Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

Zemřel architekt Otakar Binar, autor interiéru na Ještědu nebo kina v Doksech

Ve věku 92 let zemřel liberecký architekt Otakar Binar, autor interiéru ještědského vysílače. Mezi jeho dílo patří i dokské kino Máj nebo kolonáda v Teplicích. Otakar Binar zemřel v pondělí 20. května, o jeho úmrtí informoval Český rozhlas.

Binar se narodil 17. června 1931 v Jaroměři, kam se jeho rodina přestěhovala z Liberce. Do Liberce se pak vrátili po druhé světové válce, kde Binar strávil zbytek života. Architekturu studoval v padesátých letech minulého století v Praze, tématem jeho diplomové práce se stal návrh nového divadla v Liberci.

Spolu se světoznámým architektem a nositelem Perretovy ceny Karlem Hubáčkem se stal zakládajícím členem projektově inženýrské organizace SIAL v Liberci. Až do roku 1973 se spolupodílel na projektu horského hotelu s vysílačem na Ještědu. Navrhl interiér budovy, která se později stala českou stavbou 20. století.

Kromě Ještědu navrhl Dům kultury a kolonádu v Teplicích, nebo kino Máj v Doksech. Za své dílo obdržel v roce 2008 Poctu hejtmana Libereckého kraje, v roce 2022 pak Medaili města Liberce. „Společně s Karlem Hubáčkem se také stal zakládajícím členem projektové inženýrské organizace SIAL. Mezi jeho další významné realizace v našem kraji patří také návrh interiéru kina Máj v Doksech nebo architektonická řešení Libereckých výstavních trhů," připomněl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky binar, otakar binar, ještěd, úmrtí, interiér, doksy, teplice, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel architekt Otakar Binar, autor interiéru na Ještědu nebo kina v Doksech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.