, které jsou napadeny plísní. Pokud chcete mšicím zabránit v návratu, je potřeba se o oleandry začít starat trochu lépe. Pokud oleandry pěstujete v květináči, nezapomeňte na pravidelné přesazování.

Zdroje článku: