Ponechání sedmikrásek na zahradě přináší řadu výhod

Ponechání sedmikrásek na zahradě přináší řadu výhod
Bílé a fialové květy sedmikrásek potvrzují jejich nádheru, ale mnoho zahrádkářů pro ně nemá pochopení a raději se jich zbavuje, stejně jako obyčejného plevele. Přítomnost sedmikrásek může přinášet řadu výhod.

Rostliny na trávníku nejsou škodlivé

Péče o trávník je klasickou činností na zahradě, která zahrnuje pravidelné sekání, trhání plevele a dalších úkonů. Anglický trávník je dlouholetým standardem krásné zahrady. Z estetického hlediska jde tedy o velmi dokonalý stav trávníku. Z přírodního hlediska je anglický trávník naprosto bezvýznamný. Narušuje totiž diverzitu rostlin a živočichů. Na anglickém trávníku nenajde hmyz úkryt ani potravu. Pokud se na pozemku nenachází hmyz, strádají potravou i živočichové. Ponechání některých rostlin v trávníku je rozhodně dobrým nápadem. Jaké jsou výhody ponechání sedmikrásek na zahradě?

Snadná údržba

Anglický trávník vyžaduje pravidelnou a důkladnou údržbu. Mnoho starostí se sekáním trávníku, vápněním, hnojením a s dalšími činnostmi vám ale může odpadnout. Výskyt sedmikrásek může upozornit na zdraví trávníku, například nedostatek živin v půdě nebo utužení půdy. Květiny v trávníku mohou posloužit jako pevný půdní kryt.

Trvalky

Velkým neduhem lidí je měnit něco, co je samo o sobě dokonalé. Hobby zahrádkáři velmi často utrácí spoustu peněz za trvalky a jednoleté rostliny s dlouhou dobou kvetení. Sedmikráska je nádherná květina a za příznivého počasí kvete od března až do listopadu. Sekání trávníku nemá vliv na přítomnost sedmikrásek. Sedmikrásky kvetou nízko v zemi a podporuje to její růst. Sedmikráska je hlavně zdarma, takže neutrácejte zbytečné peníze za různé jednoletky, a místo toho upřednostněte sedmikrásky ve své zahradě.

Sedmikrásky lákají hmyz

Sedmikrásky jsou nepřehlédnutelné na zahradě svým typickým bílým zbarvením. Svou krásou lákají také hmyz, jako včely, pestřenky, motýly a další hmyz. Sedmikrásky celoročně poskytují hmyzu nektar a pyl. Na sedmikráskách si pochutnají nejen zvířata, ale také lidi. Všechny části sedmikrásek jsou jedlá, využívají se poupata nebo květy a můžete z nich vyrobit skvělou zálivku s velkým obsahem vitamínů do různých salátů. Sedmikrásky lze použít také do polévek nebo pečiva. Hodí se také do bylinkového másla nebo si z nich můžete udělat pesto. Sedmikrásky můžete použít také jako náhradu za kapary.

Sedmikrásky je mají všestranné využití. Hodí se také do mnoha jídel, třeba do polévek
Sedmikrásky je mají všestranné využití. Hodí se také do mnoha jídel, třeba do polévek | Zdroj: Ale-ks / Depositphotos

Léčivé účinky sedmikrásky

Sedmikrásky nefascinují pouze svým vzhledem, ale také léčivými účinky. Divoké byliny nabízí hned řadu výhod:

  • Sedmikrásky obsahují třísloviny, které povzbuzují chuť k jídlu.
  • Protizánětlivé, močopudné a krev čistící účinky.
  • Pozitivní účinky na pokožku.
  • Obsahuje saponiny, flavonoidy, silice, vitamín C a další minerály.
  • V homeopatii se používá na pohmožděniny.
  • Sedmikrásky snižují svědění a slouží jako náplast na rány.

Sedmikrásky nejsou jedovaté pro člověka, ale s jejich konzumací se to nesmí přehánět. Typické příznaky předávkování jsou doprovázeny křečí, zvracením nebo průjmem.

Zdroje článku: