https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/infocentrum-hranicke-propasti-laka-na-3d-bryle-rocne-odbavi-na-20.000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Infocentrum Hranické propasti láká na 3D brýle, ročně odbaví na 20 000 lidí

21.5.2024 11:50 | HRANICE (ČTK)
Propast v Hranicích na Moravě - nejhlubší propast ve střední Evropě.
Propast v Hranicích na Moravě - nejhlubší propast ve střední Evropě.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Virtuální brýle pro prohlídku útrob Hranické propasti i záběry potápěčů nabízí návštěvníkům Infocentrum Hranické propasti, které otevřelo sedmou sezonu. Nejhlubší zatopená jeskyně na světě láká k návštěvě turisty nejen z Česka, ale ze všech koutů světa, informovala ČTK mluvčí Městských kulturních zařízení Hranice Liba Mátlová. Hranická propast měří minimálně 450 metrů, hloubku naměřil v srpnu 2022 speciální robot.
 
Infocentrum Hranické propasti se pro návštěvníky otevřelo v červnu 2018 a ročně ho navštíví přes 20 000 lidí. Mírný pokles zaznamenalo pouze v období covidu.

Hitem mezi návštěvníky jsou virtuální brýle, pomocí kterých lze propast prozkoumat zevnitř. Infocentrum zájemcům nabízí také záběry potápěčů České speleologické společnosti Hranický kras. "Máme zde takové menší kino, kde promítáme záběry potápěčů při zkoumání Hranické propasti. Nyní s nimi domlouváme nové video, na které by se návštěvníci v nejbližší době mohli podívat," uvedla pracovnice infocentra Lenka Suchánková.

Podle ní ke zkoumání propasti přispěl i polský potápěč Krzysztof Starnawski. "V roce 2012 objevil restrikci Mikádo a v roce 2015 posunul spolu s potápěči České speleologické společnosti Hranický kras hloubkový potápěčský rekord v Hranické propasti na úctyhodných 265 metrů," doplnila Suchánková.

Interaktivní infocentrum najdou turisté v bývalé budově železniční stanice Teplice nad Bečvou, nedaleko lázeňské promenády. Otevřeno je od května denně s výjimkou pondělí.

Hranická propast v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní si světové prvenství drží od září 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů, poté jim však došel komunikační kabel k robotu, jehož délka byla 500 metrů. Hranice dosavadní naměřené hloubky posunuli speleologové předloni v srpnu, kdy speciální podvodní robot spustili do hloubky při mapování členitého krasového terénu. Průzkum propasti ztěžuje specifické jeskynní prostředí s členitým terénem, ale i proměnlivá viditelnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.5.2024 14:04
hloupost kvete všude...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist