Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

Zámek už má cenovku, město areál koupí za osmdesát milionů

Vedení Liberce už zveřejnilo částku, na které se dohodlo s majitelem libereckého zámku na jeho odkupu. Půjde o 80 milionů korun. Splácení si pak rozloží do tří let. Co v zámku bude, zatím jisté není, může se tam přestěhovat umělecká škola nebo část radničních úředníků. O koupi zámku ještě budou rozhodovat zastupitelé.

„Nabídku na odkup zámku jsme dostali od majitele už oficiálně a dohodli jsme se, že ji můžeme i publikovat," uvedl náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Vedení radnice před dvěma týdny uvedlo, že se současným vlastníkem se na podmínkách prodeje domluvilo a že město zaplatí asi o pětinu méně než je odhadní cena. „Ta je 96 milionů," upřesnil náměstek.

O koupi zámku budou v červnu rozhodovat ještě zastupitelé, pokud ale záměr projde, město by částku splácelo postupně tři roky. „V prvním roce zaplatíme 50 procent kupní ceny, ve druhém 37 a půl a ve třetím roce 12 a půl,“ upřesnil náměstek.

Peníze na zámek město získá z přebytku. „Financování nepůjde na úkor žádné akce, město kvůli koupi zámku nebude muset zrušit žádnou akci. Máme to namyšleno, že to půjde ze zlepšeného hospodářského výsledku, tedy z peněz, které jsme si našetřili a zůstaly nám v přebytku z loňského roku,“ doplnil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Co se týče využití zámku, mluví se hned o několika možnostech. Město by rádo, aby zde zůstal Anifilm. „S festivalem ale chceme spolupracovat dál, i kdybychom mu museli najít jiné prostory,“ potvrdil Lenert.

Do zámku by se pak mohla přestěhovat základní umělecká škola, což je ve stádiu posuzování. Do zámku by se mohla přestěhovat část úředníků. „Zvažujeme, že by tam sídlil úřad, protože chceme opustit budovy Syneru,“ doplnil náměstek.

Zámek v Liberci

Zámek vlastní firma Ústí Development ze skupiny MEI. Jedna z nejstarších budov v Liberci v minulosti prošla mnoha přestavbami a původního v ní mnoho není. Nejcennější je kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 k zámku přistavět Kateřina z Redernu. V minulosti sloužil zámek nejen jako šlechtické sídlo, ale byl v něm i soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, vysoká škola a v době své největší slávy tam měl Skloexport jednu z nejrozsáhlejších expozic skla na světě. Nyní je zámek po většinu roku prázdný. O jeho možném získání ze strany města se mluví několik posledních let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anifilm

Štítky zámek, liberec, anifilm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek už má cenovku, město areál koupí za osmdesát milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.