Dnes slavíme mezinárodní den proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii. Proč je tento den důležitý?

Každý rok 17. května je svět svědkem dne podpory LGBT+ komunity. Tento den připomíná významný krok, kdy před 34 lety Světová zdravotnická organizace vyškrtnula homosexualitu z Mezinárodní klasifikace nemocí. I přes pokrok je stále mnoho míst, kde je homosexualita kriminalizována.

LGBT

Historie a význam dne proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii.

Dnešek je důležitým dnem pro LGBT+ komunitu, jelikož právě v tento den v roce 1990 došlo k vyškrtnutí homosexuality z Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace (WHO). Tento krok byl klíčový pro boj za rovnoprávnost a svobodu LGBT+ osob po celém světě. Proto dnes slavíme mezinárodní den proti homofobii.

Současná situace ve světě

Homofobii
Podpora LGBT+ komunity na Mezinárodní den boje proti homofobii

Podle nadace ADRA žije stále více než dvě miliardy lidí v zemích, kde je homosexualita nelegální. V 11 jurisdikcích hrozí za vztahy mezi osobami stejného pohlaví dokonce trest smrti. Tyto statistiky ukazují, že boj za práva LGBT+ osob není zdaleka u konce a že je stále třeba usilovat o změny v legislativě a společenském přístupu.

Situace v České republice

Průzkum z roku 2022 odhalil, že až 44 % LGBT+ osob v České republice kvůli obavám z obtěžování, napadení a vyhrožování skrývá svou orientaci ve veřejném prostoru. V hromadné dopravě je to 42 % a 28 % dokonce i doma před vlastní rodinou. Tato čísla ukazují, že i v zemích, kde je homosexualita legální, stále existuje mnoho předsudků, diskriminace a mnoho lidí stále trpí homofobií.

Podpora ze strany Evropské unie

Evropská unie dlouhodobě podporuje práva LGBT+ osob. V prohlášení vydaném 16. května jeden z vysokých představitelů Unie uvedl, že právní předpisy, které kriminalizují konsensuální aktivity mezi osobami stejného pohlaví, jsou v rozporu s mezinárodním právem. Unie vyzývá vlády po celém světě k odstranění diskriminačních zákonů, boji proti trestným činům z nenávisti a odstranění strukturálních a institucionálních překážek, které omezují účast LGBT+ osob na rozhodovacích a politických procesech.

Speciální akce organizace Jsme fér

K příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii připravila organizace Jsme fér speciální akci. Na mnoha místech v České republice budou k dostání duhové stužky, jejichž koupí lze přispět na činnost spolku Prague Pride. Nošením těchto stužek mohou lidé veřejně vyjádřit podporu LGBT+ komunitě v Česku.

Den podpory LGBT+

Den podpory LGBT+ komunity je důležitým připomenutím toho, že boj za rovnoprávnost a svobodu pro všechny lidi, bez ohledu na jejich sexuální orientaci, není u konce. Navzdory pokroku zůstává mnoho překážek, které je třeba překonat, aby mohly LGBT+ osoby žít svobodně a bez strachu po celém světě.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Šílené lékařské experimenty: Léčba homosexuality i efektivní likvidace jedem

Jak se smířit s tím, že kamarád je gay