Když se oteplí a my zatoužíme po troše osvěžení, volání hor se dá jen těžko přeslechnout. Kdo se za ním vydá do Stubaitalu, může se těšit na čerstvý horský vzduch, chladivá jezera a stinné lesy.

Teploty klesající s každým výškovým metrem jsou zárukou příjemného odpočinku a dokonalých podmínek pro nezapomenutelnou letní dovolenou. Novinkou je více než sto metrů dlouhý visutý most s nádherným výhledem na stubaiské hory. Další možnosti ochlazení a obdivování přírodních krás nabízí Stubaiský ledovec, turistické centrum Schlick 2000, Serlesbahnen v Miedersu a Elferbahnen v Neustiftu.

Zažijte úchvatné panorama na vyhlídkové plošině TOP OF TYROL ve výšce přes 3 000 metrů

Vyhlídková plošina „TOP OF TYROL“ zaručuje fascinující zážitek a chladivý vánek v zádech, díky lanovkám Eisgratbahn a Schaufeljochbahn je snadno dostupná a skýtá úchvatný výhled na více než sto třítisícových vrcholů v nadmořské výšce 3 210 metrů. Ti, kdo hledají klid, se mohou uprostřed této dechberoucí kulisy zúčastnit workshopu ledovcové jógy, který se koná v neděli 28. července 2024 a slibuje neopakovatelné chvíle.

Kousek pod vyhlídkovou plošinou se nachází kaple Schaufeljoch, jejíž architektura harmonicky zapadá do horské scenérie. Navštivte toto energií nabité místo, které vybízí k zastavení a usebrání se.

U prostřední stanice Fernau začíná stezka Gletschersteig, která vede turisty v nadmořské výšce 600 metrů kolem pestrého rašeliniště, ledovcových morén a vodní nádrže. V cíli, tedy v horní stanici lanovky Eisgrat, čeká další letní atrakce: šest metrů vysoký mamut, který vybízí k lezení, klouzání a dovádění. Letos v létě navíc rozbuší dětská srdce věrná replika sněžné rolby ze dřeva.

Ideální zastávkou na občerstvení je restaurace Eisgrat se slunečnou terasou, kde si pochutnáte na tyrolské kuchyni a grilovaných specialitách z čerstvých regionálních surovin. Speciální tip pro rodiny: děti do deseti let mohou v doprovodu platícího rodiče využívat lanovky zdarma. Letní provoz na Stubaiském ledovci začíná v sobotu 29. června 2024 a slibuje nezapomenutelné zážitky pro celou rodinu.

Nazujte turistické boty a užijte si skvělé novinky ve Schlicku 2000

V turistickém centru Schlick 2000 se můžete těšit na novou stezku Seenweg, která zve k osvěžení v horkých dnech. Trasa začíná u horní stanice nové lanovky Galtbergbahn a vede kolem idylického jezera Galtalmsee k jezeru Panoramasee, kde na vás čeká ničím nerušený klid a relax na lehátkách u vody. Vzrušující túry pro malé objevitele nabízí stezky Scheibenweg a Baumhausweg, kde si děti užijí závody s dřevěnými kotouči a prozkoumají stromové domky trpaslíka Bardina, jejichž návštěvu mohou zdokumentovat na kartičce s razítky. Na konci je čeká zasloužená odměna.

Od horní stanice lanovky Kreuzjochbahn se můžete vydat na vyhlídkovou plošinu „StubaiBlick“ nebo naučnou stezku Naturlehrweg, která vás provede rozmanitou flórou a faunou této oblasti. Pro milovníky dobrodružství je tu Alpský zážitkový park plný vzrušujících horolezeckých výzev.

Speciální atrakci představuje přírodní lokalita Gletscherblick, která skýtá fascinující výhled na majestátní vrcholy Stubaitalu a láká k pořízení dokonalé prázdninové fotografie. V přírodní lokalitě Gschmitz se můžete nerušeně kochat pohledem na Serles, Elfer, Habicht a Pinnistal a při zhoupnutí na houpačce objevovat krásy alpské krajiny z nové perspektivy.

Zážitky z přírody a akční zábava v okolí Elferu

Na hoře Elfer v Neustiftu trůní největší přístupné rovníkové sluneční hodiny alpského regionu. Toto místo slouží jako vyhlídka na Stubaital a zároveň jako výchozí bod pro fantastické túry, jako jsou „Geh-Zeiten-Wege“ – tři tematické stezky „Sonnenzeit“, „Blütezeit“ a „Steinzeit“ věnované různým přírodním cyklům.

Milovníci akční a sportovní dovolené najdou na skalních věžích Elferu ferraty a záludné horolezecké trasy nebo se mohou vydat do údolí po MTB downhill trailech „EinsEinser“ a „ZweiZweier“. Paraglidisté zase využijí termiky a snesou se dolů do Neustiftu na paraglidu. Region nabízí ochutnávkové kurzy a tandemové lety pro profíky i začátečníky. Ti, kteří se hor nemohou nabažit ani po celém dni na vzduchu, mohou každé pondělí využít provoz lanovek až do 21:30 a užít si večerní jízdu s Elferbahnen.

20 let jízdy na letní sáňkařské dráze a vodní radovánky pro děti v Serlesbahnen v Miedersu

Letošní léto bude ve znamení oslav 20. výročí letní sáňkařské dráhy v areálu Serlesbahnen v Midersu. Nejstrmější letní sáňkařská dráha v Alpách oslaví svůj nový look speciální akcí a nabídne netradiční atrakce jako například fotopast pro nezapomenutelné vzpomínky.

Zajímavé informace o místní přírodě a horském světě nabídne přírodní zážitková stezka King Serli’s Naturerlebnispfad s osmi interaktivními stanovišti. Děti mohou na stezce sbírat razítka a následně je vyměnit za krabičku objevů krále Serliho.

O příjemné osvěžení i zábavu se postará Serlespark s areálem pro vodní hry, šiškovou skluzavkou a jízdou na vorech a zpátky do údolí se návštěvníci projedou lesem a loukami po letní sáňkařské dráze.

Osvěžující túry pro horké dny po visutém mostě, horách a vodě

Nová stezka Sunnenseit’n Weg ve Stubaitalu vede po celou dobu po slunečné straně údolí a díky 110 metrů dlouhému visutému mostu a vyhlídkové plošině „Neustiftblick“ skýtá velkolepé výhledy. Stezka je dlouhá více než osm kilometrů a vede od prostřední stanice Froneben ve Schlicku 2000 až ke Kartnallu v Neustiftu.

Burácející vodopád Grawa na stezce WildeWasserWeg bude i letos v létě poskytovat zdraví prospěšnou svěžest a léčivé účinky jemné vodní mlhy a po návštěvě stubaiských horských jezer, „Seven Summits Stubai“, tedy sedmi vrcholů Stubaie, nebo přírodních lokalit budete odměněni krásnými suvenýry.

Jak se dostanete do Stubaitalu?

Vzhledem k blízkosti tyrolského hlavního města Innsbrucku je údolí velmi snadno dostupné. Díky výbornému dopravnímu spojení je optimální variantou zejména cestování vlakem. Po příjezdu na hlavní nádraží v Innsbrucku mohou hosté využít hotelový transfer přímo do svého ubytování nebo pokračovat v cestě do Stubaitalu autobusem či tramvají. Všem návštěvníkům, kteří tu přenocují, nabízí turistické sdružení na svých webových stránkách www.stubai.at bezplatný poukaz na příjezd a odjezd.

Ti, kteří preferují maximální pohodlí, mohou přicestovat s „Nightjetem do hor“. Tato kombinovaná jízdenka zahrnuje nejen cestu vlakem z Düsseldorfu, Hamburku, Amsterdamu, Vídně nebo Grazu s místenkou do Innsbrucku, ale také transfer do ubytování ve Stubaitalu.

Dovolená ve Stubaitalu bude ještě vydařenější s kartou Stubai Super Card, která kromě mnoha dalších benefitů zahrnuje i bezplatné jízdy autobusem a lanovkou a umožňuje tak ideální přístup ke všem atrakcím.

Komentáře